Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Komende beursweek meer duidelijk over impact oorlog op economie

Komende beursweek meer duidelijk over impact oorlog op economie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek ligt het zwaartepunt naar verwachting op donderdag. Dan worden cijfers bekendgemaakt over de economische bedrijvigheid in verschillende grote economieën. Uit de gegevens over de industrie en de dienstensector kan mogelijk opgemaakt worden wat de impact van de oorlog in Oekraïne is op het bedrijfsleven en wat dat doet met het economisch sentiment.

De afgelopen week was de stemming op de beurzen overwegend positief, geholpen door de belofte van China om de eigen economie te ondersteunen. Ook het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve viel goed. De AEX-index ging daarbij weer ver voorbij de 700-punten. Daarbij was er hoop op de financiële markten dat de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne over een staakt-het-vuren tot resultaat zullen leiden.

Donderdag worden de zogenoemde inkoopmanagersindexen van verscheidene landen bekendgemaakt. Dan gaat het om data uit de eurozone, maar ook van verschillende grote Europese economieën zelf. Verder volgen ook cijfers uit de Verenigde Staten. Vraag daarbij is onder andere in hoeverre de oplopende energieprijzen de bedrijvigheid in de weg zitten.

Topontmoeting

Tijdens een topontmoeting in Brussel praten regeringsleiders van de Europese Unie over eventuele ingrepen om de aardgasvoorraden weer aan te vullen. Daarnaast gaat het ook over dringende maatregelen om kleinverbruikers te helpen de stijgende energiefacturen te betalen. Een interventie in de groothandelsmarkt voor energie lijkt niet aan de orde. Vooral omdat lidstaten verdeeld zijn over de meest doeltreffende opties.

Verder gaat de aandacht uit naar cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. In Nederland komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met cijfers over de economische groei in het slotkwartaal van 2021. Dan gaat het om de tweede raming. Verder worden ook cijfers over de consumptie van huishoudens en het consumentenvertrouwen gemeld. Ook worden nieuwe cijfers bekend over de prijzen van bestaande koopwoningen.

Bedrijfscijfers

Qua bedrijfscijfers is het komende week rustig. In de Verenigde Staten komen onder meer sportmerk Nike en techbedrijf Adobe met cijfers. In Nederland openen Royal Delft Group, de maker van Delfts blauw-porselein, winkelvastgoedinvesteerder Eurocommercial Properties en chemiebedrijf Avantium de boeken.

Fietsenfabrikant Accell en vastgoedontwikkelaar CTP maken komende week hun debuut in de MidKap, de index met middelgrote fondsen. Ze nemen de plek in van bodemonderzoeker Fugro en Eurocommercial Properties.

Meer uit Financieel

Oud-topman Jegen van HEMA naar fietsenfabrikant Accell

HEERENVEEN (ANP) - Oud-topman Tjeerd Jegen van winkelketen HEMA wordt de nieuwe directeur van Accell Group, het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta. Verder heeft sinds deze maand voormalig topman Kasper Rørsted van het Duitse sportartikelenmerk Adidas de rol van president-commissaris op zich genomen bij Accell.

42 minuten geleden
HDN: hypotheekmarkt lijkt zich voorzichtig te herstellen

DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.

1 uur geleden
Koperprijs op laagste niveau sinds eind mei

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.

1 uur geleden
Ook ING verhoogt spaarrente naar 1,5 procent

AMSTERDAM (ANP) - ING verhoogt de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Daarmee kruipt de rente voor een groot deel van de Nederlandse spaarders weer wat verder omhoog. Eerder ging de rente bij Rabobank al naar 1,7 procent en ABN AMRO kondigde een renteverhoging aan tot 1,5 procent.

2 uur geleden
VEH: huiseigenaren onnodig verplicht tot aanschaf warmtepomp

AMERSFOORT (ANP) - Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren worden ten onrechte verplicht een warmtepomp aan te schaffen als de plannen van het demissionaire kabinet doorgaan. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

2 uur geleden
AEX zakt verder weg, informatieleverancier RELX wel omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met verlies geopend, in navolging van de stevige minnen op Wall Street een dag eerder. De rentevrees blijft de markten in een greep houden. Informatieleverancier RELX wist wel de weg omhoog te vinden dankzij een koopadvies van zakenbank Goldman Sachs.

3 uur geleden
PostNL: postzegel wordt duurder in 2024

DEN HAAG (ANP) - Het versturen van post wordt duurder. De prijs van een postzegel stijgt vanaf 1 januari volgend jaar van 1,01 euro naar 1,09 euro, meldt PostNL. Volgens de post- en pakketbezorger is dat nodig omdat er steeds minder post wordt verstuurd, terwijl de kosten voor PostNL wel omhoog gaan.

3 uur geleden