Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB: totaalverbod sportsponsoring kansspelaanbieders onnodig

KNVB: totaalverbod sportsponsoring kansspelaanbieders onnodig

ZEIST (ANP) - De KNVB is het niet eens dat sportsponsoring door onlinekansspelaanbieders per 1 januari 2025 wordt verboden. De voetbalbond en de clubs uit het betaalde voetbal zien meer in doelgerichte maatregelen en voorlichting, schrijven ze in een brief aan minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming .

De onlinegokmarkt werd een klein jaar geleden opengesteld. De Tweede Kamer sprak daarna zorgen uit over de negatieve effecten daarvan, zoals gokverslaving onder jongeren. Met het verbod komt Weerwind tegemoet aan de wens van de Kamer.

"Het kabinet kijkt met het voorgenomen totaalverbod niet verder naar alternatieven om de risico's van het online gokken te beperken", aldus de KNVB. "De sport heeft al verschillende maatregelen getroffen om de kans op gokverslaving en matchfixing tegen te gaan. De betaald voetbalsector neemt de risico's rondom onlinekansspelen zeer serieus en wil zelf verdergaande regels opstellen en zich meer toeleggen op voorlichting."

Minder inkomsten

Het verbod zorgt voor veel minder inkomsten, naar schatting 40 tot 70 miljoen euro per jaar, staat in de verklaring. "Dat geld had geïnvesteerd kunnen worden in bijvoorbeeld jeugdopleidingen en maatschappelijke programma's. Ook is in het besluit het onderscheid tussen risicovolle en risicoarme kansspelen onduidelijk omschreven."

De KNVB komt nu met een plan. Daarin staat dat voetballers en coaches niet te zien zijn in gokreclames. De 'rolmodellen' worden wel ingezet om supporters te wijzen op gevaren en risico's van kansspelen. Verder nemen clubs in hun contract met kansspelaanbieders onder meer op dat uitingen geen morele of materiële schade mogen toebrengen en dat de kansspelaanbieders extra maatregelen treffen om jongvolwassenen te beschermen. De KNVB en clubs willen in samenwerking met verslavingsexperts supporters via verschillende kanalen voorlichten over de gevaren van kansspelverslaving.

In het plan is ook opgenomen dat de voetbalsector in de reglementen doelgerichte maatregelen opneemt, als tegenhanger van een totaalverbod. Die maatregelen worden geleidelijk ingevoerd en gaan om shirtsponsoring, boarding en naamgeving door partners. Zo mag een onlinekansspelaanbieder uiteindelijk wel hoofdsponsor zijn maar moet die de plaats op een shirt afstaan aan een maatschappelijke organisatie, jeugd(teams) mogen niet in aanraking komen met gokuitingen, wervende acties in de stadions zullen niet worden toegestaan en vermeldingen op de boarding worden afgebouwd.

Meer uit Sport

Handbalsters treffen Spanje en Brazilië in hoofdronde WK

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters kennen voor het spelen van hun laatste wedstrijd in de groepsfase van het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen al hun drie tegenstanders in de hoofdronde. Dat zijn Spanje, Brazilië en Oekraïne, respectievelijk de nummers 1, 2 en 3 in poule G.

1 uur geleden
Nederlandse top veldrijden slaat wereldbeker Val di Sole over

NIEUWEGEIN (ANP) - Veel Nederlandse topveldrijders slaan de eerstvolgende wedstrijd om de wereldbeker in het Italiaanse Val di Sole over. Bondscoach Gerben de Knegt reist met slechts acht cyclocrossers (vijf mannen en drie vrouwen) af naar wedstrijd op 10 december. Onder anderen Lars van der Haar, Pim Ronhaar, Fem van Empel en Lucinda Brand ontbreken in de selectie. Ceylin del Carmen Alvarado, die bij de vrouwen het wereldbekerklassement aanvoert, rijdt wel in Val di Sole.

3 uur geleden
Zwemmer Kamminga neemt revanche op Corbeau in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Arno Kamminga en Caspar Corbeau hebben bij limietwedstrijden zwemmen in Rotterdam er op de 100 meter schoolslag een mooi gevecht van gemaakt. Kamminga won in een tijd van 59,26 seconden. Dat was onder de limiet (59,49) voor deelname aan de Spelen, een grens die hij in oktober in Boedapest al had geslecht.

16 uur geleden
Schaatssters grijpen in Stavanger naast zege op teamsprint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatssters hebben bij de wereldbeker in Stavanger naast het goud gegrepen op de teamsprint. Marrit Fledderus, Femke Kok en Antoinette Rijpma-de Jong konden met 1.28,17 niet tippen aan de tijd van de Verenigde Staten (1.27,92) en werden tweede. Canada eindigde als derde.

17 uur geleden
Schaatsers vallen uit op teamsprint na val Scheperkamp

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger uitgevallen op het onderdeel teamsprint. Bij de start ging de schaats van Merijn Scheperkamp kapot, die daardoor ten val kwam. Hein Otterspeer en Tijmen Snel waren de andere schaatsers.

18 uur geleden
Streep door super-G in Beaver Creek door harde wind en sneeuwval

BEAVER CREEK (ANP) - Ook de super-G bij de mannen van zondag in het Amerikaanse Beaver Creek is afgelast. De internationale skifederatie FIS laat weten dat de harde wind en de hevige sneeuwval daartoe hebben geleid. Op vrijdag en zaterdag ging er al een streep door de eerste en tweede afdaling.

18 uur geleden
Schaatsster Groenewoud tweede achter Sablikova op 5000 meter

STAVANGER (ANP) - Schaatsster Marijke Groenewoud is bij de wereldbekerwedstrijd in het Noorse Stavanger als tweede geëindigd op de 5000 meter. De 24-jarige Friezin was met 7.03,27 alleen langzamer dan Martina Sablikova uit Tsjechië. Ragne Wiklund uit Noorwegen werd derde.

18 uur geleden