Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning Charles spreekt voor het eerst Brits parlement toe

Koning Charles spreekt voor het eerst Brits parlement toe

LONDEN (ANP) - Koning Charles heeft maandagochtend voor het eerst het Britse parlement toegesproken. De koning zei in zijn toespraak "enorm dankbaar" te zijn voor alle steunbetuigingen na het overlijden van zijn moeder, koningin Elizabeth. De berichten "omvatten op een aangrijpende manier" wat Elizabeth voor het volk betekende.

Charles werd tijdens zijn bezoek aan het Britse parlement in Londen vergezeld door zijn vrouw, koningin-gemalin Camilla. "Het parlement is het levende en ademende instrument van onze democratie", aldus de koning. Hij benoemde dat er overal om ons heen connecties zijn met "mijn lieve overleden moeder", verwijzend naar onder meer de Silver Jubilee-fontein tot de zonnewijzer in Old Palace Yard, die ter ere van haar gouden jubileum werd geplaatst. Na afloop van de toespraak werd het volkslied, God Save The King, gezongen.

Lindsay Hoyle van het Lagerhuis sprak de koning voorafgaand aan zijn toespraak kort toe. "Hoe diep wij het verdriet ook voelen, we weten dat u het nog dieper voelt", zei hij. "We kunnen niets zeggen ter ere van de koningin wat u niet al weet."

Na afloop van het bezoek aan het Britse parlement in Westminster Hall vertrok de nieuwe koning naar Edinburgh. Daar staan vanaf ongeveer 15.30 uur Nederlandse tijd onder meer een rouwbijeenkomst, een herdenkingsdienst en een bezoek aan het Schotse parlement op de planning.

Meer uit Buitenland

Premier Estland: Rutte zou alweer vierde NAVO-topman uit NL zijn

TALLINN (ANP) - Premier Kaja Kallas van Estland heeft kanttekeningen geplaatst bij de kandidatuur van Mark Rutte om topman te worden voor de NAVO. Ze noemt het belangrijk dat de volgende secretaris-generaal uit een land komt dat voldoet aan de NAVO-norm om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven aan defensie.

2 uur geleden
Palestijnen melden meer dan 30.000 doden in Gaza sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft donderdag bekendgemaakt dat het dodental in de Gazastrook "meer dan 30.000" bedraagt ​​sinds het begin van de oorlog met Israël op 7 oktober.

3 uur geleden
Tsjechisch lagerhuis stemt tegen legalisering homohuwelijk

PRAAG (ANP) - Het lagerhuis van het Tsjechische parlement heeft woensdag een voorstel tot legalisering van het homohuwelijk afgewezen. Het huis stemde wel voor het toestaan van gezamenlijke adoptie door homostellen, mits een van de partners de biologische ouder van het te adopteren kind is.

5 uur geleden
Palestijnen melden tientallen doden door aanvallen Israël in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische luchtaanvallen hebben in de nacht van woensdag op donderdag minstens 25 mensen gedood in de vluchtelingenkampen Nuseirat en Bureij in centraal Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

6 uur geleden
Media: VS overwegen Gaza vanuit de lucht hulp te leveren

WASHINGTON (ANP) - Nu Israël de leveringen over land van humanitaire hulp aan Gaza vertraagt en dikwijls simpelweg verhindert, overwegen de Verenigde Staten rechtstreeks hulp te bieden aan de Palestijnen in Gaza via de lucht. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios.

8 uur geleden
Trump ook van stembiljet geweerd voor voorverkiezingen Illinois

CHICAGO (ANP) - Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois heeft voormalig president Donald Trump uitgesloten van deelname aan de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in die staat. Ze deed die uitspraak vanwege Trumps rol in de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Daarmee zou Trump de anti-opstandclausule van het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet hebben overtreden.

8 uur geleden
Leiders Congres VS voorkomen overheidssluiting met tijdelijke deal

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de twee kamers van het Amerikaanse congres hebben een overeenkomst bereikt die tijdelijke financiering garandeert van de overheidsuitgaven in 2024, waardoor een mogelijke sluiting van de overheid op zaterdag wordt vermeden. Dat melden de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, Chuck Schumer, en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson.

9 uur geleden