Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning bezoekt corona-artsen in Erasmus MC

Koning bezoekt corona-artsen in Erasmus MC

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdag een bezoek gebracht aan het ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam. Hij bezocht de spoedeisende hulp en de ambulancehal. Ook sprak hij met corona-artsen en verpleegkundigen, en met ziekenhuisvoorzitter Ernst Kuipers. Hij is, als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, een van de gezichten van de strijd tegen het virus en de zorg voor patiënten.

De koning wilde tijdens het bezoek horen hoe de huidige tweede golf anders is dan de eerste golf van afgelopen voorjaar. Het verschil is dat er tijdens de eerste golf meer begrip was voor de mensen in de zorg, aldus verpleegkundige Daphne van Weezel van het ziekenhuis. "Dat raakt je als verpleegkundige en als mens. We hebben meegemaakt dat mensen bij een familielid op bezoek gingen terwijl ze zelf corona hadden. En als je er wat van zegt, hoor je 'waar maak je je druk om?' Het begrip is soms ver te zoeken."

Een ander verschil is volgens Van Weezel dat artsen en verpleegkundigen nu beter weten hoe ze coronapatiënten moeten behandelen. "De zorg is verbeterd dankzij middelen als dexamethason en remdesivir. Maar je wordt nog steeds goed ziek van het virus."

Derde golf

De koning vroeg ook wat de medewerkers van het ziekenhuis denken dat nodig is om een volgende uitbraak goed aan te kunnen pakken, voorstellen die de politiek misschien kan gebruiken bij de vorming van een nieuw kabinet. Een van de suggesties was een pool van 'reservisten', van mensen die opgeleid zijn voor de zorg in een ziekenhuis, die alle diploma's hebben maar die inmiddels op een andere plek werken. Als zij geregeld nascholing krijgen en in beeld blijven, kunnen ze snel weer aan de slag gaan als dat nodig is. "Het gaat in Nederland om tienduizenden mensen", aldus ziekenhuisbaas Ernst Kuipers.

Want dat er een derde golf komt, is voor de Erasmus-medewerkers wel waarschijnlijk. En die golf zal ook gevolgen hebben voor mensen met andere aandoeningen. Kuipers: "Het kost tijd om de achterstanden van de reguliere zorg in te halen. In oktober hadden we de gemiste behandelingen uit het voorjaar nog niet weggewerkt en toen kwam de tweede golf. Elk jaar worden ongeveer 7000 melanomen vastgesteld. We lopen nu 700 tot 1100 diagnoses achter, maar die tumoren zijn niet weg."

Meer uit Binnenland

Reeks explosies in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam vonden in de nacht van maandag op dinsdag vijf explosies plaats. Rond middernacht was er een ontploffing in het Oude Noorden, later in de nacht gevolgd door explosies in Charlois, Lombardijen, Feijenoord en IJsselmonde.

20 minuten geleden
Curaçao een van de bieders bij veiling openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao veilt veilinghuis Troostwijk Auctions dinsdagochtend 10.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) het openluchtbordeel Campo Alegre. Dat gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie. Het land Curaçao is één van de aangemelde bieders.

56 minuten geleden
DSW verhoogt zorgpremie met 11,50 euro, waarschuwt: grens bereikt

SCHIEDAM (ANP) - Klanten van zorgverzekeraar DSW betalen vanaf januari 149 euro per maand voor hun basisverzekering, 11,50 euro meer dan dit jaar. Nooit eerder verhoogde de verzekeraar de premies met zo'n groot bedrag, sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006. DSW ziet echter geen andere opties, omdat de zorgkosten fors stijgen. Zo zijn de loonkosten omhoog gegaan, terwijl de vraag naar zorg eveneens blijft toenemen. De verzekeringsmaatschappij waarschuwt dat de "grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg bereikt zijn".

2 uur geleden
CBS: voor het eerst in jaren doen meer mensen vrijwilligerswerk

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

5 uur geleden
Explosie op Noordplein in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie heeft maandag even voor middernacht schade aangericht in een portiek op het Noordplein in de Rotterdamse wijk Oude Noorden. Volgens de politie raakte niemand gewond bij de ontploffing.

6 uur geleden
Halsema: optreden nodig als KNVB en Ajax geen maatregelen nemen

AMSTERDAM (ANP) - Als Ajax en de KNVB niet bereid zijn om verdergaande maatregelen te nemen naar aanleiding van de ongeregeldheden zondag in en rond de Johan Cruijff ArenA, dan vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat ze moet optreden. Ze zou dan kunnen besluiten om bepaalde maatregelen op te nemen in de voorwaarden van een vergunning voor de wedstrijden van Ajax in Amsterdam, of in het uiterste geval verbieden dat er gespeeld wordt. Dat zei Halsema maandagavond in Nieuwsuur.

8 uur geleden
Staatssecretaris: maatwerkafspraken met Tata kosten helaas tijd

VELSEN-ZUID (ANP) - De overheid kan "helaas niet van de ene op de andere dag maatwerkafspraken" maken met Tata Steel over het verankeren van gezondheidsdoelen. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) zei dat tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen over het recente RIVM-rapport, waarin wordt vastgesteld dat emissies door Tata Steel de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met gemiddeld 2,5 maand verkorten. Ook is er een verhoogde kans op longkanker en astma in de regio.

9 uur geleden