Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koerswinst betalingsverwerker Adyen helpt AEX omhoog

Koerswinst betalingsverwerker Adyen helpt AEX omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsbedrijf Adyen is woensdag stevig hoger gezet op de Amsterdamse aandelenbeurs. De stijging van 5,7 procent kwam nadat de onderneming sinds de bekendmaking van de halfjaarresultaten flink aan waarde had ingeleverd. De plus van Adyen droeg ook bij aan de stijging van de AEX. Die ging net als de meeste Europese beurzen omhoog.

Ook verzekeraar ASR was een grote winnaar op het Damrak. ASR wist ondanks de tientallen miljoenen die het extra kwijt was aan stormschades de winst op peil te houden en won 4,9 procent. Daarmee was het de grote winnaar bij de middelgrote bedrijven. ASR heeft naar eigen zeggen een goed halfjaar achter de rug gezien de geopolitieke spanningen en de economische onzekerheid. Topman Jos Baeten waarschuwde wel dat de verzekeringspremies door de extreme weersomstandigheden tot wel een kwart kunnen stijgen.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot 0,4 procent hoger op 713,81 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 947,31 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,4 procent. De Londense beurs leverde 0,2 procent in.

Andere techbedrijven

De stemming op de Europese markten bleef verder terughoudend. Beleggers zijn vooral in afwachting van de toespraak die de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell aan het einde van de week zal houden tijdens de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. Daarbij wordt met name gelet of Powell iets zal zeggen over de omvang van de toekomstige renteverhogingen.

Behalve Adyen deden ook andere techbedrijven als verlichtingsfabrikant Signify en chipbedrijf ASMI het goed in de AEX met plussen tot 1,6 procent. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield stond met een min van 2,1 procent helemaal onderaan. Ook olie- en gasconcern Shell leverde in (min 1,4 procent). De olieprijzen gingen omlaag nadat duidelijk was dat de Amerikaanse vraag naar olie was gedaald. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 93,01 dollar per vat. Brent-olie daalde ook 0,8 procent in prijs, tot 99,38 dollar per vat.

Kendrion

Bij de kleinere fondsen daalde Kendrion 0,4 procent. De producent van elektromagnetische componenten wist de omzet op te voeren ondanks dat marktomstandigheden niet bepaald voordelig waren. Zo werd de productie in China voor een periode van zes weken verstoord door de strenge coronamaatregelen in dat land. De winst viel evenwel fors lager uit.

De euro bleef hangen rond het laagste niveau in twintig jaar en noteerde op 0,9967 dollar.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden