Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning kijkt niet anders terug op relatie met Bernhard

Koning kijkt niet anders terug op relatie met Bernhard

KAAPSTAD (ANP) - Koning Willem-Alexander kijkt niet anders terug op zijn relatie met prins Bernhard nu is bevestigd dat zijn grootvader lid is geweest van de partij van Adolf Hitler. Hun relatie van "grootvader en kleinzoon" is een "hele bijzondere" geweest. "Daar kijk ik met heel veel genoegen op terug en dat zal niet veranderen door een feit dat bijna dertig jaar geleden eigenlijk ook al naar boven was gehaald", zei de vorst vrijdag tijdens een gesprek met de pers op de laatste dag van het staatsbezoek aan Zuid-Afrika.

In de familie is volgens Willem-Alexander "helemaal niet" gesproken over het nieuws. Wel hebben ze het gehad over het feit dat de koninklijke archieven open zouden gaan en dat dit "onderdeel van de archieven" zou zijn. "En dat is gewoon ter kennisgeving aangenomen."

De koning reageerde al eerder kort op het nieuws dat de NSDAP-lidmaatschapskaart van zijn grootvader was gevonden. Een paar weken geleden zei hij dat "we het verleden onder ogen moeten zien, ook de minder mooie gedeeltes". Ook zei Willem-Alexander dat hij zich kon voorstellen dat het nieuws "grote impact" had en "veel emoties" opriep, "met name bij de Joodse gemeenschap".

NSDAP-lidmaatschapskaart

Begin deze maand werd bevestigd dat prins Bernhard lid is geweest van de nazipartij. Historicus Flip Maarschalkerweerd schreef volgens het NRC in zijn boek De Achterblijvers dat hij de originele NSDAP-lidmaatschapskaart in het privéarchief van de prins had gevonden. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigde daarna het bestaan van de pas. Eerder werd al een kopie van de kaart gevonden.

Bernhard heeft zijn lidmaatschap van de nazipartij tot aan zijn dood in 2004 ontkend. "Ik kan met de hand op de Bijbel verklaren: ik was nooit een nazi. Ik heb nooit het partijlidmaatschap betaald, ik heb nooit een lidmaatschapskaart gehad", zei hij in een interview met de Volkskrant, dat na zijn dood werd gepubliceerd.

Meer uit Binnenland

A1 en A35 in Twente weer vrijgegeven na wateroverlast

DEN HAAG (ANP) - De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

15 minuten geleden
14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somalië, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

11 uur geleden
Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

15 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

16 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

16 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

17 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

18 uur geleden