
Koning gebruikt Gouden Koets voorlopig niet
DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander maakt voorlopig nog geen gebruik van de Gouden Koets. Nederland is daar nu nog niet klaar voor, zegt hij in een videoboodschap op sociale media.
"De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. En dat is nu niet het geval", aldus Willem-Alexander. De koets ligt onder vuur vanwege het paneel Hulde der Koloniën, geschilderd door Nicolaas van der Waay, waar slaven op zijn afgebeeld. Een groeiend aantal mensen ziet het rijtuig als beladen erfgoed en vindt dat het daarom niet meer gebruikt zou mogen worden.
Volgens de koning bevat "onze geschiedenis veel om trots op te zijn". "Tegelijkertijd biedt ze ook leerstof om fouten te erkennen en in de toekomst te vermijden. We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen. Dat geldt ook voor het koloniale verleden", zegt hij.
Verbinding
Het heeft volgens Willem-Alexander "geen zin om wat gebeurd is door de bril van onze tijd te veroordelen en te diskwalificeren" en is het "simpelweg verbannen" van historische objecten en symbolen "ook geen oplossing". "In plaats daarvan is een gezamenlijke inspanning nodig die dieper gaat en langer duurt. Een inspanning die ons verbindt in plaats van verdeelt."
Voorlopig wordt daarom niet met de Gouden Koets gereden. "Zolang er mensen in Nederland leven die dagelijks de pijn van discriminatie voelen, werpt het verleden nog zijn schaduw over onze tijd en is het nog niet voorbij", aldus de koning. Volgens hem moeten we naar elkaar blijven luisteren om tot een oplossing te komen. "Ik weet dat wij daartoe in staat zijn, ook al is het een lange en moeilijke weg. Ik begrijp heel goed de uiteenlopende gevoelens van eenieder. Alleen als we deze weg tot verzoening samen afleggen, kan de Gouden Koets weer rijden op Prinsjesdag, de dag waarop we onze democratie en onze verbondenheid als Nederlanders vieren."
De Gouden Koets onderging de afgelopen jaren een opknapbeurt en staat nu in een glazen behuizing op de binnenplaats in het Amsterdam Museum. De expositie is tot eind februari te zien.
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) waarschuwt mensen die via Schiphol reizen voor grote drukte de komende weken door de zomervakantie. Van 4 juli tot en met 31 augustus zullen in totaal ruim 5,8 miljoen reizigers de paspoortcontrole passeren, aldus de instantie. Door de grote drukte kan het zijn dat mensen wat langer dan gebruikelijk moeten wachten.
25 minuten geledenBIDDINGHUIZEN (ANP) - A$AP Rocky heeft zijn optredens bij Lowlands en Pukkelpop geannuleerd. Dat maakten de organisaties woensdag bekend via sociale media. De rapper was aangekondigd als headliner van beide festivals. De reden waarom A$AP Rocky heeft afgezegd is niet bekend.
40 minuten geledenROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze gedurende langere tijd meerdere vrouwen seksueel hebben uitgebuit. Dat meldt de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. De aanhoudingen houden mogelijk verband met het gebruik van de designerdrug flakka.
53 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft 52,5 miljoen euro vrijgemaakt om de oude dieseltreinen op het spoor tussen Almelo en Hardenberg te kunnen vervangen door elektrische treinen. De Provinciale Staten stemden unaniem in met die investering. Het is de bedoeling dat de ombouw van het spoor tussen de stations van Almelo en Mariënberg (gemeente Hardenberg) eind 2028 is afgerond, als de nieuwe ov-concessie van vijftien jaar ingaat.
1 uur geledenDE BILT (ANP) - Voor het eerst sinds augustus 2022 is er sprake van een officiële hittegolf in Nederland, meldt Weeronline. Om 11.20 uur werd een temperatuur van 30,2 graden gemeten op het hoofdstation in De Bilt en daarmee is sprake van een officiële hittegolf. Het is de vijfde dag op rij dat het kwik boven de 25 graden stijgt in De Bilt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het is onduidelijk of het concert van Douwe Bob dit weekend kan doorgaan. De zanger zou op 5 juli optreden bij Gelderpop in Voorthuizen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als een vluchteling met een Griekse verblijfsvergunning naar Nederland afreist en hier opnieuw asiel aanvraagt, dan mag asielminister David van Weel (VVD) zelf beoordelen of diegene daar recht op heeft. Dat oordeelt de Raad van State. Normaal gesproken mag de minister zulke statushouders terugsturen naar het Europese land waar ze vandaan komen. Dat mag niet in Griekenland omdat de opvang daar slecht is.
1 uur geleden