Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koerssprong chemiebedrijf Avantium op Damrak

Koerssprong chemiebedrijf Avantium op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Avantium was woensdag een opvallende stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam. De onderneming die in de index voor kleinere fondsen is genoteerd werd beloond na haar handelsupdate. Daarin maakte Avantium bekend dat het al twee klanten heeft voor zijn fabriek in aanbouw voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl.

Avantium werkt al jaren aan plannen voor een fabriek voor een plasticsoort die volledig te recyclen is. Plantaardig geproduceerd plastic (PEF) biedt een kans om het afvalprobleem met plastic verpakkingen op te lossen. Het Franse luxemerk LVMH en de Braziliaanse brouwer AmBev worden klant, zo werd bekend. Het aandeel Avantium won bijna 12 procent.

De AEX-index op het Damrak ging omlaag onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, dat vaak grote koersbewegingen naar boven en beneden laat zien, raakte dit keer dik 5 procent kwijt.

Philips

Ook zorgtechnologieconcern Philips (min 3,7 procent) was een opvallende daler. Het aantal meldingen van incidenten met apneu-apparaten van Philips bij de Amerikaanse medische toezichthouder FDA is flink toegenomen. De problemen bij Philips kwamen vorig jaar aan het licht. Het isolatieschuim in de apparaten kon afbrokkelen met mogelijke gezondheidsproblemen voor gebruikers als gevolg. Philips is nu bezig met een terugroepactie. Er moeten in totaal 5,5 miljoen apparaten worden vervangen.

Beleggers verwerkten ook een nieuwe schatting van de economische groei van de eurozone, die in het tweede kwartaal wat lager uitviel dan verwacht. De Nederlandse economie kende afgelopen kwartaal daarentegen een verrassend sterke groei van 2,6 procent.

Uniper

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,7 procent in de min op 723,09 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 966,11 punten. Frankfurt en Parijs verloren tot dik 2 procent. De Londense beurs zakte 0,3 procent na een verdere toename van de inflatie in het Verenigd Koninkrijk.

In Frankfurt raakte Uniper 11 procent kwijt. Het noodlijdende Duitse energiebedrijf leed in de eerste zes maanden een nettoverlies van 12 miljard euro. Uniper kwam in de problemen doordat Rusland de gasleveringen fors heeft verminderd. Het bedrijf moet daardoor gas bijkopen op de vrije markt tegen flink hogere prijzen.

De euro was 1,0164 dollar waard, tegen 1,0192 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 86,71 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 92,40 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Maleisië kan door pijplijnlek minder gas leveren

KUALA LUMPUR (ANP/BLOOMBERG) - Maleisië kan deze winter minder vloeibaar gemaakt aardgas (lng) leveren aan Japan door een lek in een pijplijn. Verschillende Japanse klanten kregen dat van het Maleise olie- en gasbedrijf Petronas te horen. Japan moet zich daardoor op de wereldmarkt gaan mengen en dat kan de prijs van gas weer verder opdrijven.

45 minuten geleden
Bloomberg: windmolenfabrikant GE schrapt banen om minder vraag

BOSTON (ANP) - Het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) gaat honderden banen schrappen bij zijn windmolentak, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het bedrijf heeft last van een lagere vraag naar windturbines, met name voor de molens die op land worden geplaatst. De laatste jaren was die afdeling juist een van de best presterende binnen de divisie van GE die zich met hernieuwbare energie bezighoudt.

1 uur geleden
Hogere opening in de maak voor beurzen Europa

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lijken donderdag met winst te gaan openen, na de verliezen een dag eerder. De aandacht van beleggers gaat onder meer uit naar cijfers over de Duitse fabrieksorders en de Europese winkelverkopen later op de dag.

1 uur geleden
Hoge inflatie inmiddels ook goed te voelen in kledingwinkels

DEN HAAG (ANP) - De hoge inflatie merken Nederlanders lang niet meer alleen op hun energierekening. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen uit dat ook bijvoorbeeld kleding veel duurder is geworden. Dat geldt eveneens voor de wekelijkse boodschappen in de supermarkt.

1 uur geleden
Musk probeerde korting te bedingen op koopprijs Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk heeft eerst geprobeerd een lagere prijs te bedingen voor Twitter voordat hij aangaf het socialemediabedrijf toch voor de prijs van zijn originele bod te willen kopen. Er liepen de afgelopen week gesprekken over een korting tot 30 procent, meldden Amerikaanse media op basis van ingewijden. Tot een akkoord kwamen Musk en Twitter echter niet.

2 uur geleden
Grootste loonstijging in jaren, maar inflatie is veel hoger

DEN HAAG (ANP) - De cao-lonen in Nederland zijn afgelopen zomer het sterkst gestegen in jaren. Toch gingen werknemers erop achteruit want de prijzen gingen overal veel sterker omhoog. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het sinds de eerste cijfers hierover uit 1973 niet voorgekomen dat de ontwikkeling van de cao-lonen zover achterbleef bij de inflatie.

2 uur geleden
Gemengd beeld op Aziatische beurzen, oliefondsen omhoog

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië lieten donderdag een wisselend beeld zien. De Nikkei in Tokio ging omhoog, maar de Hang Seng in Hongkong moest terrein prijsgeven. De oliefondsen stonden op winst, na het besluit van oliealliantie OPEC+ om de productie flink te gaan verlagen om zo de olieprijzen te stutten.

2 uur geleden