Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

"Een bezoek aan Spanje voelt altijd als een warme omhelzing. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze oudste dochter", zei Willem-Alexander in zijn speech. "Vorig jaar moest ze door omstandigheden in Madrid wonen. Van daaruit kon ze haar studie aan de Universiteit van Amsterdam voortzetten. Dit werd mogelijk gemaakt door de welwillende inzet van veel van uw landgenoten en uzelf. (...) Ik wil jullie en alle anderen die hebben geholpen om dit te regelen heel hartelijk bedanken."

Dinsdag werd bekend dat Amalia door zware bedreigingen lange tijd in Spanje heeft doorgebracht. Inmiddels kan ze wel weer in Nederland wonen en studeren. De prinses is woensdag zelf ook bij het staatsbanket aanwezig. Het is de eerste keer dat ze deelneemt aan een inkomend staatsbezoek.

'Totaalvoetbal' van Johan Cruijff

De koning zei in zijn toespraak ook dat hij en koningin Máxima nauwe persoonlijke banden hebben met Felipe en zijn vrouw koningin Letizia. "We zien elkaar regelmatig. Het enige wat ontbrak was een staatsbezoek", zo vond de koning. Spanje heeft bovendien een "speciaal plekje" in het hart van het koningspaar omdat in Sevilla 25 jaar geleden de vonk tussen de koning en koningin oversloeg. "En de rest is geschiedenis."

Willem-Alexander wees ook op verschillende andere overeenkomsten met Spanje. Volgens de koning vereren beide landen vaak "dezelfde meesters". Niet alleen in cultuur, maar ook in bijvoorbeeld het voetbal. "We bewonderen allebei Johan Cruijff. De man die de Spanjaarden totaalvoetbal leerde spelen. Misschien wel té goed, mag ik wel zeggen."

Meer uit Binnenland

Bijna helft plekken Nationale Herdenking op Dam vergeven

AMSTERDAM (ANP) - "Het gaat hard" met de te vergeven plekken voor de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam. Dat laat een woordvoerster van het Nationaal Comité 4 en 5 mei dinsdag weten. Rond het middaguur waren meer dan 4500 van de 10.000 plekken gereserveerd.

20 minuten geleden
Taakstraf geëist voor geweld tegen actievoerder KOZP

ZWOLLE (ANP) - Voor zijn rol bij de rellen rond een aangekondigde demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Staphorst is tegen de 40-jarige Beene E. uit Vriezenveen dinsdag een taakstraf van 180 uur geëist. De man is de vierde demonstrant die voor de rellen in Staphorst in november 2022 in de rechtbank in Zwolle terechtstaat.

1 uur geleden
Verdachte van sextortion heeft 'groot schuldgevoel'

DEN HAAG (ANP) - Een 37-jarige man uit Noordwijk die terechtstaat voor onlinemisbruik van achttien meisjes is zijn strafzaak dinsdag begonnen met een spijtbetuiging aan de jonge slachtoffers. Hij was volgens justitie in het bezit van 552 seksueel getinte foto's en 75 video's van de minderjarige meisjes.

2 uur geleden
Resten champignonteelt mogelijk geschikt voor waterzuivering

UTRECHT (ANP) - Een overblijfsel van de champignonteelt kan mogelijk worden ingezet om water te zuiveren van schadelijke stoffen, verwachten Utrechtse onderzoekers. Het gaat om het mengsel van schimmeldraden en paardenmest (substraat) dat resteert nadat de champignons geoogst zijn.

2 uur geleden
Reservering nodig voor bijwonen Nationale Herdenking op de Dam

AMSTERDAM (ANP) - Wie de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam wil bijwonen, moet vooraf een plek reserveren. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Bij de reservering, die vanaf dinsdag kan worden gemaakt, kunnen mensen kiezen voor een tijdslot voor aankomst. Zonder reservering is het niet mogelijk de herdenking bij te wonen.

3 uur geleden
Dag voor sluiting nog 700 asielzoekers in noodopvang Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - In de noodopvang op het voormalige sportpark Winkelsteeg in Nijmegen bevinden zich nog altijd zevenhonderd asielzoekers, hoewel de gemeente heeft gewaarschuwd dat het park op woensdag moet zijn ontruimd. Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is het "de vraag of dat gaat lukken". Meer wil hij niet over de kwestie kwijt.

3 uur geleden
Fiscus is voorbereid op drukte op laatste dag belastingaangifte

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst verwacht een drukke laatste dag voor de belastingaangiften. Vorig jaar ontving de fiscus op de laatste dag meer dan 347.000 aangiften en ervaring leert dat veel mensen hun aangifte voor de inkomstenbelasting op het laatste moment doen. De systemen zijn daarop voorbereid, meldt een woordvoerder.

3 uur geleden