Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koepel geestelijke gezondheidszorg: zet in op mentale gezondheid

Koepel geestelijke gezondheidszorg: zet in op mentale gezondheid

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet meer aandacht besteden aan de geestelijke gezondheid van mensen. Dat meldt de Nederlandse ggz, de koepelorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg, in een eerste reactie op de troonrede en de miljoenennota.

Volgens voorzitter Ruth Peetoom lopen steeds meer mensen mentaal vast als de samenleving doorgaat zoals nu. "Mentale gezondheid moet daarom in de besluitvorming van alle beleidsdomeinen meegewogen worden. Denk aan partijen in de schuldhulpverlening, werk en inkomen, onderwijs en huisvesting", zegt Peetoom.

De organisatie is wel blij dat koning Willem-Alexander veel sprak over bestaanszekerheid. "Problemen in de financiële situatie hebben ook gevolgen op sociale relaties, woonmogelijkheden, lichamelijke en psychische gezondheid, werk en activiteiten", aldus Peetoom.

MIND, een belangenorganisatie voor ggz-patiënten en hun naasten, vindt dat de kabinetsplannen geen oplossingen bieden om de toegang tot de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Ook zegt de organisatie dat het kabinet geen oplossing heeft "om de hoge zorgkosten voor mensen met een zware zorgvraag tegemoet te komen". MIND is wel blij dat er aandacht is voor bestaanszekerheid, want dat helpt het herstel van "mensen met een psychische kwetsbaarheid".

Meer uit Gezond

Advies: geen coronaprik voor 50-minners die griepprik krijgen

DEN HAAG (ANP) - Mensen van 18 tot 49 jaar die elk jaar de griepprik krijgen, hoeven komend najaar in principe geen inenting te krijgen tegen het coronavirus. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Het is de enige verandering in de doelgroep.

3 uur geleden
Gezondheidsraad: prik RS-virus goed voor ouderen en risicogroepen

DEN HAAG (ANP) - Het zou goed zijn als ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid ook worden gevaccineerd tegen het RS-virus. Maar eerst moet duidelijk worden hoe vaak de prik moet worden herhaald, zegt de Gezondheidsraad.

5 uur geleden
Medische misstanden in vrouwengevangenissen aan orde van de dag

AMSTERDAM (ANP) - De medische zorg in vrouwengevangenissen schiet structureel tekort. Dat meldt Bureau Clara Wichmann (BCW) op basis van verhalen van vrouwelijke (ex-)gedetineerden. Het gevangenispersoneel neemt de klachten van vrouwen vaak niet serieus, met alle gevolgen van dien.

5 uur geleden
Griepepidemie na twee maanden voorbij

UTRECHT (ANP) - Na ongeveer twee maanden is de griepepidemie voorbij. Het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts gaat, ligt voor de derde week op rij onder de grens om van een epidemie te kunnen spreken. Dat melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksinstituut Nivel.

22 uur geleden
Mazelen verspreiden zich sneller, bijna 50 procent meer meldingen

ROTTERDAM (ANP) - Mazelen grijpen steeds sneller om zich heen in Nederland, vooral op basisscholen met een lage vaccinatiegraad en binnen gezinnen van mensen die niet zijn gevaccineerd. In de afgelopen week is het aantal gemelde besmettingen met bijna de helft toegenomen, tot 158. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept ouders op om kinderen met verschijnselen van mazelen thuis te houden tot zeker vier dagen na het ontstaan van vlekjes op de huid. Ook is het advies om dan de huisarts te bellen.

1 dag geleden
Twintig kinderen met mazelen op basisschool in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Op een basisschool in Amsterdam Nieuw-West zijn inmiddels twintig kinderen besmet met mazelen. Dat zei wethouder Alexander Scholtes (Gezondheid) woensdagochtend in een gemeenteraadsvergadering. Het cluster op de school lijkt niet exponentieel te groeien, aldus Scholtes.

1 dag geleden
Akkoord over ingrijpende verschuiving in de kankerzorg

DIEMEN (ANP) - De zorg voor kankerpatiënten wordt vanaf volgend jaar anders. Zo worden achttien complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten dan alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Minder ingewikkelde zorg wordt juist gespreid over het land. Dat hebben patiëntenorganisaties, zorgverleners, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de overheid afgesproken.

1 dag geleden