Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kom met begrijpelijke voorlichting over coronavaccinatie'

'Kom met begrijpelijke voorlichting over coronavaccinatie'

ROTTERDAM (ANP) - In een brief aan het ministerie van Volksgezondheid vragen twee artsen om een "duidelijke en voor iedereen begrijpelijke" voorlichtingscampagne over de coronavaccinatie. De opstellers, de Rotterdamse huisarts Shakib Sana en hoogleraar en internist aan het Erasmus MC Robin Peeters, merken dat veel informatie nu aan een deel van de bevolking voorbijgaat, met name in achterstandswijken. Hun oproep krijgt de steun van een lange lijst zorgverleners, beroepsverenigingen van artsen en verpleegkundigen, en een aantal ziekenhuizen.

Volgens Sana en Peeters heeft de wisselende vaccinatiestrategie van de overheid geleid tot grote angst en twijfel onder kwetsbare mensen in achterstandswijken. "Mensen die toch al beperkte en vaak eenzijdige informatie uit hun omgeving ontvangen, blijken hun keuzes op die angst en twijfel te baseren. Dat is invoelbaar doordat er vooral veel aandacht is voor de zeldzame bijwerkingen, zonder op eenvoudige wijze de gevaren van de ziekte ernaast te zetten." De vaccinatiebereidheid is daardoor in die wijken erg laag, terwijl daar de kans om met corona besmet te raken en eraan te overlijden juist relatief hoog is.

Bovendien is de informatie uit de persconferenties van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge volgens Sana en Peeters nogal formeel en bereikt die daarom 35 procent van de bevolking niet. Daarom moet er heldere en toegankelijke voorlichting komen voor "personen die de taal onvoldoende machtig zijn en het niet zo snel kunnen volgen". Het medische duo pleit voor een grootschalige campagne via landelijke maar ook vooral lokale media. Ook willen ze dat de overheid gebruikmaakt van buurt- en clubhuizen, kerken en moskeeën, azc's en markten om informatie te verspreiden.

Online-uitleghulp

"Dé uitweg uit de pandemie is: een groot deel van de bevolking vaccineren", aldus Sana en Peeters. Ze hebben hun pleidooi ook opgesteld als petitie, die vanaf zaterdag kan worden ondertekend.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten volgende week de huisartsen uit te willen nodigen, om te praten over wat er nog meer kan worden gedaan om alle bevolkingsgroepen te bereiken. "We doen qua communicatie al veel, net als veel gemeenten soms zelfs op wijkniveau", zegt een woordvoerder. "Als er meer nodig is wat werkt voor bepaalde doelgroepen willen we daar altijd naar kijken, gezien het belang van vaccinatie."

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken is onder meer de basisfolder over corona beschikbaar in tien talen, en is er 'Steffie', een online-uitleghulp waar in begrijpelijke taal informatie te vinden is.

Meer uit Binnenland

RvS: verbod kindersekspop mogelijk als deze jonger lijkt dan 12

DEN HAAG (ANP) - Het is juridisch mogelijk om kindersekspoppen te verbieden, zolang de grens van hoe oud deze poppen eruit mogen zien wordt verlaagd van 18 naar 12 jaar. De Raad van State (RvS) zegt in een advies aan het kabinet dat een verbod van poppen die eruit zien als kinderen onder de 18 jaar - wat justitieminister Dilan Yeşilgöz nu van plan is - moeilijk te handhaven is. Want het is ingewikkeld om onderscheid te maken tussen het lichaam van een 17- en 19-jarige, stelt de raad.

10 minuten geleden
Start haringseizoen ruim een week uitgesteld naar 22 juni

DEN HAAG (ANP) - Het begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de haring later dan verwacht het benodigde vetpercentage heeft bereikt. Dit komt volgens het Nederlands Visbureau mogelijk doordat de watertemperatuur dit jaar aanmerkelijk lager is dan gebruikelijk.

17 minuten geleden
Advocaat Piet S.: grenzen overschreden in het onderzoek

DEN HAAG (ANP) - Er zijn grenzen overschreden in het onderzoek naar de vermeende drugsbaas Piet S., zegt zijn advocaat maandag tijdens de eerste dag van zijn pleidooi in de rechtbank van Den Haag. De politie deed onder leiding van het Openbaar Ministerie jaren onderzoek, compleet met afluisterapparatuur en geheime observaties, naar de man die ze zien als ‘eindbaas’. Maar sommige van die handelingen worden nu gehekeld door de verdediging.

28 minuten geleden
Gratis bus brengt Groningers naar Kamerdebat over gasrapport

LOPPERSUM (ANP) - Groningers kunnen dinsdag en woensdag gratis met de bus naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning te volgen. Hun aanwezigheid moet de druk opvoeren en de parlementariërs duidelijk maken dat het nu echt tijd is voor verandering. Ook politici uit Groningen hebben aangekondigd (delen van) het debat bij te wonen.

1 uur geleden
OM handhaaft eis twee jaar cel tegen Promes, uitspraak 19 juni

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef. Dit zei de officier van justitie maandag in de rechtbank in Amsterdam, waar de zaak is hervat. Promes is daarbij opnieuw niet aanwezig.

1 uur geleden
ProRail kon niet eerder handelen om treinstoring op te lossen

AMSTERDAM (ANP) - Spoorwegbeheerder ProRail kon zondag niet eerder de verkeersleiding van Amsterdam naar Utrecht doorschakelen om de problemen op het spoor op te lossen. Dat zegt een woordvoerder van ProRail. De omzetting vond pas in de loop van de nacht plaats, nadat de problemen aan het einde van de middag waren ontstaan vanwege een storing.

2 uur geleden
Zeker 20 appartementen Amsterdam jaren onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

2 uur geleden