Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koeman kijkt uit naar deel twee van zijn erebaan bij Oranje

Koeman kijkt uit naar deel twee van zijn erebaan bij Oranje

ZEIST (ANP) - Ronald Koeman hoefde niet lang na te denken toen de KNVB hem vorig jaar februari benaderde om na het WK in Qatar Louis van Gaal op te volgen als bondscoach van het Nederlands elftal. "Het is een erebaan", zei hij tijdens zijn presentatie in Zeist. "Ik ben ook nog nooit bondscoach geweest op een EK of WK. Daarbij wilde ik na mijn periode bij FC Barcelona ook niet iedere dag trainer zijn van een club. Met alle druk en moeilijkheden die daarbij komen kijken."

De 59-jarige Koeman was niet verrast toen de KNVB weer contact met hem opnam. Hij maakte van Oranje weer een succesvolle ploeg in zijn eerste periode van 2018 tot en met 2020. Onder zijn leiding bereikte Nederland de finale van de Nations League en werd een ticket voor het laatste EK bemachtigd. Daarvoor wisten Guus Hiddink, Danny Blind en Dick Advocaat de nationale ploeg niet naar het EK van 2016 en WK van 2018 te leiden.

Koeman verliet Oranje wel voortijdig voor zijn droombaan als hoofdtrainer van FC Barcelona. "Maar dat kan niemand mij verwijten. Ik had die clausule in mijn contract laten opnemen", zei de bondscoach die zich tot en met het WK van 2026 heeft verbonden aan het Nederlands elftal. "En nu zonder clausule."

Vijf verdedigers

De teruggekeerde bondscoach heeft inmiddels contact gehad met zijn belangrijkste internationals. Hij heeft ze verteld dat Oranje weer met vier verdedigers gaat spelen. Zijn voorganger Louis van Gaal koos steeds voor drie centrale verdedigers en twee aanvallende backs. Hij strandde anderhalve maand geleden met Nederland in de kwartfinale van het WK in Qatar. Argentinië, de latere wereldkampioen, nam na een gelijke stand (2-2) de strafschoppen beter.

"Ik heb in mijn eerste periode als bondscoach ook een paar keer voor vijf verdedigers gekozen. Maar door dat extra mannetje achterin kwamen we op andere posities op het veld soms spelers tekort", zei de bondscoach die zijn broer Erwin, Sipke Hulshoff en keeperstrainer Patrick Lodewijks als assistenten heeft benoemd. "Ik heb in mijn ogen de best mogelijke staf samengesteld. Ik kijk niet naar kleur of geen kleur, maar naar kwaliteit en mensen die mij aanvullen. We kijken binnen de KNVB zeker naar vrouw zijn en kleur, al ik vind ik dat in Nederland dit item een tikkeltje wordt overdreven."

Koeman keert op 24 maart terug op de bank van het Nederlands elftal met een uitwedstrijd tegen Frankrijk, de verliezend finalist van het laatste WK. Griekenland, Ierland en Gibraltar zijn de andere tegenstanders in het kwalificatietoernooi van het EK van 2024 in Duitsland. En komende zomer strijdt Oranje in eigen land met Spanje, Italië en Kroatië om winst van de Nations League.

Meer uit Voetbal

Doelman Bizot met Stade Brestois naar Champions League

TOULOUSE (ANP) - Marco Bizot mag volgend seizoen met Stade Brestois aan de groepsfase van de Champions League deelnemen. De 33-jarige doelman won met zijn ploeg de uitwedstrijd tegen Toulouse (0-3) en eindigde zo op de derde plaats van Ligue 1. Bizot verliet drie jaar geleden AZ voor zijn huidige Franse club.

38 minuten geleden
Pedri helpt Barcelona met twee treffers aan tweede plaats La Liga

BARCELONA (ANP) - FC Barcelona heeft in de voorlaatste speelronde de tweede plaats van La Liga veiliggesteld. De club won nog zonder de geblesseerde Frenkie de Jong van Rayo Vallecano (3-0).

1 uur geleden
Invaller Dumfries scoort voor Internazionale tegen Lazio

MILAAN (ANP) - Denzel Dumfries heeft met een rake kopbal een nederlaag voor Internazionale voorkomen. De verdediger scoorde in de 88e minuut voor de kampioen van Italië.

3 uur geleden
Club Brugge heeft titel na zege bij Anderlecht voor het grijpen

BRUSSEL (ANP) - Club Brugge heeft de negentiende landstitel uit de clubgeschiedenis voor het grijpen. Het elftal van trainer Nicky Hayen won in Brussel van Anderlecht: 0-1. Hayen kreeg in de slotfase een rode kaart.

3 uur geleden
Kampioen Aké begint fit aan EK met Oranje

MANCHESTER (ANP) - Als er de komende weken geen gekke dingen meer gebeuren, begint Nathan Aké fit aan het Europees kampioenschap met het Nederlands elftal. Dat zei de verdediger nadat hij met Manchester City de Engelse landstitel had veroverd.

3 uur geleden
Trainer Klopp zingt samen met fans Liverpool opvolger Slot toe

LIVERPOOL (ANP) - Trainer Jürgen Klopp heeft op grootse wijze afscheid genomen bij Liverpool. De 56-jarige Duitser, die negen seizoenen lang hoofdtrainer was van de Engelse topclub, liep door een erehaag van spelers op Anfield. Toen hij bij aanvoerder Virgil van Dijk aankwam besloot hij terug te gaan naar het begin van het veld en nog eens door de erehaag te lopen.

3 uur geleden
Manchester United komt ondanks zege niet verder dan achtste plek

BRIGHTON (ANP) - Manchester United is er via de competitie niet in geslaagd zich voor Europees voetbal te plaatsen. Het elftal van coach Erik ten Hag won op de laatste speeldag bij Brighton & Hove Albion (0-2), maar dat was niet voldoende om van de achtste plaats af te komen.

4 uur geleden