Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koerdische milities kunnen IS-kampen mogelijk niet langer bewaken

Koerdische milities kunnen IS-kampen mogelijk niet langer bewaken

QAMISHLI (ANP) - De Syrisch-Koerdische strijdgroep SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten) kan mogelijk niet langer instaan voor de beveiliging van kampen voor voormalige strijders van Islamitische Staat (IS) en hun gezinsleden in het noorden van Syrië. Lokale troepen van de SDF melden aan de BBC dat zij de kampen mogelijk zullen verlaten als Turkije aanvallen op de regio uit blijft voeren.

Turkije voerde afgelopen week gerichte luchtaanvallen uit op posities van Koerdische milities in het noorden van Syrië. De Turkse regering houdt de Koerden verantwoordelijk voor een bomaanslag in Istanbul eerder deze maand. Daarbij kwamen zes mensen om het leven. De SDF ontkent hierbij betrokken te zijn.

Deze week liet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weten het noorden van Syrië aan te willen vallen met "tanks, kanonnen en soldaten" omdat zijn geduld op is en hij niet langer wil wachten op een diplomatieke oplossing.

Zo'n Turkse aanval zal uiteindelijk resulteren in een herleving van de terreurorganisatie IS, zegt het hoofd van de SDF, generaal Mazloum Abdi, tegen de Britse omroep. "Het zou leiden tot een tweede burgeroorlog in Syrië en onze terrorismebestrijding beëindigen", aldus Abdi, die stelt dat "Turkije de internationale inspanningen ondermijnt". De Koerdische groep werkte nauw samen met de Amerikanen tijdens de strijd tegen IS in Syrië.

De kampen voor voormalige IS-strijders in de regio staan onder Koerdische controle. Artsen zonder Grenzen (AzG) luidde begin deze maand nog de noodklok om de rampzalige leefomstandigheden in het beruchte kamp al-Hol. Ook dat kamp zou deze week getroffen zijn door een Turkse luchtaanval, stelt Abdi.

Als dergelijke aanvallen voortzetten "gaat de veiligheid van onze eigen strijdkrachten voorop en zijn wij niet langer in staat de kampen te bewaken", aldus de generaal. "De gevolgen hiervan zullen erg slecht zijn, niet alleen voor ons maar voor de hele wereld."

Terreurorganisatie IS had voorheen een enorm gebied in Syrië in handen. Dat kalifaat stortte na enkele jaren in en veel voormalige IS-strijders en hun gezinnen kwamen terecht in kampen van de SDF.

Meer uit Buitenland

Hamas: 700 doden in Gaza in afgelopen 24 uur bij aanvallen Israël

GAZA-STAD (ANP/DPA) - In de afgelopen 24 uur zijn zevenhonderd Palestijnen omgekomen bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook, stelt de Palestijnse beweging Hamas. De cijfers konden niet worden geverifieerd.

13 minuten geleden
Emir Qatar bespreekt met Macron permanent staakt-het-vuren Gaza

DOHA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdagavond in de Qatarese hoofdstad Doha gesproken met de emir, sjeik Tamim bin Hamad al Thani, over onder meer de situatie in de Gazastrook. De leider van de oliestaat benadrukte in dat gesprek "het belang van een permanent staakt-het-vuren", meldt staatspersbureau QNA.

1 uur geleden
Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

DUBAI (ANP) - Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. "De tijd is op", zei Grace Malie uit Tuvalu. "Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen."

1 uur geleden
Treinverkeer in zuiden Duitsland voorlopig ontregeld door sneeuw

MÜNCHEN (ANP) - Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog enkele dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Van en naar München rijden vooralsnog geen treinen. De situatie op de wegen is in die regio wel verbeterd ten opzichte van zaterdag.

3 uur geleden
Luchthaven München weer open na sluiting om hevige sneeuwval

MÜNCHEN (ANP) - De luchthaven van München is zondag sinds 06.00 uur weer open na een sluiting wegens hevige sneeuwval. Het vliegveld, het op na drukste van Duitsland, ging een dag eerder dicht.

4 uur geleden
VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

WASHINGTON (ANP) - Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

5 uur geleden
Uitgebreide Israëlische bombardementen gemeld in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de nacht van zaterdag op zondag heeft Israël opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, ook in het zuiden waar naar schatting 1,7 miljoen inwoners heen zijn gevlucht.

5 uur geleden