Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koerssprong Ordina op Damrak na overnamebod, banken stijgen

Koerssprong Ordina op Damrak na overnamebod, banken stijgen

AMSTERDAM (ANP) - Ordina behoorde dinsdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. De ICT-dienstverlener heeft overeenstemming bereikt met zijn Franse branchegenoot Sopra Steria over een overname en werd 22 procent hoger gezet. Het bod waardeert Ordina op zo'n 518 miljoen euro. De partijen verwachten de deal in het vierde kwartaal van dit jaar af te ronden. Na de overname zal Ordina van de Amsterdamse beurs verdwijnen.

De algehele stemming op Europese markten was eveneens positief. Vooral de banken toonden verder herstel na de reddingsactie van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse, die zondag werd overgenomen door concurrent UBS.

Nu de rust in de bankensector enigszins is teruggekeerd gaat de aandacht uit naar de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Beleggers zijn benieuwd of de recente onrust bij de banken nog van invloed zal zijn op het rentebesluit van de Fed. Daarbij wordt gehoopt dat de Amerikaanse centrale bank de rente minder sterk zal verhogen om de kalmte in de financiële sector te bewaren.

Verzekeraars

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent hoger op 736,75 punten. De MidKap klom 1 procent tot 945,94 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,2 procent.

ING was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,6 procent. Betaalbedrijf Adyen volgde met een plus van 2,4 procent. De verzekeraars Aegon, ASR en NN Group wonnen tot 2 procent en ABN AMRO steeg 0,7 procent. Telecomconcern KPN stond als enige een fractie lager.

Tencent

Techinvesteerder Prosus (plus 1 procent) profiteerde van een koerswinst van Tencent, waarin het een groot belang heeft. Het Chinese internet- en gamebedrijf won 3 procent in Hongkong nadat de Chinese autoriteiten opnieuw goedkeuring hebben gegeven aan een aantal nieuwe videogames. Het strenge beleid dat Beijing voert om gameverslaving bij jongeren te voorkomen lijkt daarmee wat te versoepelen.

In de MidKap stond verlichtingsbedrijf Signify bovenaan met een winst van dik 2 procent. Flitshandelaar Flow Traders was de grootste daler met een verlies van 1,8 procent. UBS klom bijna 3 procent in Zürich. De kredietbeoordelaars Moody's en S&P hebben de vooruitzichten voor de Zwitserse bank verlaagd na de overname van Credit Suisse.

De euro was 1,0728 dollar waard, tegen 1,0695 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 66,77 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 72,92 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Deurwaarders even vaak op pad als jaar eerder, toename verwacht

DEN HAAG (ANP) - Gerechtsdeurwaarders gingen vorig jaar ongeveer even vaak langs de deuren voor het uitdelen van dagvaardingen of beslagleggingen als een jaar eerder. In voorgaande jaren was er juist sprake van een dalende trend. De stabilisering is vooral een correctie op de coronaperiode, aldus de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

18 minuten geleden
Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

UTRECHT (ANP) - In de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

29 minuten geleden
Apple verkoopt fors meer iPhones in China na prijsverlagingen

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple heeft vorige maand fors meer iPhones verkocht in China na prijsverlagingen, volgens eigen berekeningen van persbureau Bloomberg. Het gaat volgens Bloomberg om een stijging van 52 procent in april vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

1 uur geleden
Meer investeringen in energiebesparing en duurzame energie

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven hebben afgelopen jaar meer geld gestoken in maatregelen om energie te besparen en in technieken voor duurzame energie. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de RVO werd daarbij veel gebruikgemaakt van een subsidieregeling voor bedrijven. Die zogeheten EIA-subsidie werd door bijna 23.000 ondernemers aangevraagd.

1 uur geleden
Nederlander die replica's van LEGO verkoopt moet stoppen van rechter

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse man die treinreplica's van LEGO-stenen maakt en doorverkoopt moet daarmee stoppen van de rechter. LEGO, de grootste speelgoedfabrikant ter wereld in omzet, sleepte de man eerder deze maand in een kort geding voor de rechter, omdat hij inbreuk zou maken op het merkrecht van LEGO.

2 uur geleden
EU en Australië sluiten overeenkomst over belangrijke mineralen

BRUSSEL/CANBERRA (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie en Australië hebben een overeenkomst gesloten om de samenwerking en investeringen in belangrijke mineralen te stimuleren. Deze kritieke grondstoffen zoals koper, lithium, nikkel en platina zijn essentieel voor de energietransitie, omdat ze nodig zijn voor bijvoorbeeld batterijen voor elektrische auto's.

2 uur geleden
Nieuw topvrouw Petrobras wil zoeken naar olie opvoeren

BRASILIA (ANP/AFP) - De nieuwe topvrouw van het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras, Magda Chambriard, wil dat het bedrijf snel meer werk maakt van de zoektocht naar nieuwe oliebronnen. In haar eerste persconferentie verklaarde ze dat daarbij "nieuwe grenzen" moeten worden opgezocht. Dat is volgens haar van groot belang voor Petrobras.

2 uur geleden