Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koers stofzuigermaker iRobot onderuit na schrappen overname

Koers stofzuigermaker iRobot onderuit na schrappen overname

NEW YORK (ANP) - Robotstofzuigermaker iRobot is maandag hard onderuitgegaan op de Amerikaanse beurs door het afblazen van de overname door Amazon. De Amerikaanse technologiereus zag geen mogelijkheden meer voor de deal nadat Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteiten hun zorgen erover hadden geuit. Vlak na de opening van Wall Street kelderde iRobot meer dan 11 procent, Amazon werd door beleggers juist een fractie hoger gezet.

De aandelenbeurzen in New York lieten verder weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de grote hoeveelheid bedrijfresultaten die later in de week naar buiten komen. Zo zullen onder meer de grote techbedrijven Microsoft, Google-moeder Alphabet, Apple, Facebook-eigenaar Meta Platforms en Amazon de boeken openen. Ook komt de Amerikaanse Federal Reserve woensdag met het eerste rentebesluit in 2024.

Algemeen wordt verwacht dat de Fed de rente deze week nog onveranderd zal laten. Beleggers zullen dan ook vooral letten op wat de centrale bank zal gaan zeggen over toekomstige rentestappen. Op de financiële markten wordt al volop gespeculeerd dat de Fed dit jaar de rente zal gaan verlagen. Aangezien lagere rentetarieven over het algemeen gunstig zijn voor de waarderingen van aandelen, zijn de aandelenbeurzen op Wall Street in de afgelopen tijd gestegen tot nieuwe recordniveaus.

Boeing

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,1 procent hoger op 38.143 punten. De brede S&P 500-index steeg ook 0,1 procent, tot 4896 punten, en techgraadmeter Nasdaq won 0,2 procent tot 15.480 punten.

Vliegtuigbouwer Boeing, die later deze week ook met cijfers komt, zakte 0,5 procent. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde op basis van ingewijden dat het Boeing-vliegtuig dat begin deze maand tijdens een vlucht een deurpaneel verloor, mogelijk al bouten miste toen het toestel uit de fabriek van de vliegtuigbouwer kwam. Een Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines moest eerder deze maand een noodlanding maken, omdat een deurpaneel van het toestel losraakte.

Tesla, dat vorige week een flinke koersklap kreeg na tegenvallende resultaten, won 0,5 procent. Tesla is maandag begonnen met het stilleggen van een groot deel van de productie in zijn fabriek in Berlijn tot en met 11 februari. De fabrikant van elektrische auto's liet eerder deze maand al weten de productie in de fabriek voor twee weken op te schorten. Het bedrijf ontvangt namelijk minder onderdelen doordat vrachtschepen de Rode Zee mijden en om moeten varen.

Meer uit Financieel

Walmart uitblinker op Wall Street, Dow even door 40.000 punten

NEW YORK (ANP) - Walmart, het grootste supermarktconcern in de Verenigde Staten, was donderdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers. Verder klom de Dow-Jonesindex gedurende de handelsdag even tot boven de symbolische grens van 40.000 punten. Later zakte de hoofdgraadmeter weer wat weg.

8 uur geleden
Landelijke pinstoring in winkels is voorbij, aldus Betaalvereniging

DEN HAAG (ANP) - De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland zorgde de storing voor problemen met 30 tot 40 procent van de pintransacties in winkels.

8 uur geleden
Gemeenteraad Grünheide akkoord met uitbreiding Tesla-fabriek

GRÜNHEIDE (ANP/DPA) - De gemeenteraad van Grünheide, in de buurt van Berlijn, heeft toestemming gegeven voor de omstreden uitbreiding van de grote autofabriek van Tesla in die plaats. Milieuactivisten hebben actie gevoerd tegen die uitbreidingsplannen en protesteerden ook bij die vergadering.

9 uur geleden
Landelijke storing bij pinnen in winkels, meldt Betaalvereniging

DEN HAAG (ANP) - Een landelijke storing zorgt voor problemen met pinnen in winkels. Dat laat Betaalvereniging Nederland weten. De storing begon omstreeks 18.00 uur. Volgens de website allestoringen.nl hebben al duizenden mensen melding gemaakt van de storing.

11 uur geleden
Bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol in april

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

12 uur geleden
Verzekeraar Aegon bij winnaars op Damrak na handelsbericht

AMSTERDAM (ANP) - Aegon stond donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index. De verzekeraar kwam met een handelsbericht over het afgelopen kwartaal. Dat werd goed ontvangen door beleggers, want het aandeel Aegon steeg 0,9 procent.

13 uur geleden
Arbeidsinspectie dreigt bagagebedrijven Schiphol met nieuwe boete

SCHIPHOL (ANP) - De Arbeidsinspectie dreigt opnieuw met boetes voor bagageafhandelaren op Schiphol. De fysieke belasting van werknemers bij het sjouwen en in- en uitladen van bijvoorbeeld koffers is bij vier van de zes bedrijven nog steeds te groot. Als de bagageafhandelaren het werk niet verlichten, moeten zij nieuwe dwangsommen tot meer dan een miljoen euro betalen.

13 uur geleden