Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koerssprong Curetis op Damrak

Koerssprong Curetis op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Curetis zat maandag in de lift op het Damrak na positief nieuws over een middel van het biotechnologiebedrijf. De Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Beleggers verwerkten de nieuwe recordstanden op Wall Street en hielden de blik gericht op ontwikkelingen rond de zogeheten eerste fase van een handelspact tussen de Verenigde Staten en China.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 607,99 punten. De MidKap bleef vlak op 907,64 punten. De beurzen in Parijs en Londen daalden 0,2 procent. Frankfurt stond onveranderd.

Curetis maakte een koerssprong van bijna 37 procent op de lokale markt. Het biotechnologiebedrijf heeft goedkeuring gekregen van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor bepaalde toepassingen voor zijn diagnosesysteem Unyvero. De commerciële lancering in de VS word in het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht.

Adyen

Grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak was betaalbedrijf Adyen met een verlies van 1,1 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD voerde de stijgers aan met een winst van 0,4 procent. ArcelorMittal daalde 0,3 procent. Het staalbedrijf verkoopt de helft van zijn transportdochter Global Chartering aan DryLog.

Techinvesteerder Prosus, die promoveerde naar de AEX-index, daalde 0,7 procent. De dochteronderneming van het Zuid-Afrikaanse media- en techbedrijf Naspers nam de plaats in van maaltijdbestelsite Takeaway (plus 1 procent), die degradeerde naar de MidKap. Navigatiebedrijf TomTom (min 0,6 procent) verschoof van de MidKap naar de SmallCap-index.

Olie

Avantium won 1,5 procent. De ontwikkelaar van onder meer duurzaam plastic heeft in Bart Welten een nieuwe financieel directeur gevonden. Hij volgt Frank Roerink op. In Frankfurt klom BASF 0,1 procent. Het Duitse chemieconcern heeft een divisie voor chemicaliën die worden gebruikt in bouwmaterialen, verkocht aan de Amerikaanse investeerder Lone Star Funds voor ruim 3 miljard euro.

De euro was 1,1083 dollar waard tegen 1,1074 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent in prijs tot 60,16 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 65,88 dollar per vat.

Meer uit Financieel

VDL gaat in Breda fietsframes produceren

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL gaat zich vanaf later dit jaar bezighouden met het produceren van fietsframes. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf zegt als alternatief te willen gaan optreden voor de producten die nu nog vooral uit Azië komen. Er moeten per jaar 70.000 aluminium frames van de band in de fabriek in Breda gaan rollen.

34 minuten geleden
Expert: benzineprijs stijgt pas over paar weken door accijns

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten hoeven zich de komende weken geen zorgen te maken over grote prijsstijgingen aan de pomp. Marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers verwacht niet dat de productiebeperking door oliekartel OPEC+ gaat zorgen voor veel duurdere olie. Een veel grotere invloed gaat het verhogen van de accijnzen per 1 juli hebben, waardoor de benzineprijs met ongeveer 14 cent omhoogschiet.

1 uur geleden
Krant: grote banken VS moeten hogere buffers gaan aanhouden

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Grote Amerikaanse banken zullen waarschijnlijk hun buffers om tegenslagen op te vangen moeten verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street op basis van anonieme bronnen. Na het omvallen van een aantal kleinere regionale banken eerder dit jaar zullen de kapitaaleisen van de grootbanken met gemiddeld 20 procent worden opgevoerd door de aankomende strengere regelgeving, aldus de bronnen.

1 uur geleden
Boete van 400.000 euro voor gokbedrijf Bingoal

DEN HAAG (ANP) - Aanbieder van sportweddenschappen Bingoal heeft een boete van 400.000 euro gekregen van de Kansspelautoriteit (Ksa). Volgens de toezichthouder heeft de onderneming, ook bekend als de naamgever van het Bingoal-stadion van voetbalclub ADO Den Haag, zich in reclame-uitingen gericht op jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, en dat is verboden.

1 uur geleden
Brussel vraagt techbedrijven aan te merken wat met AI is gemaakt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt internetbedrijven om met onmiddellijke ingang te vermelden of een foto, filmpje of tekst met kunstmatige intelligentie (AI) is gemaakt. Zij wil die afspraak opnemen in de vrijwillige gedragscode waaraan bijvoorbeeld Google en Meta zich houden. Dat kan "meteen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova, terwijl officiële Europese regels pas na de zomer ingaan.

2 uur geleden
Kleine winst voor AEX, Viaplay keldert na waarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht vooruit. Beleggers deden het rustig aan na de stevige winsten van vrijdag. Nu het gevaar voor wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken, wordt op de beursvloeren vooral uitgekeken naar de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken later deze maand.

2 uur geleden
Voor het eerst meer energie uit zonnepanelen dan uit biomassa

DEN HAAG (ANP) - In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

2 uur geleden