Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koloniën van Weldadigheid en Nieuwe Waterlinie op Unesco-lijst

Koloniën van Weldadigheid en Nieuwe Waterlinie op Unesco-lijst

DEN HAAG (ANP) - VN-organisatie Unesco heeft de De Koloniën van Weldadigheid en de Nieuwe Hollandse Waterlinie maandag op de werelderfgoedlijst gezet. Op de lijst staan 1100 objecten, werken, natuurgebieden en voorwerpen, waaronder twaalf uit Nederland. Omdat het comité van de Verenigde Naties vorig jaar niet kon samenkomen vanwege het coronavirus, zijn nu twee weken uitgetrokken voor de vergadering in het Chinese Fuzhou. Van 16 tot en met 31 juli worden in totaal ruim vijftig nominaties besproken.

Boris van der Ham, voorzitter van de Stichting Werelderfgoed Nederland, is enorm blij met deze uitslag: "We hebben een prachtige dag gehad met erkenning voor twee hele verschillende, maar hele belangrijke werelderfgoederen. Dus we hebben al twee gouden medailles binnen." De Nieuwe Hollandse Waterlinie vormt samen met de Stelling van Amsterdam, die sinds 1996 op de lijst staat, de Hollandse Waterlinies. De Waterlinies vormen een stelsel van sluizen, dijken, kanalen en gemalen, die Nederland beschermden tegen vijanden. Ook bood dit bescherming tegen hoogwater in de rivieren. Zulke waterwerken, die zo goed bewaard zijn gebleven, bestaan nergens anders ter wereld. "Het comité zei ook al, het is een unieke waterlinie. Die is nergens zo groot, zo omvangrijk en in zo'n goede staat. Dat is gewoon echt prachtig."

De Koloniën van Weldadigheid in Drenthe zijn in 1818 gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Het doel hiervan was om arme inwoners van grote steden een beter bestaan te geven op het platteland. Er zijn nog zeven koloniën te zien, maar alleen die in Frederiksoord, Veenhuizen, Wilhelminaoord en in het Belgische Wortel zijn werelderfgoed geworden. "Dit is een erg uniek werelderfgoed in ons land", zegt Van der Ham. "Veel werelderfgoederen in ons land gaan over water. Maar dit is een heel ander soort werelderfgoed, eigenlijk is het een soort icoon voor hoe er de afgelopen eeuw is nagedacht over sociaal beleid voor mensen die het moeilijk hebben."

Erkenning

Ook Cees Bijl van de provincie Drenthe is blij met de plaatsing van de Koloniën van Weldadigheid op de lijst: "Sinds 2012 spannen provincie Drenthe, provincie Antwerpen, betrokken gemeenten, erfgoedorganisaties en vele bewoners van de gebieden in Nederland en Vlaanderen zich samen in voor het aantonen van de wereldwijde uniciteit van de Koloniën van Weldadigheid. De erkenning als Unesco Werelderfgoed is de ultieme kroon op al het werk dat is verricht. Het is ook een relevante toevoeging op de werelderfgoedlijst vanwege het wereldwijde actuele onderwerp armoedebestrijding. We zijn ontzettend trots dat we in het rijtje staan tussen de Waddenzee en de Taj Mahal. De vlag kan uit."

Dinsdag wordt naar verwachting bekend of ook de Romeinse Limes op de lijst belanden. Die beschermde het Romeinse Rijk tegen Germaanse stammen. Onder meer bij Nijmegen zijn hier nog resten van te zien. Hier was een groot Romeins fort met een stad. De Limes in Nederland en in Duitsland maakt deel uit van een grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa en Noord-Afrika, waarvan delen al op de werelderfgoedlijst staan. "We haken aan bij een ander werelderfgoed dat er al is, dit maakt het werelderfgoed compleet." Daarom heeft hij goede hoop voor dinsdag. "Maar," zegt Van der Ham, "je moet altijd afwachten. Je gaat pas op het podium staan als je de medaille binnen hebt."

Meer uit Binnenland

Studenten ontvangen eerste basisbeurs en lenen meteen minder

DEN HAAG (ANP) - Minder studenten gaan een studielening aan en het bedrag dat ze lenen is flink gedaald, maakt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekend. Vrijdag ontvangen studenten hun eerste basisbeurs nadat deze opnieuw is ingevoerd. Onderzoekers verwachten dat studenten daardoor "bewuster" zijn gaan lenen.

2 uur geleden
Strafeisen verwacht in strafzaak over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de vergisontvoering in Cruquius krijgen acht van de tien verdachten vrijdag de strafeisen te horen. De officieren van justitie presenteren op deze derde zittingsdag al het verzamelde bewijsmateriaal rond de ontvoering van een destijds 56-jarige man uit Hoofddorp. Het Openbaar Ministerie toont tijdens het requisitoir een video van achttien minuten die de gebeurtenissen en reisbewegingen van de groep verdachten visualiseert.

5 uur geleden
Strafproces Marengo nadert einde met laatste woord kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo nadert de afronding. Vrijdag staat in de Bunker in Amsterdam-Osdorp de laatste reactie (dupliek) en het laatste woord van kroongetuige Nabil B. op het programma. Daarna is de inhoudelijke behandeling afgerond van de inmiddels jarenlang slepende strafzaak. Er staan nog wel procedurele zittingen gepland de komende periode.

5 uur geleden
Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

UTRECHT (ANP) - Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

5 uur geleden
Verdachten van moorden in Lieshout en Amsterdam horen strafeisen

DEN BOSCH (ANP) - De verdachten van een roofmoord in het Brabantse Lieshout, gevolgd door een moord in Amsterdam, krijgen vrijdag de strafeisen te horen. De rechtbank in Den Bosch hervat dan de inhoudelijke behandeling van de zaak die in januari begon.

5 uur geleden
A10 bij Amsterdam weer dicht vanwege verbouwing station Zuid

AMSTERDAM (ANP) - De A10 Zuid richting Schiphol is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vroeg dicht vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. De weg is dicht tussen knooppunt Amstel en de oprit S108 VUmc, van vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.

5 uur geleden
RIVM komt met studie naar gezondheidsrisico's door uitstoot Tata

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert vrijdag een onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel. Het instituut heeft de studie verricht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie wil inzichtelijk hebben in hoeverre inwoners van de IJmond worden blootgesteld aan schadelijke stoffen die van het grote staalbedrijf komen en welke gevolgen dat heeft.

5 uur geleden