Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning kan Oekraïense gezinnen opvangen op kasteel Het Oude Loo

Koning kan Oekraïense gezinnen opvangen op kasteel Het Oude Loo

APELDOORN (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft op kasteel Het Oude Loo bij Apeldoorn vanaf midden april ruimte om zes tot acht Oekraïense gezinnen op te vangen. Het gaat om zo'n twintig tot dertig personen, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekendgemaakt.

Eerder maandag werd bekend dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan helpen bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De koning heeft daarover afspraken gemaakt met de Dienst van het Koninklijk Huis, het Rijksvastgoedbedrijf, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, de veiligheidsregio en de gemeente Apeldoorn. Kasteel Het Oude Loo is eigendom van de Staat en de koning huurt het.

Het Belgische koningspaar deelde vorige week al soortgelijke plannen. Koning Filip en koningin Mathilde brengen drie gezinnen onder in appartementen van de Koninklijke Schenking, de organisatie die staatseigendom ter beschikking stelt aan de koninklijke familie.

Britse royals

Vrijdag meldden Britse media dat ook de Britse koninklijke familie kijkt naar het eventueel openstellen van gebouwen voor Oekraïense vluchtelingen. Prins Charles zou ruimtes op zijn landgoed Dumfries House in het Schotse Ayrshire, evenals locaties in zijn hertogdom Cornwall op het oog hebben.

Willem-Alexander en Máxima lieten vorige week al zien betrokken te zijn bij de vluchtelingen die in ons land aankomen. Zo bezocht Máxima vrijdagmiddag twee Haagse scholen waar les wordt gegeven aan onder anderen Oekraïense kinderen. Ook ging de koningin woensdag samen met burgemeester Femke Halsema van Amsterdam naar de RAI, waar vluchtelingen worden opgevangen. Dinsdag voerde het koningspaar op Paleis Noordeinde gesprekken met mensen uit de Oekraïense gemeenschap.

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

1 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

5 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

8 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

9 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

10 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

18 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

18 uur geleden