Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koerssprong Allfunds op Damrak na interesse beursbedrijf Euronext

Koerssprong Allfunds op Damrak na interesse beursbedrijf Euronext

AMSTERDAM (ANP) - Het Spaanse investeringsplatform Allfunds heeft woensdag een koerssprong gemaakt op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat sinds voorjaar 2021 een notering heeft op het Damrak, kreeg een verkennend bod van 5,5 miljard euro van beursuitbater Euronext. Die erkende nadat het nieuws was uitgelekt in gesprek te zijn met de grootaandeelhouders van Allfunds.

Allfunds noemt zichzelf een 'wealthtech'-bedrijf, dat technologie inzet bij vermogensbeheer. Via het digitale platform van de onderneming kunnen fondsenmanagers en investeerders aan elkaar gekoppeld worden. Het aandeel ging 16,6 procent omhoog na nieuws over de voorlopige gesprekken. Euronext, het bedrijf achter de beurzen van onder meer Amsterdam, Parijs, Milaan en Oslo, werd in Parijs zo'n 7,5 procent lager gezet.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was chiptoeleverancier Besi de grootste stijger. Dat bedrijf zag de kwartaalomzet dalen door de aanhoudende zwakke marktomstandigheden, maar haalde wel flink meer orders binnen. Beleggers zetten het aandeel 10,2 procent hoger. Ook dataleverancier Wolters Kluwer kwam met cijfers en won 5,4 procent. Betalingsverwerker Adyen stond met een min van 2,7 procent helemaal onderaan.

Douwe Egberts

Bij de middelgrote bedrijven kwamen verzekeraar ASR en koffieconcern JDE Peet's met cijfers. ASR (min 1,1 procent) liet weten dat het samenvoegen van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon met die van ASR volgens plan verloopt en "op zijn vroegst" begin juli wordt afgerond. JDE Peet's daalde 0,9 procent. Het moederbedrijf van Douwe Egberts en Pickwick wist de omzet vorig jaar op te voeren dankzij prijsverhogingen van ruim 14 procent. Fabrikant van slimme energie-oplossingen Alfen was de koploper met een plus van ruim 3 procent. Die onderneming maakt naar eigen zeggen het grootste batterij-energieopslagsysteem van Nederland.

De AEX sloot met een min van 0,1 procent op 756,63 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 1017,05 punten. De beurs in Frankfurt ging een fractie omhoog, die in Parijs en Londen daalden tot 0,6 procent.

Danone

In Parijs won Danone 4,5 procent. Het Franse voedingsconcern boekte in 2022 de sterkste omzetgroei in meer dan tien jaar dankzij prijsverhogingen. Stellantis steeg 2,2 procent. Het Frans-Italiaans-Amerikaanse autoconcern gaat zijn aandeelhouders fors belonen na recordresultaten.

De euro was 1,0624 dollar waard, tegen 1,0666 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,8 procent minder op 74,23 dollar. Brentolie werd 2,5 procent goedkoper op 80,94 dollar per vat.

Meer uit Financieel

President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

1 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

2 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

3 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

3 uur geleden
The Body Shop blijft open in Duitsland ondanks problemen

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De winkels van The Body Shop in Duitsland blijven voorlopig open ondanks dat het bedrijf in onder meer dat land kampt met financiële problemen, meldt bewindvoerder Biner Bähr. Volgens hem wordt nu gezocht naar een koper die alle winkels wil overnemen. Hij hoopt dat dit tegen eind april geregeld is.

4 uur geleden
Protest tegen uitbreiding Duitse Tesla-fabriek gaat langer door

BERLIJN (ANP/DPA) - Actievoerders tegen de geplande uitbreiding van de fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn zijn van plan langer door te gaan met hun protest. De demonstranten hebben sinds woensdagavond een bos naast de autofabriek in Grünheide bezet en zeggen nu daar nog een week te blijven. Ze zijn het er niet mee eens dat bomen gekapt moeten worden voor de uitbreiding.

4 uur geleden
Werknemers geneesmiddelenfabrikant staken volgende week, zegt FNV

HAARLEM (ANP) - Werknemers van geneesmiddelenfabrikant Teva leggen volgende week het werk neer als het bedrijf uit Haarlem niet met een veel beter loonvoorstel komt, meldt FNV-bestuurder Agostino Di Giacomo Russo. Medewerkers zijn niet tevreden over het iets verbeterde loonbod van het Haarlemse bedrijf deze week voor een nieuwe cao, die voor zo'n 350 werknemers gaat gelden.

5 uur geleden