Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning legt krans aan slot van Wereld Holocaust Forum

Koning legt krans aan slot van Wereld Holocaust Forum

JERUZALEM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag een krans gelegd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust. Hij deed dat aan het einde van het Wereld Holocaust Forum in Yad Vashem, het herinneringscentrum, in Jeruzalem.

Willem-Alexander plaatste zijn krans in gezelschap van bijna 50 andere staatshoofden en regeringsleiders, onder wie de koningen van België en Spanje, de presidenten van Rusland, Duitsland, Argentinië en Frankrijk, de gouverneurs-generaal van Australië en Canada en de top van de Europese Unie.

Voorafgaand aan de kranslegging aan de voet van het monument voor de Opstand in het Getto van Warschau, luisterde de koning tijdens het Forum naar een reeks toespraken die het herdenken van de Holocaust en de strijd tegen antisemitisme als leidraad hadden. "Als we zeggen 'Nooit weer' dan betekent dat er geen einde komt aan het herdenken", zei de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier.

"Niet alleen mensen werden vernietigd in de crematoria van Auschwitz. Menselijke waardigheid, vrijheid en solidariteit gingen ook op in de rook van de crematoria", aldus de Israëlische president Reuven Rivlin.

Volgens de Britse prins Charles mag de Holocaust nimmer een simpel historisch feit worden. "We mogen nooit vergeten, het verhaal moet altijd worden verteld. De lessen die we eruit hebben geleerd zijn nog altijd relevant." Andere sprekers waren de presidenten van Israël, Rusland en Frankrijk en vicepresident Mike Pence namens de Verenigde Staten.

Koning Willem-Alexander vertrekt aan het begin van de avond uit Israël. Maandag, internationale Holocaustdag, woont hij samen met koningin Máxima en minister-president Mark Rutte in Polen de herdenking bij van de bevrijding van Auschwitz, precies 75 jaar geleden.

Meer uit Binnenland

Treinverkeer rond Amersfoort vanaf zaterdag twee weken plat

AMERSFOORT (ANP) - Het treinverkeer rond Amersfoort ligt vanaf zaterdag ruim twee weken volledig stil. Spoorbeheerder ProRail vervangt 5 kilometer spoor en vernieuwt wissels, kabels en leidingen. NS en de regionale vervoerder Keolis zetten bussen in.

1 uur geleden
Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

12 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

12 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

12 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

13 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

14 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

14 uur geleden