Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Komende beursweek meer duidelijk over impact oorlog op economie

Komende beursweek meer duidelijk over impact oorlog op economie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek ligt het zwaartepunt naar verwachting op donderdag. Dan worden cijfers bekendgemaakt over de economische bedrijvigheid in verschillende grote economieën. Uit de gegevens over de industrie en de dienstensector kan mogelijk opgemaakt worden wat de impact van de oorlog in Oekraïne is op het bedrijfsleven en wat dat doet met het economisch sentiment.

De afgelopen week was de stemming op de beurzen overwegend positief, geholpen door de belofte van China om de eigen economie te ondersteunen. Ook het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve viel goed. De AEX-index ging daarbij weer ver voorbij de 700-punten. Daarbij was er hoop op de financiële markten dat de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne over een staakt-het-vuren tot resultaat zullen leiden.

Donderdag worden de zogenoemde inkoopmanagersindexen van verscheidene landen bekendgemaakt. Dan gaat het om data uit de eurozone, maar ook van verschillende grote Europese economieën zelf. Verder volgen ook cijfers uit de Verenigde Staten. Vraag daarbij is onder andere in hoeverre de oplopende energieprijzen de bedrijvigheid in de weg zitten.

Topontmoeting

Tijdens een topontmoeting in Brussel praten regeringsleiders van de Europese Unie over eventuele ingrepen om de aardgasvoorraden weer aan te vullen. Daarnaast gaat het ook over dringende maatregelen om kleinverbruikers te helpen de stijgende energiefacturen te betalen. Een interventie in de groothandelsmarkt voor energie lijkt niet aan de orde. Vooral omdat lidstaten verdeeld zijn over de meest doeltreffende opties.

Verder gaat de aandacht uit naar cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. In Nederland komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met cijfers over de economische groei in het slotkwartaal van 2021. Dan gaat het om de tweede raming. Verder worden ook cijfers over de consumptie van huishoudens en het consumentenvertrouwen gemeld. Ook worden nieuwe cijfers bekend over de prijzen van bestaande koopwoningen.

Bedrijfscijfers

Qua bedrijfscijfers is het komende week rustig. In de Verenigde Staten komen onder meer sportmerk Nike en techbedrijf Adobe met cijfers. In Nederland openen Royal Delft Group, de maker van Delfts blauw-porselein, winkelvastgoedinvesteerder Eurocommercial Properties en chemiebedrijf Avantium de boeken.

Fietsenfabrikant Accell en vastgoedontwikkelaar CTP maken komende week hun debuut in de MidKap, de index met middelgrote fondsen. Ze nemen de plek in van bodemonderzoeker Fugro en Eurocommercial Properties.

Meer uit Financieel

Rechter verklaart Big Bazar failliet na meerdere reddingspogingen

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft Big Bazar failliet verklaard, meldt de rechtbank dinsdag. De koopjesketen kampte met financiële problemen en kreeg steeds meer klachten binnen over onbetaalde rekeningen. Maandag deed Big Bazar nog een laatste reddingspoging in de rechtbank in Leeuwarden, maar die mislukte.

22 minuten geleden
Big Bazar betaalt vlak voor verwacht bankroet toch geen lonen uit

DIEMEN (ANP) - Personeel van Big Bazar heeft maandag toch geen loon uitbetaald gekregen over de maand september. Zo'n overboeking vlak voor het verwachte faillissement van de winkelketen zou kunnen worden gezien als verboden bevoordeling van een groep schuldeisers, geeft de advocaat van het bedrijf aan. Eerder stelde Big Bazar dat de lonen van de circa 1300 medewerkers maandag nog betaald zouden worden.

55 minuten geleden
Voor het eerst emissierechten verhandeld op Indonesische beurs

JAKARTA (ANP/BLOOMBERG) - Op de beurs van Jakarta zijn dinsdag voor het eerst CO2-emissierechten verhandeld. Met de emissiehandel hoopt het land energieproducenten te stimuleren om te vergroenen. De elektriciteitsvoorziening in het land leunt nog vooral zwaar op vervuilende kolencentrales. Zij krijgen nu voor het eerst een financiële prikkel om hun uitstoot te verlagen.

1 uur geleden
Belgische eigenaar EW koopt ook Happinez en Psychologie Magazine

AMSTERDAM (ANP) - De van oorsprong Belgische uitgever van tijdschriften Roularta koopt branchegenoot WPG Media. Daarmee haalt de eigenaar van opinieblad EW Magazine bladen als Happinez en Psychologie Magazine binnen.

1 uur geleden
ASMI verliest op lagere aandelenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verliezen aan een nieuwe handelssessie begonnen. Bij beleggers leeft nog altijd de vrees voor een langere periode van hogere rentes, die de waarde van aandelen drukken. Op het Damrak ging de aandacht ook uit naar de nieuwe verwachtingen die chipbedrijf ASMI in de aanloop naar zijn beleggersdag uitsprak.

2 uur geleden
Aardappelbedrijf HZPC denkt na hack gestolen geld terug te krijgen

JOURE (ANP) - Een Friese aardappelveredelaar die slachtoffer werd van een cyberaanval, verwacht het door hackers gestolen geldbedrag terug te krijgen. Een week geleden werd bekend dat criminelen een fiks bedrag van de rekening van Royal HZPC uit Joure konden overboeken naar hun eigen rekening. Maar nu is het gelukt rekeningen waar dat geld op staat te blokkeren, meldt het miljoenenbedrijf.

2 uur geleden
ASMI trekt aandacht op Damrak met hogere omzetverwachting

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf ASMI kan dinsdagochtend op de aandelenbeurs in Amsterdam op belangstelling rekenen. De toeleverancier voor chipfabrikanten verhoogde de eigen omzetverwachtingen voor 2025 en hield vast aan de eerder geraamde winstmarges voor de komende paar jaar.

2 uur geleden