Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB steunt oproep Amnesty om compensatie arbeidsmigranten Qatar

KNVB steunt oproep Amnesty om compensatie arbeidsmigranten Qatar

ZEIST (ANP) - De KNVB steunt de oproep van Amnesty International aan de wereldvoetbalbond FIFA, om minimaal 440 miljoen dollar beschikbaar te stellen als compensatie voor arbeidsmigranten die in aanloop naar het WK in Qatar zijn uitgebuit. Dat bedrag, omgerekend bijna 420 miljoen euro, staat gelijk aan het totale prijzengeld voor de 32 landen die eind dit jaar meedoen aan de mondiale eindronde.

"Nederland maakt deel uit van de UEFA-werkgroep die zich richt op de rechten van de arbeidsmigranten in Qatar", zegt een woordvoerder van de KNVB. "Het aangekondigde initiatief is met Amnesty besproken en de UEFA-werkgroep staat hier positief tegenover. FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft bovendien recent op het UEFA-congres aangegeven dat gekeken moet worden naar steun voor de slachtoffers, dus we wachten de lopende contacten tussen Amnesty en FIFA met veel interesse af."

Al langer wordt gesproken over het opzetten van een fonds voor de families van arbeidsmigranten die in Qatar zijn omgekomen. De Nederlandse spelersvakbond VVCS was vorig jaar de eerste organisatie die daarvoor pleitte. Volgens Amnesty International is 440 miljoen dollar het minimumbedrag om onder meer achterstallig loon uit te betalen. Waarschijnlijk is meer geld nodig om ook de families van de overledenen in financieel opzicht enigszins te kunnen compenseren.

Petitie-Qatar

"De VVCS steunt het idee van een fonds voor de arbeidsmigranten en hun nabestaanden", meldt de spelersvakbond. "Zo staat dit ook opgetekend in de petitie-Qatar, die voorzitter Evgeniy Levchenko namens meer dan driehonderd profs heeft aangeboden aan Gijs de Jong van de KNVB."

De voetbalbond spant zich naar eigen zeggen "maximaal" in om de situatie van arbeidsmigranten in Qatar te verbeteren. "De KNVB heeft volop oog voor mensenrechten. We zijn blij met de inzet van de mensenrechtenorganisaties, want mede dankzij hun werk is goed zichtbaar wat de voortgang in Qatar is."

Meer uit Voetbal

Sevilla verslaat AS Roma na strafschoppen in finale Europa League

BOEDAPEST (ANP) - De Spaanse voetbalclub Sevilla heeft woensdagavond de Europa League gewonnen. De club won na strafschoppen van AS Roma. Na officiële speeltijd was de stand gelijk (1-1), in de verlenging werd niet meer gescoord.

4 uur geleden
FC Emmen wint in Breda eerste wedstrijd play-offs van NAC

BREDA (ANP) - FC Emmen heeft de eerste wedstrijd in de halve finales van de play-offs met 2-1 gewonnen bij NAC Breda. In de Brabantse stad was de club uit de Eredivisie van coach Dick Lukkien duidelijk te sterk voor de ploeg van coach Peter Hyballa. De returnwedstrijd is zaterdag op De Oude Meerdijk in Emmen. De winnaar neemt het in de finale op tegen de winnaar van het duel tussen Almere City en VVV-Venlo.

7 uur geleden
FC Utrecht-coach heeft Dost en Brouwers terug tegen Sparta

UTRECHT (ANP) - FC Utrecht speelt donderdag de eerste wedstrijd in de play-offs voor Europees voetbal thuis tegen Sparta Rotterdam. Coach Michael Silberbauer heeft Bas Dost en Luuk Brouwers terug op het trainingsveld, maar zei niet of de spelers ook al speeltijd krijgen in de eerste wedstrijd in De Galgenwaard.

8 uur geleden
AS Roma begint zonder Wijnaldum aan finale Europa League

BOEDAPEST (ANP) - AS Roma begint woensdagavond zonder Georginio Wijnaldum aan de finale van de Europa League tegen Sevilla. Coach José Mourinho heeft bij de Italiaanse club vooralsnog een plaats op de bank toegewezen aan de international van Oranje, die dit jaar lange tijd geblesseerd was. Daar zit ook Rick Karsdorp.

8 uur geleden
WK-voorbereiding voetbalsters dreigt verstoord te worden

ZEIST (ANP) - De voorbereiding van de Nederlandse voetbalsters op het WK van komende zomer dreigt verstoord te raken door een conflict over de datum waarop de clubs hun spelers moeten afstaan aan de nationale ploeg. De wereldvoetbalbond FIFA heeft die datum recentelijk aangepast, van 19 naar 23 juni. Dat gebeurde op aandringen van de Europese clubs, die zich zorgen maken om de fysieke gesteldheid van hun speelsters vanwege de volle speelkalender.

9 uur geleden
Verdachte overval Van Bommel wilde volgens rechtbank profcontract

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - De 25-jarige man die in oktober Antwerp-trainer Mark van Bommel probeerde te overvallen, was niet uit op geld of bezittingen, maar wilde door middel van bedreiging met een vuurwapen de trainer dwingen hem een contract te geven bij de club. Dat heeft de Belgische rechtbank laten weten. Het Openbaar Ministerie heeft tegen de verdachte vijf jaar cel geëist en een boete van 1200 euro.

10 uur geleden
Dalot tekent nieuw contract bij Manchester United

MANCHESTER (ANP) - Voetballer Diogo Dalot heeft een nieuw contract getekend bij Manchester United. De verdediger blijft daardoor in beginsel tot 2028 bij de club uit de Premier League, waar Erik ten Hag de trainer is. Er is bovendien nog een optie opgenomen voor nog een extra seizoen.

11 uur geleden