Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koerssprong Macy's op Wall Street door overnamespeculatie

Koerssprong Macy's op Wall Street door overnamespeculatie

NEW YORK (ANP) - Macy's werd maandag bijna 16 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft een groep investeerders een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

De algehele stemming op Wall Street was verder afwachtend. Beleggers kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. De centrale bank begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering en op woensdag wordt het rentebesluit bekendgemaakt. De Fed zal de rente vrijwel zeker opnieuw ongewijzigd laten, nu de inflatie flink is afgekoeld.

Beleggers zijn dan ook vooral benieuwd naar wat Fed-voorzitter Jerome Powell zal zeggen over het toekomstige rentebeleid. Op de financiële markten wordt al volop gespeculeerd dat het rentetarief in de Verenigde Staten volgend jaar zal worden verlaagd. Op dinsdag komen daarnaast ook nog nieuwe Amerikaanse inflatiegegevens naar buiten.

Occidental Petroleum

De Dow noteerde kort na aanvang van de handel 0,1 procent hoger op 36.289 punten. De bredere S&P 500-index stond een fractie lager op 4605 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 0,2 procent tot 14.373 punten. De S&P 500 boekte vorige week de zesde weekwinst op rij en sloot vrijdag op het hoogste niveau van dit jaar.

Occidental Petroleum won 1 procent. De olieproducent koopt zijn niet-beursgenoteerde branchegenoot CrownRock voor 12 miljard dollar. Door de overname vergroot Occidental zijn aanwezigheid in het olierijke gebied Permian Basin in het westen van Texas. Eerder dit jaar nam concurrent ExxonMobil al Pioneer Natural Resources, een andere grote speler in het Permian Basin, over voor zo'n 60 miljard dollar.

Cigna

Cigna maakte een koerssprong van bijna 14 procent, terwijl Humana 1 procent verloor. Volgens persbureau Bloomberg hebben de twee grote Amerikaanse zorgverzekeraars hun fusiepoging gestaakt omdat ze het niet eens konden worden over de prijs. Eind november werd door verschillende Amerikaanse media gemeld dat de twee bedrijven gesprekken zouden voeren over een samensmelting. Cigna kondigde daarnaast zondag aan voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen.

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

3 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

11 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

11 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

13 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

15 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

18 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden