Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koerssprong truckmaker Nikola op voorzichtig Wall Street

Koerssprong truckmaker Nikola op voorzichtig Wall Street

NEW YORK (ANP) - Nikola maakte donderdag een koerssprong op de beurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het bedrijf is gestart met de productie van zijn elektrische vrachtwagens in een fabriek in Arizona en stuurden het aandeel ruim 14 procent hoger. De stemming op Wall Street was voorzichtig positief na de verliesbeurt een dag eerder.

Beleggers hielden vooral de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in de gaten. De Amerikaanse president Joe Biden is donderdag in Europa voor vergaderingen van de NAVO, de G7 en de Europese Unie, die in het teken staan van het conflict. De Verenigde Staten en westerse bondgenoten kondigden daarbij een nieuwe ronde van sancties aan tegen Rusland.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,1 procent hoger op 34.384,77 punten. De brede S&P 500 won 0,2 procent tot 4.466,88 punten en techgraadmeter Nasdaq klom 0,3 procent tot 13.956,82 punten.

Uber

Voorbeurs werd bekendgemaakt dat het aantal wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de VS is gezakt tot het laagste niveau sinds 1969. Daarnaast bleek dat de orders voor duurzame goederen vorige maand sterker dan verwacht zijn gedaald.

Uber steeg 4,5 procent. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat het bedrijf een deal heeft gesloten om alle taxi's in de stad New York op te nemen in zijn app. De samenwerking biedt mogelijk een oplossing voor het chauffeurstekort waar Uber mee kampt.

Spotify

Spotify klom 3,5 procent. De streamingdienst heeft een overeenkomst gesloten met Google om zijn eigen betaalsysteem aan te bieden in de appwinkel van Google. Volgens Google gaat het om een test. De grote techbedrijven Google en Apple liggen al enige tijd onder vuur omdat ze appmakers dwingen om alleen gebruik te maken van hun eigen betaalsystemen. Alphabet, het moederbedrijf van Google, won 0,4 procent.

Philip Morris International won 0,5 procent. De sigarettenfabrikant verklaarde te werken aan een ordelijk vertrek uit Rusland. Het land was in 2021 goed voor zo'n 6 procent van de omzet van de eigenaar van sigarettenmerk Marlboro.

Logitech

KB Home zakte 6 procent na tegenvallende resultaten van de huizenbouwer. Logitech dikte bijna 5 procent aan. De maker van toetsenborden, muizen, luidsprekers en webcams kreeg een koopadvies van Bank of America.

De euro was 1,0978 dollar waard, tegen 1,1014 dollar een dag eerder. De olieprijzen vielen terug, na een forse stijging op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 113,94 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 120,93 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Tweede termijn voor IMF-topvrouw Georgieva

WASHINGTON (ANP) - Topvrouw Kristalina Georgieva krijgt een tweede termijn als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Haar herbenoeming was al zeker, omdat ze de enige kandidaat was de organisatie voor financiële stabiliteit te leiden na september. Dan loopt haar eerste termijn van vijf jaar af.

1 uur geleden
Flink verlies grote bank JPMorgan Chase op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, ging vrijdag fors omlaag op de aandelenbeurzen in New York die ook met stevige minnen zijn gesloten. De bank kwam met kwartaalcijfers, net als de grote branchegenoten Citigroup en Wells Fargo. Die banken lieten eveneens koersverliezen zien.

1 uur geleden
FT: investeerder CVC kondigt mogelijk maandag beursgang Damrak aan

LONDEN (ANP) - De grote investeringsmaatschappij CVC Capital Partners is van plan mogelijk al op maandag haar plannen bekend te maken voor een beursgang in Amsterdam. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. CVC had deze beursgang meermaals uitgesteld in verband met onrust op de beurzen.

2 uur geleden
Ook Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe aanval door Iran op Israël. Door die spanningen zijn er zorgen dat gasleveringen uit het Midden-Oosten verstoord kunnen raken.

4 uur geleden
Shell koploper AEX door verder stijgende olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell was vrijdag de sterkste stijger in de Amsterdamse AEX-index. Shell profiteerde van de stijgende olieprijzen door de toenemende spanningen in het Midden-Oosten. Iran zou volgens veiligheidsdiensten namelijk binnen 48 uur een directe aanval kunnen doen op Israëlisch grondgebied. Israël heeft al gezegd dan terug te zullen slaan op Iraans grondgebied.

5 uur geleden
Berlijns warenhuis KaDeWe overgenomen door Thaise investeerder

BERLIJN (ANP/DPA) - Het gebouw waarin het beroemde Berlijnse warenhuis KaDeWe, voluit het Kaufhaus des Westens, zit, is overgenomen door het Thaise winkelconglomeraat Central Group. De grote toeristische trekpleister was deels eigendom van het Oostenrijkse vastgoedconcern Signa, dat al een tijdje last heeft van geldproblemen. Daardoor kwam KaDeWe zelf ook in nood.

6 uur geleden
Olie hoger om dreiging aanval Iran, brandstof mogelijk duurder

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten moeten rekening houden met verder stijgende prijzen van brandstof aan de pomp. De olieprijzen zijn namelijk gestegen naar het hoogste niveau in zes maanden, aangejaagd door de onrust in het Midden-Oosten. Iran zou werken aan een directe aanval op Israël als vergelding voor de Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Syrië vorige week.

6 uur geleden