Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koersval AEX voorzien door oplaaiende energiecrisis in Europa

Koersval AEX voorzien door oplaaiende energiecrisis in Europa

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt maandag met een flink verlies te beginnen aan de nieuwe handelsweek. De zorgen over de energievoorziening in Europa treden weer op de voorgrond na het besluit van Moskou om een belangrijke gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland langer dan gepland dicht te houden. Volgens het Russische staatsgasbedrijf Gazprom komt dat door een technisch defect en doordat de westerse sancties het onderhoud aan de pijpleiding bemoeilijken. De Europese gasprijs schoot maandagochtend ruim 30 procent omhoog.

Later in de week verschuift de aandacht naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB gaat de rente verder verhogen om zo de hoge inflatie tegen te gaan. Op de financiële markten wordt met spanning uitgekeken hoe groot die rentestap zal zijn. In juli werd de rente met een half procentpunt verhoogd en mogelijk komt de ECB nu met een rentestap van driekwart procentpunt.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een openingsverlies van rond de 1,7 procent. Ook elders in Europa lijken de beurzen fors in het rood te openen na de aanhoudende verliezen op Wall Street van afgelopen vrijdag. De beurzen in New York blijven maandag dicht vanwege Labor Day. De Duitse DAX stevent af op een koersval van ruim 3 procent.

Prosus

De aandelenmarkten in Azië lieten maandag overwegend verliezen zien. De beurs in Shanghai hield het verlies beperkt tot 0,1 procent na een meevallende groei van de Chinese dienstensector in augustus. De Hang Seng-index in Hongkong raakte tussentijds 1,5 procent kwijt door stevige verliezen onder de Chinese techbedrijven.

Op het Damrak zal Prosus mogelijk onder druk staan door een koersverlies van Tencent. Het Chinese internet- en gamebedrijf zakte ruim 3 procent in Hongkong door nieuwe lockdowns in de Chinese miljoenenstad Chengdu en de plannen van de Verenigde Staten om investeringen in Chinese techbedrijven in te perken.

ING

Ook ING staat in de belangstelling. De bank zet nog eens 75 miljoen euro opzij om klanten te compenseren voor te veel betaalde rentes. Daarmee geeft ING gehoor aan de eerdere uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Eerder had de bank al 180 miljoen euro opzijgezet.

De euro zakte verder in waarde en bereikte een nieuw dieptepunt in twintig jaar. De eenheidsmunt noteerde op 0,9885 dollar, tegen 1,0030 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder op 88,51 dollar per vat. Brentolie kostte 2,2 procent meer op 95,02 dollar.

Meer uit Financieel

OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

1 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

2 uur geleden
Qbuzz bestelt 140 Italiaanse elektrische bussen voor regio Leiden

TURIJN (ANP) - Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

2 uur geleden
Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

3 uur geleden
Van Oord rondt werk aan windpark Hollandse Kust Noord af

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

5 uur geleden
Passagiersaantallen luchthavens Europa bijna op oude niveau

BRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

6 uur geleden