Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB wil niet onnodig provoceren in Qatar

KNVB wil niet onnodig provoceren in Qatar

DOHA (ANP) - De leiding van de KNVB draagt dinsdag tijdens de laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal op het WK tegen Qatar geen OneLove-band maar een OneLove-speldje. Dat vertelden directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen en secretaris-generaal Gijs de Jong zondag tijdens een bijeenkomst met een deel van de aanwezige media in Doha.

Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, en Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, zaten afgelopen week tijdens duels van hun nationale ploeg wel met een OneLove-band naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras. Maar de verwachting is dat ook de emir van Qatar naar het duel met Oranje komt.

"Dan lijkt me zo'n speldje toch iets sjieker dan zo'n band", zegt Van Leeuwen. "We willen met onze OneLove-campagne een boodschap uitdragen van voor inclusie en tegen discriminatie. Daar gaan we ook zeker mee verder, maar ons doel is niet om onnodig te provoceren. Daar schiet je niets mee op, dat werkt misschien wel contraproductief."

Moderner en transparanter

Sportminister Conny Helder is ook aanwezig bij het duel met Qatar. Ze liet vorige week via haar woordvoerder weten dat ze overweegt een OneLove-band te dragen tijdens de derde groepswedstrijd van het Nederlands elftal in Qatar. "Maar dat is natuurlijk aan haar of het kabinet", zei secretaris-generaal De Jong van de KNVB. "Daar gaan wij niet over."

De KNVB liet FIFA in september weten dat het aanvoerder Virgil van Dijk een OneLove-band wilde laten dragen tijdens alle duels op het WK in Qatar. "We weten dat FIFA sport en politiek wil scheiden maar we dachten dat dit ons alleen een boete zou kosten", zei De Jong. "Maar FIFA dreigde pas afgelopen maandag, vlak voor ons eerste WK-duel met Senegal, met sportieve sancties. Schandalig, maar dan staan we machteloos. We willen natuurlijk niet dat Van Dijk de wedstrijd met een gele kaart was begonnen. Ik denk dat FIFA die band heeft verboden onder druk van conservatieve stromingen in Qatar. Zo werd op het laatste moment ook het bier in fanzones rond de stadions verboden."

De Jong is bekend met de stelling dat de KNVB uit FIFA moet stappen. "Maar wat bereik je daarmee", zegt hij. "De voorzitter van de Deense bond heeft zoiets geroepen. Dat is leuk voor de bühne, maar tegen mij heeft hij gezegd dat hij verkeerd is geciteerd. Je kan beter blijven vechten voor een betere FIFA. Wij blijven druk op FIFA zetten. Wij willen dat de mensenrechten nog beter verankerd worden in de statuten. FIFA moet moderner en transparanter worden. FIFA moet beter samenwerken met UEFA. het moet geen wedstrijdje armpje drukken worden. Het moet wel veel beter."

Meer uit Voetbal

Ajax ziet Henderson terugkeren en hoopt op Berghuis

AMSTERDAM (ANP) - Trainer John van 't Schip weet nog niet of Steven Berghuis zondag met Ajax tegen FC Utrecht kan spelen. "Hij heeft een tikje gehad op de binnenkant van een knie", vertelt hij op de website van zijn club. "Dat is altijd een vervelende blessure. Hopelijk trekt dat snel weg, zodat we weer de beschikking over hem hebben."

1 uur geleden
Bondscoach Peseiro neemt afscheid van voetballers Nigeria

LAGOS (ANP) - José Peseiro heeft afscheid genomen als bondscoach van de nationale voetbalploeg van Nigeria. "Het waren 22 mooie maanden vol opoffering en toewijding", laat de Portugees via X, voorheen Twitter, weten. "Het was een eer om deze ploeg te mogen coachen."

1 uur geleden
AZ zonder Bazoer, Kasius en Lahdo naar Sparta Rotterdam

ALKMAAR (ANP) - Bruno Martins Indi is een belangrijke kandidaat voor een basisplaats bij AZ voor het uitduel van zaterdag met Sparta Rotterdam in de Eredivisie. "Hij is een logische vervanger voor de geschorste Riechedly Bazoer", zei trainer Maarten Martens vrijdag op een persmoment van de club uit Alkmaar. "Verder kunnen Maxim Dekker en Alexandre Penetra daar spelen."

1 uur geleden
Coach Slot niet verrast door opnemen Timber in voorselectie Oranje

ROTTERDAM (ANP) - Trainer Arne Slot van Feyenoord is niet verrast door het feit dat Quinten Timber vrijdag voor de eerste keer is opgenomen in de voorlopige selectie van Oranje. "Ik zou bijna zeggen dat het een logisch gevolg is van zijn goede ontwikkeling de laatste tijd", zei Slot tijdens een persconferentie twee dagen voor de topper tegen PSV.

2 uur geleden
Reiziger kiest drie debutanten in voorlopige selectie Jong Oranje

ZEIST (ANP) - Coach Michael Reiziger van Jong Oranje heeft drie debutanten opgeroepen in zijn voorlopige selectie voor de oefenwedstrijd tegen Noorwegen en het EK-kwalificatieduel met Moldavië. AZ-spelers Wouter Goes en Lequincio Zeefuik en Toulouse-aanvaller Ibrahim Cissoko zitten voor het eerst in de 31-koppige voorlopige selectie.

2 uur geleden
Feyenoord-coach Slot: ernst blessure Stengs nog onduidelijk

ROTTERDAM (ANP) - Trainer Arne Slot van Feyenoord kan nog niets zeggen over de aard van de blessure van Calvin Stengs. De middenvelder moest donderdag tijdens de gewonnen bekerwedstrijd tegen FC Groningen (2-1) per brancard het veld af. "We weten nog niet wat er aan de hand is", zei Slot twee dagen voor de wedstrijd tegen koploper PSV van zondag.

2 uur geleden
Til tegen Feyenoord terug in PSV-selectie, Veerman twijfelgeval

EINDHOVEN (ANP) - PSV-trainer Peter Bosz kan zondag in de topper tegen Feyenoord weer beschikken over Guus Til. Of Joey Veerman ook mee kan spelen, is nog onzeker. De middenvelder kampt met een bovenbeenblessure.

2 uur geleden