Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning opent nieuwe begraafplaats voor veteranen

Koning opent nieuwe begraafplaats voor veteranen

LOENEN (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen officieel geopend. De eerste uitvaart is begin december, wanneer de in juni overleden drager van de Militaire Willems Orde, Tivadar Spier, er zijn laatste rustplaats krijgt.

De bijzondere begraafplaats, naast het Nationaal Ereveld Loenen, is dus net op tijd klaar, stelde de koning vast. Dat gold ook voor het herinnerings- en educatiecentrum dat de verbinding vormt tussen beide terreinen. De laatste natuursteen is pas vorige week gezet. Vanwege de coronacrisis had de levering uit Spanje vertraging opgelopen. Het resultaat noemde Willem-Alexander "prachtig en sereen".

De koning opende de begraafplaats door voor een gigantische spiegel te gaan staan, ontworpen door kunstenares Renee van Bavel. Aan de bovenkant van de spiegel is de tot overdenking uitnodigende tekst 'Zo zien mensen eruit die in vrede leven' aangebracht. Daarna maakte hij een wandeling over het terrein, waar in eerste instantie plek is voor 900 graven. Die zullen gemarkeerd worden met staande zerken, om ook een contrast aan te brengen met het Ereveld waar de grafstenen liggend zijn.

De oprichting van een veteranenbegraafplaats was een wens onder de 115.000 veteranen, zo bleek uit onderzoek. In Loenen kunnen zowel veteranen als desgewenst hun partner een plek krijgen, of kan hun as worden uitgestrooid.

Meer uit Binnenland

Gerechtshof spreekt verdachten moord Endstra vrij

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft in hoger beroep drie mannen vrijgesproken die werden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op vastgoedbaas Willem Endstra, maandag precies negentien jaar en negentien dagen geleden.

29 minuten geleden
Organisatie: risico huwelijksdwang jongeren door missen signalen

DEN HAAG (ANP) - Honderden Nederlandse jongeren lopen tijdens de zomervakantie risico omdat ze signalen van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland vaak missen. Uit loyaliteit aan hun familie zijn ze "blind", waardoor een onschuldig lijkend familiebezoek in het buitenland kan eindigen in een "enkele reis", zegt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

58 minuten geleden
Politie zoekt in sloten Hoofddorp naar sporen dodelijk misdrijf

HOOFDDORP (ANP) - De politie zoekt maandag in het water in de omgeving van de Egholm in Hoofddorp naar sporen die meer vertellen over het overlijden van de 48-jarige Steve Mahakena. De politie zoekt onder meer in sloten en een vijver en krijgt daarbij assistentie van specialisten van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen.

1 uur geleden
Bijna alle treinen rijden weer vanaf Amsterdam Centraal Station

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle treinen rijden rond 10.30 uur weer van en naar Amsterdam Centraal Station, nadat het treinverkeer plat lag door een storing. Hoewel de eerste treinen erg vol zaten, is het op de perrons nu niet meer heel druk.

1 uur geleden
Bijna alle overnachtende concertbezoekers weg uit Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle 150 concertbezoekers die zondag- op maandagnacht in de Ziggo Dome hebben geslapen, zijn weg. De laatste twee bezoekers verlaten elk moment de concertzaal, aldus een woordvoerder van MOJO.

1 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam Centraal start weer op

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen rijden sinds even voor 09.00 uur weer op Amsterdam Centraal Station. Op het station zijn nog veel gestrande reizigers te vinden die hun weg naar de juiste trein moeten vinden. Medewerkers van de NS staan iedereen te woord en voor de servicedesk staat een flinke rij. Op de informatieborden zijn vooralsnog veel geannuleerde treinen te zien.

2 uur geleden
ProRail: treinverkeer Amsterdam rijdt weer door noodgreep

AMSTERDAM (ANP) - De treinen rijden weer van en naar Amsterdamse stations door een noodgreep, zegt een woordvoerder van ProRail. Sinds zondagmiddag kampte de Amsterdamse verkeersleidingspost van de spoorbeheerder met een IT-storing. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. ProRail doet hier onderzoek naar.

2 uur geleden