Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning België kaart trage herstel na watersnood aan in kerstrede

Koning België kaart trage herstel na watersnood aan in kerstrede

BRUSSEL (ANP) - De verwoestingen die de overstromingen van afgelopen zomer in België hebben aangericht zouden sneller moeten worden hersteld, vindt de Belgische koning. Veel huizen zijn bijna een halfjaar later nog niet altijd niet bewoonbaar en slachtoffers "vechten nog elke dag", constateert koning Filip. Op de trage wederopbouw is veel kritiek.

Filip spreekt in zijn kerstboodschap "de wens uit dat het werk op het terrein sneller vooruitgang maakt. Zodat elk slachtoffer zo snel mogelijk een veilig en warm thuis kan terugvinden."

Vooral Wallonië werd door het extreme hoogwater in juli, dat ook delen van Nederlands Limburg blank zette, zwaar getroffen. Er vielen zeker 41 doden. Verzekeraars ramen de schade op meer dan 2 miljard euro. Vrijwilligers reizen nog iedere week af naar spookdorpen in het rampgebied om puin te ruimen.

De overstromingen en de voortdurende corona-epidemie hebben erin gewreven dat "onze zekerheden broos zijn", zei Filip. Hij waarschuwde dat zulke rampspoed niet overwonnen kan worden "als we elkaar wantrouwen, als we verdeeld zijn". De koning vroeg om "verantwoordelijke daden te stellen", "standvastig" te blijven en te "tonen dat we het vertrouwen van de anderen waard zijn".

Meer uit Buitenland

Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

26 minuten geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

1 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

6 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

10 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

15 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

17 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

19 uur geleden