Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koerssprong Prosus op Damrak na herstel Chinese techsector

Koerssprong Prosus op Damrak na herstel Chinese techsector

AMSTERDAM (ANP) - Prosus maakte woensdag een flinke koerssprong op de Amsterdamse beurs na het stevige herstel in de Chinese techsector. De techinvesteerder stond de afgelopen dagen juist flink onder druk door de verkoopgolf bij techbedrijven in Hongkong, waaronder Tencent waarin Prosus een groot belang heeft.

Prosus dikte 18 procent aan en was daarmee veruit de sterkste stijger in de AEX. In Hongkong werd internet- en gamesconcern Tencent 23 procent meer waard en steeg de Hang Seng-index dik 9 procent. Ook de andere Chinese techbedrijven lieten forse koerswinsten zien nadat de Chinese vicepremier Liu He verklaarde dat de autoriteiten alles zullen doen om de aandelenmarkten in het land stabiel te houden en steun zullen blijven bieden aan buitenlandse beursnoteringen van Chinese bedrijven.

De Chinese techbedrijven gingen de afgelopen dagen juist in de uitverkoop door de zorgen over de strengere aanpak van de sector door Beijing en de vrees dat een aantal grote Chinese techbedrijven mogelijk hun beursnoteringen op Wall Street zullen verliezen.

Federal Reserve

Beleggers zijn verder vooral in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente naar verwachting voor het eerst sinds 2018 gaan verhogen om de inflatie aan te pakken. Daarnaast worden de ontwikkelingen rond de Russische oorlog in Oekraïne nauwlettend in de gaten gehouden, waarbij wordt gehoopt op enige vooruitgang in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2,8 procent hoger op 695,59 punten. De MidKap klom 2,2 procent tot 1024,15 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 2,6 procent.

BAM

Naast Prosus stonden maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, fintechbedrijf Adyen en chipbedrijf Besi in de kopgroep met plussen tot 6,9 procent. Verzekeraar NN Group won 4,7 procent na een koopadvies door Deutsche Bank. Olie- en gasconcern Shell en telecombedrijf KPN waren de enige dalers met minnen tot 0,6 procent. In de MidKap profiteerde ABN AMRO (plus 5 procent) van een adviesverhoging door HSBC.

BAM won bijna 5 procent. De overheid moet bouwbedrijven BAM en VolkerWessels bijna 60 miljoen euro betalen wegens missers bij de bouw van 's werelds grootste zeesluis. De bouw van de in januari geopende zeesluis in IJmuiden kostte tientallen miljoenen euro's meer dan begroot. Voetbalclub Ajax zakte 4,6 procent na de uitschakeling in de Champions League.

De euro was 1,0970 dollar waard, tegen 1,0943 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,3 procent meer op 98,63 dollar. Brentolie werd 3,1 procent duurder op 102,99 dollar per vat.

Meer uit Financieel

AEX-index koerst af op vlak begin na nieuw slotrecord

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst vrijdag af op een vrijwel vlak begin van de laatste handelsdag van de week. De tech- en chipbedrijven zullen waarschijnlijk onder druk staan na de verliesbeurt van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. De Amsterdamse hoofdindex steeg een dag eerder nog 1 procent tot een nieuw slotrecord van 933,84 punten. Dat kwam vooral door een sterke koerswinst van dik 5 procent van chipbedrijf ASMI, dat profiteerde van positieve analistenrapporten. De AEX bereikte op 12 juni de hoogste tussentijdse koers ooit op 934,59 punten.

12 minuten geleden
Topman Booking.com kritisch over vestigingsklimaat in Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Topman Glenn Fogel van Booking.com heeft in een interview met De Telegraaf fikse kritiek geuit op het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland. "Waarom is Nederland, dat ooit zeer bedrijfsvriendelijk was, zo veranderd?", vraagt hij zich hardop af in gesprek met de krant.

32 minuten geleden
Nederlandse import technologie energietransitie gestegen

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft vorig jaar voor ruim 16 miljard euro aan technologie geïmporteerd die kan worden ingezet voor de energietransitie, 13 procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een groot deel van die importwaarde schrijft het statistiekbureau toe aan de invoer van elektrische en hybride auto's. Daarvan steeg de waarde het sterkst, met 44 procent.

1 uur geleden
CNV: minder vrijheid werknemers om thuis te werken

UTRECHT (ANP) - Bijna een op de drie thuiswerkers heeft minder vrijheid om thuis te werken dan twee jaar geleden. Ruim een kwart geeft daarbij aan dat hun werkgever sceptischer staat tegenover thuiswerken dan twee jaar geleden, meldt vakbond CNV op basis van een onderzoek onder 1100 leden die werk hebben dat thuis kan worden gedaan. 60 procent van de ondervraagden is niet vrij om te werken waar ze willen.

2 uur geleden
Nederlanders verbruiken 17 procent minder energie dan in 2000

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders verbruiken nu een stuk minder energie dan rond de eeuwwisseling. Het totale energieverbruik in Nederland was vorig jaar 17 procent lager dan in 2000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de laatste cijfers. Het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen, aardgas en olie, daalde in deze periode met meer dan een kwart. Het totale energieverbruik lag vorig jaar 3 procent lager dan een jaar eerder.

2 uur geleden
Bunq gaat gedupeerden van fraude alsnog compenseren

AMSTERDAM (ANP) - Bunq gaat klanten die de dupe zijn geworden van phishing en helpdeskfraude alsnog compenseren. De onlinebank heeft alle gevallen doorgenomen en de gedupeerden die bij het bedrijf bekend zijn, krijgen gemiddeld 85 procent van hun verloren geld terug.

4 uur geleden
Microsoft weer waardevolste bedrijf na koersverlies Nvidia

NEW YORK (ANP) - Nvidia heeft de handelsdag op de aandelenbeurzen van New York lager afgesloten. Daarmee kwam een einde aan de koersopmars die de ontwerper en verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) de afgelopen dagen heeft gemaakt. Dinsdag haalde het bedrijf Microsoft en Apple nog in als meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar nu is die koppositie terug bij Microsoft.

10 uur geleden