Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koersdaling Chinese techsector sleept Prosus mee op Damrak

Koersdaling Chinese techsector sleept Prosus mee op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus is dinsdag op de aandelenbeurs in Amsterdam bij de verliezers geëindigd. Dat was te wijten aan de forse koersdalingen in de Chinese techsector waar het bedrijf grote belangen in heeft. Bij de kleinere fondsen deed noten-, kruiden- en zadenhandelaar Acomo goede zaken.

Prosus verloor 4,5 procent bij de hoofdfondsen, na het stevige verlies voor internet- en gamesbedrijf Tencent in Hongkong. Acomo was bij de kleine bedrijven een opvallende stijger (4,4 procent) dankzij recordresultaten. Ook deed het bedrijf een voorstel om een recorddividend uit te keren aan zijn aandeelhouders.

De AEX noteerde aan het einde van de dag een min van 0,7 procent op 757,66 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 1025,46 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 0,5 procent omlaag.

Air France-KLM

Bovenaan de AEX stond Unilever, dat 1,5 procent steeg. Ook informatieleverancier RELX eindigde de handelsdag met positieve cijfers (plus 1,1 procent).

In de MidKap bleef het aandeel Air France-KLM onveranderd, nadat de luchtvaartcombinatie een dag eerder flink verloor. Analisten van Barclays gaven een koopadvies, omdat zij optimistisch zijn over de Europese luchtvaart. Just Eat Takeaway stond tussen de hekkensluiters. Het aandeel daalde 2,7 procent.

Bevoorrading van cruiseschepen

B&S Group liet bij de kleine fondsen wederom een verlies zien van 4,8 procent. De distributeur en groothandelaar, die zich onder meer bezighoudt met bevoorrading van cruiseschepen en luchthavens, kelderde maandag nog met 15 procent. Dat kwam door het bericht dat B&S de publicatie van de jaarcijfers uitstelde vanwege kwesties rond mogelijke belangenverstrengelingen. Ook vertrokken enkele bestuurders.

Marktonderzoeker S&P Global maakte verder nog bekend dat de economische activiteit in de eurozone in februari is gegroeid in het sterkste tempo in negen maanden. Daarnaast meldde het economische onderzoeksinstituut ZEW dat het Duitse beleggersvertrouwen flink is verbeterd.

De euro was 1,0666 dollar waard, tegen 1,0686 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent in prijs tot 76,28 dollar. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper op 82,89 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Controle op verhuurders Airbnb strenger door nieuwe Europese wet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

13 minuten geleden
Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

44 minuten geleden
Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israël en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

1 uur geleden
Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

1 uur geleden
Birkenstock verkoopt voor recordbedrag aan sandalen en instappers

NEUSTADT (ANP) - Birkenstock heeft in de laatste drie maanden van het jaar een recordomzet behaald. Naast de bekende sandalen van het merk, die de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot mode-item, verkochten ook instappers met een dichte neus goed.

2 uur geleden
Franse inflatie daalt naar laagste niveau in bijna 2,5 jaar

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse inflatie is in februari afgenomen tot het laagste niveau sinds september 2021. Volgens het Franse statistiekbureau INSEE stegen de consumentenprijzen in Frankrijk deze maand met 3,1 procent op jaarbasis. In januari stegen de kosten voor het levensonderhoud in de op een na grootste economie van de eurozone nog met 3,4 procent, volgens de Europese meetmethode.

2 uur geleden
Familie Van Eerd krijgt geen dividend van Jumbo

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo keert dit jaar geen dividend uit aan zijn aandeelhouders, de familie Van Eerd. Aandeelhouders en eigenaren Frits van Eerd, Colette Cloosterman-van Eerd en Monique Groenewoud-van Eerd hebben besloten om af te zien van een winstuitkering, staat in het jaarverslag van Jumbo over 2023. Ze zien af van het geld omdat de keten kampt met "uitdagende marktomstandigheden en de daarmee gepaard gaande druk op het resultaat van Jumbo".

2 uur geleden