Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning legt krans aan slot van Wereld Holocaust Forum

Koning legt krans aan slot van Wereld Holocaust Forum

JERUZALEM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag een krans gelegd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust. Hij deed dat aan het einde van het Wereld Holocaust Forum in Yad Vashem, het herinneringscentrum, in Jeruzalem.

Willem-Alexander plaatste zijn krans in gezelschap van bijna 50 andere staatshoofden en regeringsleiders, onder wie de koningen van België en Spanje, de presidenten van Rusland, Duitsland, Argentinië en Frankrijk, de gouverneurs-generaal van Australië en Canada en de top van de Europese Unie.

Voorafgaand aan de kranslegging aan de voet van het monument voor de Opstand in het Getto van Warschau, luisterde de koning tijdens het Forum naar een reeks toespraken die het herdenken van de Holocaust en de strijd tegen antisemitisme als leidraad hadden. "Als we zeggen 'Nooit weer' dan betekent dat er geen einde komt aan het herdenken", zei de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier.

"Niet alleen mensen werden vernietigd in de crematoria van Auschwitz. Menselijke waardigheid, vrijheid en solidariteit gingen ook op in de rook van de crematoria", aldus de Israëlische president Reuven Rivlin.

Volgens de Britse prins Charles mag de Holocaust nimmer een simpel historisch feit worden. "We mogen nooit vergeten, het verhaal moet altijd worden verteld. De lessen die we eruit hebben geleerd zijn nog altijd relevant." Andere sprekers waren de presidenten van Israël, Rusland en Frankrijk en vicepresident Mike Pence namens de Verenigde Staten.

Koning Willem-Alexander vertrekt aan het begin van de avond uit Israël. Maandag, internationale Holocaustdag, woont hij samen met koningin Máxima en minister-president Mark Rutte in Polen de herdenking bij van de bevrijding van Auschwitz, precies 75 jaar geleden.

Meer uit Binnenland

XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

41 minuten geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

1 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

1 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

2 uur geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

2 uur geleden
Derde explosie in een week bij woning in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee explosies geweest. Bij een woning aan de Volendammerweg in Amsterdam-Noord was het voor de derde keer in een week raak. Ook bij een portiek aan de Ookmeerweg in Amsterdam Nieuw-West vond een ontploffing plaats.

2 uur geleden
Politiechef Paauw: weiger uitpubliek bij risicovolle wedstrijden

AMSTERDAM (ANP) - Er zou geen uitpubliek meer welkom moeten zijn bij risicovolle voetbalwedstrijden. Volgens de Amsterdamse politiechef Frank Paauw kost het in toom houden van fanatieke supporters te veel politiecapaciteit. Zo waren er bij de wedstrijd tussen Ajax en Olympique Marseille vorige week zevenhonderd agenten nodig "om 2500 Olympiquefans door de stad heen te loodsen", zei hij zondagochtend in WNL op zondag.

3 uur geleden