Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB voegt label Veilig Sociaal Klimaat toe aan licentie-eisen

KNVB voegt label Veilig Sociaal Klimaat toe aan licentie-eisen

ZEIST (ANP) - De Nederlandse voetbalbond KNVB voegt het label Veilig Sociaal Klimaat aan de licentie-eisen voor clubs uit het betaalde voetbal. Dit label, ontwikkeld door de Nederlandse certificeringsspecialist Kiwa, is een hulpmiddel bij het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag, racisme en discriminatie binnen een sportomgeving.

In de Eredivisie gaat hier dit seizoen al mee gewerkt worden. De Keuken Kampioen Divisie volgt met ingang van het volgende seizoen. Vanuit een onafhankelijke meting door Kiwa worden eventuele onvolkomenheden gerapporteerd aan de licentiecommissie van de KNVB. Waar nodig zet die dan met de clubs een stappenplan op ter verbetering van de situatie.

De inzet voor een veilig sociaal klimaat was al onderdeel van het licentiepakket, maar met de toevoeging van het label wordt een op de sportsector toegespitst instrument geboden om dit beter in de praktijk te brengen, meldt de bond. "De invoering van het label moet dan ook helpen bij een systematische aanpak van alle vormen van grensoverschrijdend gedrag in het betaald voetbal, gekoppeld aan een onafhankelijke meting. Deze aanpak geldt voor alle geledingen van een club: van het eerste elftal, de voetbalacademie en de vrouwenafdeling tot aan kantoormedewerkers", aldus de KNVB.

Absoluut noodzakelijk

"Het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag vinden wij erg belangrijk en mede daarom bestaat daarover ook een licentie-eis", zegt directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen. "Op deze manier leren clubs om signalen van grensoverschrijdend gedrag beter te herkennen en om betrokken mensen vanuit een melding beter te kunnen begeleiden. Het is absoluut noodzakelijk dat er in het betaald voetbal een veilige omgeving is, voor iedereen die er werkt."

Het label werkt met drie pijlers. Zo moeten alle werknemers van een club terecht kunnen bij een onafhankelijke vertrouwenspersoon, moet elke medewerker bekend zijn met de principes van een veilig sociaal klimaat en moeten zij grensoverschrijdend gedrag kunnen herkennen. Medewerkers van BVO's die met jeugd werken, moeten tevens in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Clubs moeten bovendien een stappenplan hebben om betrokken mensen te kunnen begeleiden wanneer er misstanden worden gemeld en om als organisatie het veilig sociaal klimaat te verbeteren.

Meer uit Voetbal

Excuses Bentancur aan Spurs-teamgenoot Son om vermeend racisme

MONTEVIDEO (ANP/RTR) - De Uruguayaanse middenvelder Rodrigo Bentancur heeft zijn excuses aangeboden aan Tottenham Hotspur-ploeggenoot Son Heung-min na een "hele slechte grap" over het uiterlijk van de Zuid-Koreaan. Een Uruguayaanse tv-presentator vroeg Bentancur om een shirt van een Spurs-speler, waarop de voetballer antwoordde: "Die van 'Sonny'? Het zou ook Sonny's neef kunnen zijn want ze lijken toch allemaal op elkaar."

38 minuten geleden
Duitse coach en spelers in jubelstemming na droomstart op EK

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Julian Nagelsmann was een tevreden bondscoach na een klinkende overwinning van Duitsland op Schotland (5-1) in de openingswedstrijd van het EK. "Ik moet mijn ploeg een heel groot compliment maken", zei hij. "Ik denk dat iedereen wel weet hoeveel druk er op deze openingswedstrijd stond. Maar we hebben met heel veel intensiteit gespeeld. Die twee snelle doelpunten in de openingsfase hebben ons ook wel geholpen."

10 uur geleden
Schotse aanvoerder Robertson wil ruime nederlaag snel vergeten

MÜNCHEN (ANP) - Andy Robertson wil de ruime nederlaag van Schotland tegen Duitsland (5-1) in de openingswedstrijd van het EK voetbal snel vergeten. "We hebben de openingswedstrijd tegen het gastland gespeeld. Veel moeilijker wordt het voor ons niet meer", keek de aanvoerder van de Schotten vooruit naar de komende groepsduels met Hongarije en Zwitserland.

10 uur geleden
Duitsland opent EK met klinkende zege op Schotland

MÜNCHEN (ANP) - Duitsland is het EK in eigen land voortvarend begonnen. De drievoudig Europees kampioen was veel te sterk voor Schotland tijdens de openingswedstrijd in München (5-1).

11 uur geleden
Duitsland opent EK in eigen land met ruime zege op Schotland

MÜNCHEN (ANP) - Duitsland heeft het EK in eigen land met een ruime zege geopend. De drievoudig Europees kampioen was veel te sterk voor Schotland in de openingswedstrijd van de Europese eindronde in München (5-1).

11 uur geleden
Duitse aanvaller Wirtz jongste maker van openingstreffer op EK

MÜNCHEN (ANP) - Florian Wirtz is een record rijker. De aanvaller schoot Duitsland op voorsprong in de openingswedstrijd van het EK tegen Schotland (1-0). Hij is met 21 jaar en 42 dagen de jongste maker van het eerste doelpunt op een Europese eindronde ooit.

12 uur geleden
Weduwe Beckenbauer zorgt voor emotionele openingsceremonie

MÜNCHEN (ANP) - Met een emotioneel moment in de Allianz Arena van München is het EK voetbal in Duitsland begonnen. Kort voor de aftrap van het openingsduel tussen Duitsland en Schotland bracht de weduwe van voetballegende Franz Beckenbauer de zilveren Henri Delaunay Cup naar het veld.

12 uur geleden