Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koersval Boeing op Wall Street door incident met vliegtuig

Koersval Boeing op Wall Street door incident met vliegtuig

NEW YORK (ANP) - Boeing was maandag een flinke verliezer op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers op Wall Street schrokken van het incident met een Boeing 737 MAX. Bij een passagiersvliegtuig van Alaska Airlines liet afgelopen vrijdag een deurpaneel los na het opstijgen. Het toestel slaagde erin veilig terug te keren naar de luchthaven in Portland. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA beval 171 737 MAX 9-vliegtuigen aan de grond te houden die hetzelfde deurpaneel hebben.

Boeing werd daarop 8 procent lager gezet in New York. Het gaat om de grootste ingreep voor een 737 MAX sinds toestellen van dat type na twee vliegtuigcrashes wereldwijd lange tijd uit luchtruimen werden geweerd. Daarna moest Boeing technische aanpassingen doorvoeren. Die kwestie kostte het concern vele miljarden dollars.

De algehele stemming op Wall Street was wel positief in afwachting van de kwartaalresultaten van verschillende grote Amerikaanse banken later deze week. De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 37.683,01 punten. De brede S&P 500 klom 1,4 procent tot 4763,54 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 2,2 procent tot 14.843,77 punten.

Overname

Biotechnoloog Cytokinetics was een stijger met een winst van ruim 15 procent. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal is het Zwitserse farmacieconcern Novartis in vergevorderde gesprekken verwikkeld met Cytokinetics over een overname. Mogelijk kan de deal deze week al beklonken worden. Er zou meer dan 10 miljard dollar mee gemoeid zijn.

De koers van Harpoon Therapeutics schoot zelfs 112 procent omhoog. Het farmabedrijf wordt voor 680 miljoen dollar overgenomen door Merck. Sectorgenoot Axonics (plus 21 procent) stond ook in de belangstelling vanwege een overname van 3,7 miljard dollar door Boston Scientific. Verder wordt Ambryx Biopharma (plus 102 procent) overgenomen door Johnson & Johnson voor 2 miljard dollar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,8 procent tot 71,03 dollar en Brentolie werd 3 procent goedkoper op 76,42 dollar per vat. Saudi-Arabiƫ maakte bekend zijn verkoopprijzen voor ruwe olie voor de Aziatische markt te verlagen. De euro was 1,0956 dollar waard, tegen 1,0978 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

5 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

6 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

6 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

6 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

6 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

6 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

7 uur geleden