Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koerssprong Tesla op Wall Street, sentiment positief

Koerssprong Tesla op Wall Street, sentiment positief

NEW YORK (ANP) - Tesla was woensdag op de aandelenbeurzen van New York een opvallende stijger. De maker van elektrische auto's won 7,5 procent aan beurswaarde. Topman Elon Musk van Tesla verkocht nog eens een groot deel van zijn aandelen. Hij stelde daarbij dat hij zijn beoogde doel om 10 procent van zijn stukken in de markt te zetten te hebben bereikt.

Musk heeft de voorbije weken in totaal zo'n 13,5 miljoen aandelen Tesla verkocht. Hij hield op 6 november een Twitter-enquête met de vraag of hij 10 procent van zijn belang in de automaker moest verkopen. Verder werd bekend dat de autoriteiten in de VS onderzoek gaan doen naar de gamefunctie die is ingebouwd in Tesla's. Tijdens het rijden zou op het touchscreen direct naast de bestuurder gespeeld kunnen worden, waarmee de kans op ongelukken groter is.

De beurshandel in New York bleef verder in het teken staan van de opmars van de omikronvariant. De coronavrees ebde gedurende de sessie wel iets weg. De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 0,7 procent op 35.753,89 punten. De brede S&P 500 sloot 1 procent hoger op 4696,56 punten en techgraadmeter Nasdaq won 1,2 procent tot 15.521,89 punten.

Biden

President Joe Biden verklaarde eerder deze week dat de Verenigde Staten voorbereid zijn op de snel oprukkende coronavariant. Ook deed hij een dringend beroep op de enorme groep ongevaccineerden om alsnog een prik te halen. Op macro-economisch vlak bleek dat de grootste economie ter wereld in het derde kwartaal iets sterker is gegroeid dan eerder gedacht.

McDonald's steeg 0,2 procent. Japanners kunnen vanaf vrijdag een week lang alleen nog maar een kleine portie frites bestellen bij McDonald's. Vanwege toeleveringsproblemen zijn er weinig aardappelen voorhanden in Japan en ziet de fastfoodketen zich gedwongen deze maatregel te nemen.

Caterpillar

De producent van bouwmachines Caterpillar won bijna 2 procent dankzij een adviesverhoging. De Chinese webwinkel Alibaba kampte daarentegen met een adviesverlaging en zakte ruim 4 procent. Verkoper van tweedehands auto's CarMax leverde krap 7 procent aan beurswaarde in ondanks beter dan verwachte resultaten.

De euro was 1,1335 dollar waard, tegen 1,1325 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent meer op 72,94 dollar. Brentolie werd 2,1 procent duurder op 75,53 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Air France-KLM bestelt vijftig schonere vliegtuigen bij Airbus

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een overeenkomst getekend voor de levering van vijftig nieuwe vliegtuigen van Airbus. Het gaat om het type A350, dat volgens KLM geldt als "het zuinigste en stilste model van zijn generatie". KLM benadrukt dat de aanschaf nog wel onder voorbehoud is van advies van de ondernemingsraad.

1 uur geleden
TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

3 uur geleden
Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

4 uur geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

4 uur geleden
EU verbiedt scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgras

BRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

4 uur geleden
Getty komt met AI-tool voor materiaal uit eigen beeldbank

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.

4 uur geleden
CNV: aanstaand faillissement Big Bazar harde klap voor personeel

UTRECHT (ANP) - Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".

4 uur geleden