Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB voegt label Veilig Sociaal Klimaat toe aan licentie-eisen

KNVB voegt label Veilig Sociaal Klimaat toe aan licentie-eisen

ZEIST (ANP) - De Nederlandse voetbalbond KNVB voegt het label Veilig Sociaal Klimaat aan de licentie-eisen voor clubs uit het betaalde voetbal. Dit label, ontwikkeld door de Nederlandse certificeringsspecialist Kiwa, is een hulpmiddel bij het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag, racisme en discriminatie binnen een sportomgeving.

In de Eredivisie gaat hier dit seizoen al mee gewerkt worden. De Keuken Kampioen Divisie volgt met ingang van het volgende seizoen. Vanuit een onafhankelijke meting door Kiwa worden eventuele onvolkomenheden gerapporteerd aan de licentiecommissie van de KNVB. Waar nodig zet die dan met de clubs een stappenplan op ter verbetering van de situatie.

De inzet voor een veilig sociaal klimaat was al onderdeel van het licentiepakket, maar met de toevoeging van het label wordt een op de sportsector toegespitst instrument geboden om dit beter in de praktijk te brengen, meldt de bond. "De invoering van het label moet dan ook helpen bij een systematische aanpak van alle vormen van grensoverschrijdend gedrag in het betaald voetbal, gekoppeld aan een onafhankelijke meting. Deze aanpak geldt voor alle geledingen van een club: van het eerste elftal, de voetbalacademie en de vrouwenafdeling tot aan kantoormedewerkers", aldus de KNVB.

Absoluut noodzakelijk

"Het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag vinden wij erg belangrijk en mede daarom bestaat daarover ook een licentie-eis", zegt directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen. "Op deze manier leren clubs om signalen van grensoverschrijdend gedrag beter te herkennen en om betrokken mensen vanuit een melding beter te kunnen begeleiden. Het is absoluut noodzakelijk dat er in het betaald voetbal een veilige omgeving is, voor iedereen die er werkt."

Het label werkt met drie pijlers. Zo moeten alle werknemers van een club terecht kunnen bij een onafhankelijke vertrouwenspersoon, moet elke medewerker bekend zijn met de principes van een veilig sociaal klimaat en moeten zij grensoverschrijdend gedrag kunnen herkennen. Medewerkers van BVO's die met jeugd werken, moeten tevens in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Clubs moeten bovendien een stappenplan hebben om betrokken mensen te kunnen begeleiden wanneer er misstanden worden gemeld en om als organisatie het veilig sociaal klimaat te verbeteren.

Meer uit Voetbal

Trainer Slot: coaches bij topclubs hebben soms een slechte serie

ROTTERDAM (ANP) - Trainer Arne Slot van Feyenoord heeft tijdens zijn vooruitblik op de competitiewedstrijd tegen FC Twente een steunbetuiging gegeven aan Alfred Schreuder, de coach die donderdagavond werd ontslagen door Ajax. "In het verleden hebben andere coaches bij topclubs ook wel eens een heel slechte serie gehad", zei Slot. "Een half jaar geleden was hij nog kampioen in België."

26 minuten geleden
PSV staat open voor verhuur van Belgische aanvaller Vertessen

EINDHOVEN (ANP) - Yorbe Vertessen mag deze transferperiode bij PSV vertrekken. De Eindhovense club staat er voor open de 22-jarige Belgische aanvaller te verhuren.

2 uur geleden
Van Nistelrooij vreest bij PSV niet voor 'Schreuder-scenario'

EINDHOVEN (ANP) - Ruud van Nistelrooij is er niet bang voor dat hij bij PSV snel wordt ontslagen. De trainer is bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdcoach bij de Brabanders en heeft na achttien speelronden 1 punt meer dan Ajax, waar de eveneens afgelopen zomer begonnen Alfred Schreuder donderdag alweer moest vertrekken.

2 uur geleden
PSV kan tegen Go Ahead weer beschikken over aanvoerder De Jong

EINDHOVEN (ANP) - PSV-trainer Ruud van Nistelrooij heeft zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles weer de beschikking over aanvoerder Luuk de Jong. De spits miste dinsdag het met 1-0 verloren uitduel met FC Emmen wegens een hoofdblessure, die hij een week geleden tegen Vitesse (1-0 winst) opliep.

2 uur geleden
Trainer Jans: FC Twente kan zich meten met Feyenoord

ENSCHEDE (ANP) - Trainer Ron Jans denkt dat FC Twente zondag kan winnen van Feyenoord, de koploper van de Eredivisie. De nummers 1 en 4 van de ranglijst nemen het tegen elkaar op in Enschede. Twente heeft 6 punten minder dan Feyenoord.

3 uur geleden
Stevens (69) beëindigt trainersloopbaan vanwege zijn gezondheid

KEULEN (ANP) - Huub Stevens gaat niet meer aan de slag als voetbaltrainer. Stevens heeft zijn loopbaan als coach vanwege gezondheidsredenen voor beëindigd verklaard. "Ik word dit jaar 70, mijn coachingcarrière is definitief voorbij", zei Stevens vrijdag in de Kölner Express. "Onlangs kreeg ik nog een verzoek van een club in Nederland, maar dat riskeer ik niet meer. Dat kan ik aan mijn familie en de club niet meer verantwoorden."

4 uur geleden
Van der Sar verwacht geen nieuwe centrale verdediger bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Edwin van der Sar verwacht niet dat Ajax zich in de laatste dagen van de transferperiode nog gaat versterken met een centrale verdediger. De Amsterdamse club nam afgelopen maand afscheid van Daley Blind en Lisandro Magallán. Ahmetcan Kaplan mist de rest van het seizoen vanwege een knieblessure.

4 uur geleden