
Koning neemt eerste bio-lng-installatie in Nederland in gebruik
AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft donderdag de eerste bio-lng-installatie (vloeibaar gemaakt aardgas) in Nederland in gebruik genomen. De koning verrichtte de openingshandeling met een druk op de knop. De nieuwe installatie produceert naar verwachting zo’n 3,4 kiloton bio-lng per jaar. Dit is genoeg voor 13 miljoen kilometers met een gemiddelde vrachtwagen.
Volgens de initiatiefnemers olie- en gasconcern Shell, afvalverwerker Renewi en lng-producent Nordsol is met de opening een volgende stap gezet in het verduurzamen van het zware wegtransport. Bio-lng wordt gemaakt van organisch afval en niet van fossiele bronnen. Daarmee kan deze brandstof op korte termijn de CO2-uitstoot verminderen.
Volgens Shell is de uitstoot van stikstof en fijnstof bij bio-lng lager dan bij diesel en is de brandstof ook te gebruiken in bestaande lng-motoren. De beschikbare hoeveelheid bio-lng zal door de bouw van nieuwe installaties in de komende vier jaar minimaal vertienvoudigen, verwachten de partijen. Shell gaat de brandstof verkopen in tankstations.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen zijn blij dat de wet voor het nieuwe pensioenstelsel nu ook door de Eerste Kamer is aangenomen. Het is nu tijd om vaart te maken met het doorvoeren van alle veranderingen, stelt koepelorganisatie Pensioenfederatie.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werkgeversorganisatie VNO-NCW is blij dat nu ook de Eerste Kamer de weg heeft vrijgemaakt voor de herziening van het pensioenstelsel waar al jaren aan wordt gewerkt. "Hiermee krijgt het pensioenstelsel eindelijk de grote onderhoudsbeurt die nodig is", zegt voorzitter Ingrid Thijssen.
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de nieuwe Pensioenwet ook in de Eerste Kamer is aangenomen, wil FNV snel werk maken van structurele afspraken zodat mensen met zware beroepen op tijd kunnen stoppen met werken. "Als FNV gaan wij daarmee keihard aan de slag", aldus voorzitter Tuur Elzinga.
24 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld de handel uitgegaan. Beleggers hielden de politiek in Washington in de gaten. Het Huis van Afgevaardigden debatteerde over de deal tussen president Joe Biden en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Volksvertegenwoordigers moeten dit principeakkoord nog goedkeuren.
38 minuten geledenBRYAN (ANP/AFP) - Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse biotechbedrijf Theranos, heeft zich bij een gevangenis in Texas gemeld voor haar celstraf. Vorig jaar veroordeelde rechter haar tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens grootschalige fraude bij het bloedtestbedrijf dat ze had opgericht. Ze hield beleggers lange tijd voor dat Theranos met een nieuwe testmethode snel en efficiënt diagnoses kon stellen, maar uiteindelijk kwam aan het licht dat het meeste werk met conventionele testapparatuur gebeurde.
1 uur geledenMONTERREY (ANP) - Het Mexicaanse drankenbedrijf Femsa verkoopt voor 3,3 miljard euro aan aandelen in Heineken. De bierbrouwer zelf koopt een deel van die stukken.
3 uur geledenWIESBADEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Een Duitse spilfiguur in omvangrijke fraude met dividenden is opnieuw tot acht jaar cel veroordeeld. De rechtbank van Wiesbaden achtte de oud-belastingdienstmedewerker Hanno Berger schuldig aan verschillende vormen van belastingontwijking. Hij werd eind vorig jaar ook al in een andere belastingzaak veroordeeld tot acht jaar cel, maar ging daartegen in beroep.
4 uur geleden