Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koerswijziging Harley-Davidson betaalt zich uit

Koerswijziging Harley-Davidson betaalt zich uit

MILWAUKEE (ANP) - Motormaker Harley-Davidson heeft het eerste kwartaal van het jaar veel beter gepresteerd dan werd verwacht. De onderneming, die onlangs een nieuwe strategie ontvouwde, verdiende vooral meer geld met de verkoop van zijn touringmotoren.

Harley zette over de eerste maanden een omzet van 1,4 miljard dollar in de boeken. Dat was 10 procent meer dan een jaar eerder. De winst van de onderneming steeg van 70 miljoen dollar in het eerste kwart van 2020 naar 259 miljoen dollar nu. Dat resultaat lag twee keer hoger dan waar rekening mee werd gehouden.

Topman Jochen Zeitz, de eerste niet-Amerikaan aan het roer van het bedrijf, maakte eerder dit jaar bekend dat Harley zich gaat richten op segmenten waar het sterk in is, zoals touringmotoren en de grotere cruiser-modellen. Dat zijn de motoren waar de meeste mensen aan denken bij de naam Harley-Davidson.

Elektrische motorfietsen

Daarnaast breidt de motorenbouwer uit naar winstgevende andere segmenten die in het verlengde liggen van bestaande producten. Ook wordt de elektrische motorfietsentak een eigen divisie binnen het bedrijf.

Tegenvaller voor Harley-Davidson is dat het bedrijf over alle motorfietsen die het in de Europese Unie verkoopt een importheffing van 31 procent moet gaan betalen en vanaf 1 juni zelfs 56 procent. Eerder mocht het Amerikaanse bedrijf nog een beperkt aantal motoren uit zijn niet-Amerikaanse fabrieken invoeren tegen een heffing van 6 procent, maar dat mag per direct niet meer.

De hoge invoertarieven zijn het gevolg van een ruzie tussen de EU en de Verenigde Staten over subsidies voor vliegtuigbouwers Boeing en Airbus. Beide kanten legden vervolgens importheffingen op aan producten waarmee ze de andere landen zouden treffen, maar die ook symbolisch belangrijk zijn. Harley-Davidson zegt direct stappen te zetten tegen de verhoogde heffing. "Dit is een situatie zonder precedent en laat zien dat er serieuze gevolgen zijn van een escalerende handelsoorlog", meent Zeitz die de gevolgen voor Harley aanzienlijk noemt."

Meer uit Financieel

ConsumentenClaim begint actie tegen Apple voor trage iPhones

AMSTERDAM (ANP) - Consumenten die een iPhone 6, 7 en SE van Apple hebben gekocht hebben recht op compensatie voor de schade die ze hebben geleden door de bewuste vertraging van deze modellen door het Amerikaanse techconcern. Dat meldt ConsumentenClaim die samen met Stichting Aequitas Belangenbehartiging een claim is gestart tegen Apple.

57 minuten geleden
Trump krijgt voor miljard dollar extra aandelen in zijn mediagroep

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse voormalige president Donald Trump krijgt extra aandelen in zijn mediagroep, ter waarde van meer dan een miljard dollar naar de huidige koers.

2 uur geleden
Boerenorganisaties komen met crisisplan voor mestaanpak

DEN HAAG (ANP) - Verschillende boerenorganisaties zijn met een crisisplan gekomen voor een Nederlandse mestaanpak. LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide stellen voor dat boeren vrijwillig hun veestapel inkrimpen en daar dan een jaarlijkse vergoeding voor krijgen.

7 uur geleden
Tesla wil goedkopere elektrische auto eerder op de markt brengen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

8 uur geleden
Beleggers zetten Spotify flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify was dinsdag een grote winnaar op Wall Street. Beleggers kregen een hele stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Spotify sprong eruit met een sterk kwartaalbericht. Op de Amerikaanse beurzen was verder aandacht voor Tesla, dat na de slotbel met zijn financiële cijfers naar buiten komt.

9 uur geleden
Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch veilen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.

9 uur geleden
ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

10 uur geleden