Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB steunt oproep Amnesty om compensatie arbeidsmigranten Qatar

KNVB steunt oproep Amnesty om compensatie arbeidsmigranten Qatar

ZEIST (ANP) - De KNVB steunt de oproep van Amnesty International aan de wereldvoetbalbond FIFA, om minimaal 440 miljoen dollar beschikbaar te stellen als compensatie voor arbeidsmigranten die in aanloop naar het WK in Qatar zijn uitgebuit. Dat bedrag, omgerekend bijna 420 miljoen euro, staat gelijk aan het totale prijzengeld voor de 32 landen die eind dit jaar meedoen aan de mondiale eindronde.

"Nederland maakt deel uit van de UEFA-werkgroep die zich richt op de rechten van de arbeidsmigranten in Qatar", zegt een woordvoerder van de KNVB. "Het aangekondigde initiatief is met Amnesty besproken en de UEFA-werkgroep staat hier positief tegenover. FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft bovendien recent op het UEFA-congres aangegeven dat gekeken moet worden naar steun voor de slachtoffers, dus we wachten de lopende contacten tussen Amnesty en FIFA met veel interesse af."

Al langer wordt gesproken over het opzetten van een fonds voor de families van arbeidsmigranten die in Qatar zijn omgekomen. De Nederlandse spelersvakbond VVCS was vorig jaar de eerste organisatie die daarvoor pleitte. Volgens Amnesty International is 440 miljoen dollar het minimumbedrag om onder meer achterstallig loon uit te betalen. Waarschijnlijk is meer geld nodig om ook de families van de overledenen in financieel opzicht enigszins te kunnen compenseren.

Petitie-Qatar

"De VVCS steunt het idee van een fonds voor de arbeidsmigranten en hun nabestaanden", meldt de spelersvakbond. "Zo staat dit ook opgetekend in de petitie-Qatar, die voorzitter Evgeniy Levchenko namens meer dan driehonderd profs heeft aangeboden aan Gijs de Jong van de KNVB."

De voetbalbond spant zich naar eigen zeggen "maximaal" in om de situatie van arbeidsmigranten in Qatar te verbeteren. "De KNVB heeft volop oog voor mensenrechten. We zijn blij met de inzet van de mensenrechtenorganisaties, want mede dankzij hun werk is goed zichtbaar wat de voortgang in Qatar is."

Meer uit Voetbal

Dallinga maakt dertiende competitiegoal voor verliezend Toulouse

TOULOUSE (ANP) - Met zijn dertiende doelpunt van het seizoen in de Franse Ligue 1 heeft Thijs Dallinga zijn club Toulouse in het duel met Montpellier niet aan punten kunnen helpen. De bezoekers zegevierden met 1-2.

15 minuten geleden
UEFA keurt EK-selecties van 26 spelers definitief goed

NYON (ANP) - De nationale voetbalteams mogen bij het EK van 2024 in Duitsland volgende maand uit een selectie van maximaal 26 spelers bestaan. De Europese voetbalbond heeft het verzoek de selecties van 23 naar 26 spelers uit te breiden goedgekeurd, zo meldt de UEFA via X.

2 uur geleden
AZ strijdt tegen FC Twente voor laatste kans op derde plaats

ALKMAAR (ANP) - AZ legt zich niet neer bij een vierde eindklassering in de Eredivisie. De club uit Alkmaar wil zich zondag met een thuiszege op FC Twente volop mengen in de strijd om de derde positie, die recht geeft op deelname aan de voorronden van de Champions League.

3 uur geleden
Trainer Van Bommel staat voor vertrek bij Antwerp

ANTWERPEN (ANP) - Trainer Mark van Bommel staat voor een vertrek bij Royal Antwerp FC. De 47-jarige oud-voetballer van PSV, FC Barcelona, Bayern München en AC Milan is na dit seizoen toe aan een nieuwe uitdaging, zo weten media uit Nederland en België.

3 uur geleden
Afzwaaiende Van Polen in andere functie verder bij PEC Zwolle

ZWOLLE (ANP) - Bram van Polen blijft na het beëindigen van zijn actieve voetbalcarrière behouden voor PEC Zwolle. Dat laat algemeen directeur Xander Czaikowski weten op de website van de Zwollenaren.

3 uur geleden
Verdediger Timber keert terug in selectie van Arsenal

LONDEN (ANP/DPA) - Jurriën Timber keert terug in de selectie van de hoofdmacht van Arsenal. Trainer Mikel Arteta heeft de 22-jarige verdediger opgenomen in zijn keurkorps voor het thuisduel van zaterdag met Bournemouth.

4 uur geleden
FC Volendam haalt jonge verdediger Steur terug

VOLENDAM (ANP) - FC Volendam heeft voor volgend seizoen Daan Steur aan de selectie toegevoegd. De 21-jarige verdediger komt over van de amateurs van buurman RKAV Volendam en tekent voor een jaar, met een optie op een extra seizoen.

4 uur geleden