Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning krijgt 4,5 miljoen euro subsidie voor beheer Kroondomein

Koning krijgt 4,5 miljoen euro subsidie voor beheer Kroondomein

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander krijgt tot 2028 in totaal ongeveer 4,5 miljoen euro subsidie voor het beheer van het Kroondomein op de Veluwe. De subsidie wordt verstrekt voor het deel van het Kroondomein dat het hele jaar open is voor publiek. Dat heeft minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) maandag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De koning heeft geen subsidie meer aangevraagd voor het deel van het natuurgebied dat elk najaar wordt afgesloten, omdat dat op grond van subsidieregels niet meer mag. Volgens de regels moet een natuurgebied dat subsidie krijgt vrijwel het hele jaar geopend zijn voor publiek.

Tot dit jaar kreeg de koning, die economisch eigenaar is van het Kroondomein, ondanks de jaarlijkse sluiting 4,8 miljoen euro subsidie voor het hele landgoed. Dat hij nu niet veel minder subsidie krijgt voor een veel kleiner deel van het gebied komt doordat de vergoedingen voor natuurbeheer zijn gestegen. Ook is rekening gehouden met inflatie, aldus de minister.

Op slot

Elk najaar gaat 3400 hectare van het natuurgebied voor drie maanden op slot. Volgens de rentmeester is dat nodig om de natuur rust te gunnen en te grote aantallen wild te reguleren door afschot. De koning jaagt in die tijd zelf ook in het gebied, aldus de rentmeester. Hij betaalt het beheer in dat gebied vanaf 1 januari van dit jaar nu zelf. Recreanten zijn het hele jaar welkom in 1300 hectare bos- en heidegebied. Zo'n 1600 hectare van het Kroondomein is altijd gesloten, omdat de natuur daar te kwetsbaar is voor bezoekers.

Het Huis Oranje-Nassau is al sinds 1648 verbonden met het Kroondomein. Onder koningin Wilhelmina is veel grond bijgekocht. Wilhelmina schonk het natuurgebied aan de Staat onder voorwaarde dat de kroondrager het volledige vruchtgebruik zou behouden. Dat maakt de koning economisch eigenaar met alle lusten en lasten.

Actiegroep Stichting De Faunabescherming wil dat de koning de miljoenensubsidie van de afgelopen vijf jaar terugbetaalt, omdat die niet volgens de regels voor natuurbeheer zou zijn verstrekt. De Faunabescherming heeft daarover bezwaar ingediend bij het ministerie van Natuur en Stikstof. Minister Van der Wal moet nog reageren op dat bezwaar. Ze sluit een juridische procedure niet uit, blijkt uit haar brief.

Meer uit Politiek

Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

1 uur geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

3 uur geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

3 uur geleden
LTO: overheid moet dierwaardige veehouderij financieel stimuleren

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de transitie naar diervriendelijkere veehouderij financieel stimuleren en zorgen dat de vergunningen van de grond komen. Dat zegt boerenbelangenorganisatie LTO op de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de veehouderij diervriendelijker te maken. In de plannen van Adema gaat het volgens LTO te weinig over de randvoorwaarden om die transitie te kunnen maken. "Dit is niet een vraagstuk voor de boer alleen."

4 uur geleden
Putters praat ook volgende week verder met partijen op rechts

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft ook volgende week nog proberen de partijen die een rechts kabinet mogelijk kunnen maken op één lijn te krijgen. Zijn eerstvolgende gesprekken zullen zijn met de leiders van PVV, NSC, VVD en BBB, kondigde hij vrijdag aan. Maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat die partijen bereid zijn de stellingen te verlaten die zijn betrokken in het debat over het eindverslag van Putters' voorganger, Ronald Plasterk.

5 uur geleden
Dierenbescherming teleurgesteld in plannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De Dierenbescherming vindt dat demissionair landbouwminister Piet Adema een dierwaardiger veehouderij niet echt dichterbij heeft gebracht. Adema kwam vrijdag met een aantal maatregelen, bijvoorbeeld dat kippen voor 2030 meer ruimte moeten krijgen en dat boeren hun varkens en koeien beter moeten verzorgen. Maar dat is slechts "laaghangend fruit", zegt de Dierenbescherming. "Echte veranderingen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet."

5 uur geleden
Rutte belooft in Oekraïne 150 miljoen euro extra voor munitie

CHARKIV (ANP) - Nederland trekt 150 miljoen euro extra uit voor een Tsjechisch plan om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen. Daarmee komt het totaal op een kwart miljard euro, maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens een bezoek aan de stad Charkiv in het oosten van Oekraïne.

6 uur geleden