Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koerssprong Prosus op Damrak na herstel Chinese techsector

Koerssprong Prosus op Damrak na herstel Chinese techsector

AMSTERDAM (ANP) - Prosus maakte woensdag een flinke koerssprong op de Amsterdamse beurs na het stevige herstel in de Chinese techsector. De techinvesteerder stond de afgelopen dagen juist flink onder druk door de verkoopgolf bij techbedrijven in Hongkong, waaronder Tencent waarin Prosus een groot belang heeft.

Prosus dikte 18 procent aan en was daarmee veruit de sterkste stijger in de AEX. In Hongkong werd internet- en gamesconcern Tencent 23 procent meer waard en steeg de Hang Seng-index dik 9 procent. Ook de andere Chinese techbedrijven lieten forse koerswinsten zien nadat de Chinese vicepremier Liu He verklaarde dat de autoriteiten alles zullen doen om de aandelenmarkten in het land stabiel te houden en steun zullen blijven bieden aan buitenlandse beursnoteringen van Chinese bedrijven.

De Chinese techbedrijven gingen de afgelopen dagen juist in de uitverkoop door de zorgen over de strengere aanpak van de sector door Beijing en de vrees dat een aantal grote Chinese techbedrijven mogelijk hun beursnoteringen op Wall Street zullen verliezen.

Federal Reserve

Beleggers zijn verder vooral in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente naar verwachting voor het eerst sinds 2018 gaan verhogen om de inflatie aan te pakken. Daarnaast worden de ontwikkelingen rond de Russische oorlog in Oekraïne nauwlettend in de gaten gehouden, waarbij wordt gehoopt op enige vooruitgang in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2,8 procent hoger op 695,59 punten. De MidKap klom 2,2 procent tot 1024,15 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 2,6 procent.

BAM

Naast Prosus stonden maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, fintechbedrijf Adyen en chipbedrijf Besi in de kopgroep met plussen tot 6,9 procent. Verzekeraar NN Group won 4,7 procent na een koopadvies door Deutsche Bank. Olie- en gasconcern Shell en telecombedrijf KPN waren de enige dalers met minnen tot 0,6 procent. In de MidKap profiteerde ABN AMRO (plus 5 procent) van een adviesverhoging door HSBC.

BAM won bijna 5 procent. De overheid moet bouwbedrijven BAM en VolkerWessels bijna 60 miljoen euro betalen wegens missers bij de bouw van 's werelds grootste zeesluis. De bouw van de in januari geopende zeesluis in IJmuiden kostte tientallen miljoenen euro's meer dan begroot. Voetbalclub Ajax zakte 4,6 procent na de uitschakeling in de Champions League.

De euro was 1,0970 dollar waard, tegen 1,0943 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,3 procent meer op 98,63 dollar. Brentolie werd 3,1 procent duurder op 102,99 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

37 minuten geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

1 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

2 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

4 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

4 uur geleden
Ruim 12.000 vluchten minder toegestaan op Schiphol in zomer 2024

SCHIPHOL (ANP) - Het aantal toegestane vluchten via Schiphol zal in het zomerseizoen van volgend jaar 12.400 lager uitvallen dan in dezelfde periode dit jaar. Dat meldt de luchthaven bij de publicatie van zijn capaciteitsdeclaratie, het document waarin de beschikbare capaciteit op Schiphol van eind maart tot en met eind oktober is vastgesteld. Ook het maximale aantal vluchten met privéjets wordt teruggeschroefd.

5 uur geleden