Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koerswinst betalingsverwerker Adyen helpt AEX omhoog

Koerswinst betalingsverwerker Adyen helpt AEX omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsbedrijf Adyen is woensdag stevig hoger gezet op de Amsterdamse aandelenbeurs. De stijging van 5,7 procent kwam nadat de onderneming sinds de bekendmaking van de halfjaarresultaten flink aan waarde had ingeleverd. De plus van Adyen droeg ook bij aan de stijging van de AEX. Die ging net als de meeste Europese beurzen omhoog.

Ook verzekeraar ASR was een grote winnaar op het Damrak. ASR wist ondanks de tientallen miljoenen die het extra kwijt was aan stormschades de winst op peil te houden en won 4,9 procent. Daarmee was het de grote winnaar bij de middelgrote bedrijven. ASR heeft naar eigen zeggen een goed halfjaar achter de rug gezien de geopolitieke spanningen en de economische onzekerheid. Topman Jos Baeten waarschuwde wel dat de verzekeringspremies door de extreme weersomstandigheden tot wel een kwart kunnen stijgen.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot 0,4 procent hoger op 713,81 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 947,31 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,4 procent. De Londense beurs leverde 0,2 procent in.

Andere techbedrijven

De stemming op de Europese markten bleef verder terughoudend. Beleggers zijn vooral in afwachting van de toespraak die de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell aan het einde van de week zal houden tijdens de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. Daarbij wordt met name gelet of Powell iets zal zeggen over de omvang van de toekomstige renteverhogingen.

Behalve Adyen deden ook andere techbedrijven als verlichtingsfabrikant Signify en chipbedrijf ASMI het goed in de AEX met plussen tot 1,6 procent. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield stond met een min van 2,1 procent helemaal onderaan. Ook olie- en gasconcern Shell leverde in (min 1,4 procent). De olieprijzen gingen omlaag nadat duidelijk was dat de Amerikaanse vraag naar olie was gedaald. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 93,01 dollar per vat. Brent-olie daalde ook 0,8 procent in prijs, tot 99,38 dollar per vat.

Kendrion

Bij de kleinere fondsen daalde Kendrion 0,4 procent. De producent van elektromagnetische componenten wist de omzet op te voeren ondanks dat marktomstandigheden niet bepaald voordelig waren. Zo werd de productie in China voor een periode van zes weken verstoord door de strenge coronamaatregelen in dat land. De winst viel evenwel fors lager uit.

De euro bleef hangen rond het laagste niveau in twintig jaar en noteerde op 0,9967 dollar.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

3 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

3 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

4 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

5 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

5 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

6 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

6 uur geleden