Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Komende week sterft de 10.000e Nederlander aan corona

Komende week sterft de 10.000e Nederlander aan corona

BILTHOVEN (ANP) - Het officiële aantal doden door de corona-uitbraak in Nederland stijgt in de komende week tot boven de 10.000. Tot en met zondag zijn 9687 sterfgevallen bevestigd en geregistreerd. De laatste weken komen er gemiddeld ongeveer zestig sterfgevallen per etmaal bij. Dit zou betekenen dat de grens van 10.000 rond komende vrijdag gepasseerd wordt.

Het is wel een symbolische grens. Het werkelijke aantal sterfgevallen door toedoen van het virus ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger. In de eerste golf van de uitbraak werd nog lang niet iedereen getest op besmetting. Een onbekend aantal mensen stierf aan het virus zonder dat ooit is vastgesteld dat ze besmet waren.

De meeste doden vielen tijdens de eerste golf. Aan het einde daarvan, half mei, stond het officiële dodental op ongeveer 5600. In werkelijkheid waren toen waarschijnlijk al meer dan 10.000 coronapatiënten overleden. De tweede golf, die rond 1 september begon, eist aanzienlijk minder levens. Tot aan het begin van de golf waren zo'n 6200 mensen aan het virus overleden. Dat betekent dat in de afgelopen drie maanden ongeveer 3500 coronapatiënten zijn gestorven.

Grote steden

Het eerste coronageval in Nederland werd vastgesteld op 27 februari. Iets meer dan een week later, op 6 maart, viel de eerste dode. Een 86-jarige man uit Oud-Beijerland overleed in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. De volgende dag viel ook een dode, de dag daarna stierven twee coronapatiënten. Vanaf 14 maart begon het aantal coronadoden hard op te lopen. Tussen 29 maart en 11 april overleden bijna 2000 patiënten. De dodelijkste dag is 2 april, met 178 sterfgevallen, omgerekend meer dan zeven per uur.

Rotterdam telt de meeste sterfgevallen door corona. In de Maasstad zijn ruim 615 inwoners bezweken aan het virus. Verder zijn 430 coronapatiënten uit Amsterdam en 374 besmette personen uit Den Haag gestorven. Daarna volgen Tilburg (209), Utrecht (170), Maastricht (146), Eindhoven en Meierijstad (elk 139), Nijmegen (120) en Breda (108).

Wereldwijd zijn er 25 landen die meer corona-sterfgevallen hebben dan Nederland. De Verenigde Staten zijn koploper met ruim 280.000 doden, in Brazilië zijn meer dan 176.000 inwoners overleden aan het coronavirus en India telt ongeveer 140.000 bevestigde coronadoden. Binnen Europa heeft het Verenigd Koninkrijk de meeste sterfgevallen, ruim 60.000.

Meer uit Gezond

Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

1 uur geleden
Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

2 dagen geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

2 dagen geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

2 dagen geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

3 dagen geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

4 dagen geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

4 dagen geleden