Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koerssprong Prosus stuwt AEX-index naar 700 punten

Koerssprong Prosus stuwt AEX-index naar 700 punten

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index tikte woensdag de 700 puntengrens weer even aan, mede dankzij een forse koerssprong van Prosus. De techinvesteerder stond de afgelopen dagen juist flink onder druk door de verkoopgolf bij Chinese techbedrijven, waaronder Tencent waarin Prosus een groot belang heeft. Ook de chipbedrijven, banken en verzekeraars lieten stevige koerswinsten zien.

Prosus werd 22 procent meer waard en was daarmee veruit de grote winnaar in de AEX. In Hongkong steeg internet- en gamesconcern Tencent al 23 procent en sloot de Hang Seng-index dik 9 procent hoger. Ook de andere Chinese techbedrijven lieten forse koerswinsten zien nadat de Chinese vicepremier Liu He had verklaard dat de autoriteiten alles zullen doen om de aandelenmarkten in het land stabiel te houden en steun zullen blijven bieden aan buitenlandse beursnoteringen van Chinese bedrijven.

Ook de hoop op een staakt-het-vuren in Oekraïne zorgde voor optimisme bij beleggers. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet weten hoop op een compromis te zien in de onderhandelingen met Oekraïne, die woensdag worden voortgezet. Daarnaast wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve.

Chipbedrijven

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 3,5 procent hoger op 699,69 punten. Door de onrust over de oorlog in Oekraïne sloot de AEX op 4 maart voor het eerst sinds mei vorig jaar onder de 700 punten. Op woensdag 23 februari, de dag voor de Russische invasie, bedroeg de slotstand 727,91 punten. De MidKap klom 2,8 procent tot 1030,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 3,4 procent.

Naast Prosus stonden de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML in de kopgroep van de AEX, met plussen tot bijna 8 procent. ING en Aegon stegen ruim 5 procent. Verzekeraar NN Group won 4,6 procent na een koopadvies door Deutsche Bank. Olie- en gasconcern Shell en telecombedrijf KPN waren de enige dalers met minnen tot 2,2 procent. In de MidKap profiteerde ABN AMRO (plus 6 procent) van een adviesverhoging door HSBC.

Ajax

BAM won bijna 3 procent. De overheid moet bouwbedrijven BAM en VolkerWessels bijna 60 miljoen euro betalen wegens missers bij de bouw van 's werelds grootste zeesluis. De bouw van de in januari geopende zeesluis in IJmuiden kostte tientallen miljoenen euro's meer dan begroot. Voetbalclub Ajax zakte 5 procent na de uitschakeling in de Champions League.

De euro was 1,0992 dollar waard, tegen 1,0943 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 96,13 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent goedkoper, op 99,62 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ECB: achteruitgang natuur risico voor driekwart bankleningen

FRANKFURT (ANP) - Bijna driekwart van alle leningen die banken bij bedrijven in de eurozone hebben uitstaan lopen gevaar als de natuur verder achteruitgaat. Dat schrijft bestuurslid Frank Elderson van de Europese Centrale Bank (ECB) naar aanleiding van voorlopige onderzoeksresultaten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld in de financiële problemen kunnen komen als oogsten kleiner worden, schoon drinkwater schaars wordt of toeristische trekpleisters minder aantrekkelijk worden door het verdwijnen van natuurgebieden.

6 minuten geleden
Huren corporatiewoningen stijgen gemiddeld 2,4 procent

DEN HAAG (ANP) - Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

1 uur geleden
NN Group en Aegon in kopgroep AEX, Besi opnieuw bij dalers

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en Aegon behoorden donderdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Een positief analistenrapport van investeringsbank RBC, waarin de twee bedrijven als favorieten in de Benelux werden bestempeld, wakkerde de kooplust bij beleggers aan. Chipbedrijf Besi ging daarentegen opnieuw omlaag na de forse koersval een dag eerder.

1 uur geleden
Consumenten klagen bij EU over cryptoreclames op sociale media

BRUSSEL (ANP/RTR) - Socialemediaplatformen als Instagram, YouTube, TikTok en Twitter kunnen mogelijk te maken krijgen met strengere regelgeving voor advertentie over cryptovaluta. De Europese consumentengroep BEUC heeft namelijk een klacht ingediend bij de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten over de misleidende promotie van digitale munten als bitcoin en ether op de onlineplatformen.

2 uur geleden
Ondernemingsraad wacht met kort geding na toezegging Nedcar

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van Nedcar heeft een aangekondigd kort geding tegen eigenaar VDL van de autofabriek in Born in de pauzestand gezet. Dat gebeurde nadat VDL inzage had beloofd in door de or gevraagde stukken, zij het onder strenge voorwaarden.

2 uur geleden
Ruim half miljoen euro boete voor aandelenbroker BinckBank

AMSTERDAM (ANP) - Aandelenbroker BinckBank heeft een boete van 530.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het platform, dat inmiddels onderdeel is van het Deense Saxo Bank en ook die naam gebruikt, deed jarenlang niet genoeg om te bepalen of klanten wel genoeg kennis hadden om in geavanceerde financiële producten te handelen.

2 uur geleden
Herziene cijfers Eurostat: economie eurozone in recessie

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht in een recessie beland. Volgens herziene cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat kromp de economie van het eurogebied met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook wordt nu een krimp van 0,1 procent voor het vierde kwartaal van 2022 gemeld door het statistiekbureau.

2 uur geleden