Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning opent tentoonstelling met kunst van dak Paleis op de Dam

Koning opent tentoonstelling met kunst van dak Paleis op de Dam

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander opent donderdag een tentoonstelling in het Koninklijk Paleis Amsterdam, waar kunstwerken te zien zijn die normaal gesproken op het dak staan. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld kijken naar de gouden windvaan en het metershoge bronzen beeld Prudentia (Voorzichtigheid), dat voor het eerst sinds 1667 van het dak is gehaald. Ook de koperen keizerskroon en 24 originele Hemony-klokken uit het carillon zijn te zien.

Het paleis dateert uit de zeventiende eeuw en aan het dak wordt groot onderhoud uitgevoerd. Zo krijgen de dakbedekking, torenkoepel en metalen bekroningen een opknapbeurt. Ook de beelden worden hersteld. "Regen, vuil en wind tasten het beeldhouwwerk in wit marmer en de bronzen attributen aan", meldt het paleis. Tegelijkertijd biedt het onderhoud volgens het paleis "een unieke eenmalige kans om deze bijzondere objecten van dichtbij te bekijken, voordat ze gerestaureerd voor jaren weer het dak op gaan".

De koning gebruikt het Paleis op de Dam als officieel ontvangstpaleis voor verschillende formele gelegenheden, bijvoorbeeld staatsbezoeken en staatsbanketten. De rest van de tijd is het paleis open voor bezoekers. De tentoonstelling 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' is van 29 juni tot en met 22 september 2024 te zien.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

2 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

5 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

9 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

11 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

12 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

12 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

15 uur geleden