Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koersval AEX door inflatievrees en zwakke Duitse fabrieksorders

Koersval AEX door inflatievrees en zwakke Duitse fabrieksorders

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging woensdag hard omlaag, na het sterke herstel een dag eerder. Een flinke daling van de Duitse fabrieksorders wakkerde de zorgen over de toeleveringsproblemen in de industrie aan. De inflatiezorgen bleven eveneens boven de markten hangen door de aanhoudende sterke stijging van de prijzen van olie en gas. Daarnaast werd uitgekeken naar het banenrapport van de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,9 procent in het rood op 756,90 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 1042,22 punten. De graadmeters in Londen en Parijs zakten tot 1,3 procent. De DAX in Frankfurt verloor 1,4 procent. De Duitse fabrieksorders namen in augustus met 7,7 procent af, na een toename van 4,9 procent in juli.

Alle 25 AEX-bedrijven verloren terrein. De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi, die dinsdag nog een flink herstel lieten zien, stonden nu weer onderaan met minnen tot 3,1 procent. Ook techinvesteerder Prosus en fintechbedrijf Adyen verloren meer dan 2 procent. In de MidKap sloot laadpalenmaker Alfen de rij met een verlies van 4 procent. ABN AMRO ging aan kop met een winst van 1,2 procent.

TUI

In Parijs zakte autoconcern Stellantis dik 2 procent. Het fusiebedrijf van Peugeot-moeder PSA en Fiat Chrysler sluit een fabriek in Wenen voor de rest van het jaar als gevolg van de aanhoudende chiptekorten. Het tekort aan halfgeleiders, een essentieel onderdeel van de elektronische systemen van auto's, zorgt over de hele wereld voor productieproblemen. Daimler verloor 1,4 procent in Frankfurt. De Duitse eigenaar van Mercedes-Benz kan vanwege de aanhoudende chiptekorten in veel auto's niet de complete technische uitrusting installeren.

Tesco steeg 5 procent in Londen. Het Britse supermarktconcern schroefde zijn winstverwachting op na een sterke eerste jaarhelft. Ook gaat het bedrijf voor 500 miljoen pond, omgerekend zo'n 588 miljoen euro, aan eigen aandelen inkopen. TUI daalde 1,3 procent. Het Duitse reisconcern gaat voor 1,1 miljard euro aan nieuwe aandelen uitgeven om geld op te halen om de schuld te verlagen. Het bedrijf ziet het reisverkeer wel sterk aantrekken nu de beperkingen tegen het coronavirus veelal zijn opgeheven.

De euro was 1,1574 dollar waard tegen 1,1607 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 79,47 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 83,22 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Inspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen uitstoot

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.

20 minuten geleden
ASML koploper in vlakke AEX, Besi op hoogste koers ooit

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De Nederlandse chipbedrijven laten de afgelopen tijd al flinke koerswinsten zien door het aanhoudende optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Branchegenoot Besi tikte zelfs de hoogste koers ooit aan.

1 uur geleden
Tina Turner-artikelen in trek op Marktplaats na overlijden

AMSTERDAM (ANP) - Marktplaats zag de afgelopen week vaker Tina Turner-artikelen verkocht en aangeboden worden op zijn website. In de eerste 24 uur na het overlijden van de zangeres vorige week woensdag, werden ruim vijfhonderd nieuwe advertenties geplaatst. Volgens Marktplaats waren dat er een dag eerder nog vijftien.

1 uur geleden
Vakbonden kondigen nieuwe staking voor donderdag aan bij Nedcar

HOLTUM (ANP) - Donderdag is er opnieuw een 24 uursstaking bij autofabriek VDL Nedcar. Dat heeft bestuurder Peter Reniers van FNV dinsdagochtend aangekondigd. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst in Holtum, vlakbij de autofabriek, waar stakers die dinsdag het werk ook een dag neerleggen zich verzamelden. De werknemers willen een beter sociaal plan dan moederbedrijf VDL biedt.

2 uur geleden
DNB: deeltijdwerkers willen meer werken tegen hogere beloning

AMSTERDAM (ANP) - Een op de drie werkenden in Nederland wil meer uren werken als daar een hogere beloning tegenover staat. Ook willen mensen meer uren draaien als hun werk leuker zou zijn, als thuiswerken makkelijker kan en als er minder zorg voor kinderen zou zijn. Een op de tien is zelfs bereid meer te werken als de baas er simpelweg om zou vragen. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquête onder 1300 werkenden.

2 uur geleden
Meer omzet voor parfumerieketen Douglas, maar nog wel verlies

DÜSSELDORF (ANP) - Parfumerieketen Douglas heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet zien stijgen vergeleken met een jaar eerder. Ook werd de winstgevendheid opgevoerd, maar tegelijkertijd was het van oorsprong Duitse concern meer geld kwijt aan leningen door de gestegen rente. Dat zorgde ervoor dat Douglas toch een verlies moest schrijven, maar wel veel minder dan een jaar eerder.

2 uur geleden
Juventus-eigenaar Exor in kopgroep van afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.

3 uur geleden