Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB steunt onder voorwaarden herverkiezing FIFA-voorzitter

KNVB steunt onder voorwaarden herverkiezing FIFA-voorzitter

ZEIST (ANP) - De KNVB steunt de herverkiezing van Gianni Infantino als voorzitter van de mondiale voetbalbond FIFA, maar stelt daar wel voorwaarden aan. De Nederlandse bond wil dat criteria wat betreft mensenrechten nog beter worden vastgelegd bij de toewijzing van grote toernooien.

Het WK dat komende zondag in Qatar begint, is zeer omstreden vanwege de mensenrechtensituatie in het gastland. De FIFA heeft sinds 2010, toen de WK's van 2018 en 2022 werden toegewezen aan respectievelijk Rusland en Qatar, al eisen wat betreft mensenrechten opgesteld waar landen die een WK willen organiseren aan moeten voldoen. Wat de KNVB betreft, moet de mondiale federatie daar nog verder in gaan.

De Nederlandse bond stuurde woensdag samen met België, Engeland, Wales en Zweden een brief naar Infantino, waarin de nationale bonden aangeven onder enkele voorwaarden achter diens herverkiezing te staan op het FIFA-congres van 16 maart 2023 in Rwanda. "De belangrijkste voorwaarde is dat FIFA de mensenrechtencriteria nog beter verankert in de toewijzing van toekomstige eindtoernooien", zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. "Een andere voorwaarde is dat we graag een goede samenwerking zien tussen FIFA en UEFA, bijvoorbeeld voor de internationale speelkalender. We hebben via UEFA de bevestiging ontvangen dat hiervoor op belangrijke onderwerpen overeenstemming is bereikt voor de komende jaren."

Formaliteit

De 52-jarige Infantino is sinds 2016 voorzitter van de wereldvoetbalbond. De geboren Zwitser volgde toen Sepp Blatter op, die onder grote druk was opgestapt vanwege een groot omkoopschandaal. Infantino werd in 2019, zonder tegenkandidaat, herkozen.

De voorzitter kondigde in maart aan zich weer beschikbaar te stellen voor een termijn van vier jaar. Zijn herverkiezing lijkt een formaliteit, omdat zich weer geen tegenkandidaat heeft aangemeld. Bovendien gaf een grote meerderheid van de FIFA-leden al een steunverklaring voor Infantino af.

Kritiek

De ethische commissie deed enkele jaren geleden onderzoek naar beschuldigingen dat Infantino een juridische zaak tegen hem in Zwitserland zou hebben beïnvloed, maar de voorzitter werd vanwege een gebrek aan bewijs vrijgesproken. Infantino kreeg ook kritiek toen hij zei dat bij de bouw van de WK-stadions in Qatar 'slechts' drie arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen, terwijl volgens mensenrechtenorganisaties honderden tot duizenden gastarbeiders zijn overleden sinds het land het toernooi kreeg toegewezen. Hij weigert vooralsnog een compensatiefonds voor hen op te zetten.

"We zijn het niet overal mee eens en soms wijken onze standpunten af", zegt De Jong. "Maar we erkennen dat onder Infantino op het gebied van integriteit, governance, besluitvorming en toezicht op financiën progressie is geboekt. Dat was onder Blatter wel anders. Met Infantino kiezen we daarom voor de lange termijn."

Meer uit Voetbal

Brighton lang zonder aanvaller Fati en verdediger Lamptey

BRIGHTON (ANP/RTR) - Brighton & Hove Albion kan voorlopig niet beschikken over aanvaller Ansu Fati en verdediger Tariq Lamptey. Volgens coach Roberto De Zerbi van de Engelse voetbalclub hebben de twee afgelopen weekend een blessure opgelopen in de wedstrijd tegen Nottingham Forest (3-2).

1 uur geleden
Alles valt bij PSV de goede kant op onder 'droomkandidaat' Bosz

SEVILLA (ANP) - PSV-directeuren Marcel Brands en Earnest Stewart zullen elkaar deze dagen nog weleens lachend aankijken. Het is precies een half jaar geleden dat het duo de verzamelde media op sportcomplex De Herdgang uitleg probeerde te geven na het plotselinge vertrek van Ruud van Nistelrooij, die één speeldag voor het einde van het vorige seizoen opstapte door een gebrek aan draagvlak en support. Onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Peter Bosz, door Brands en Stewart omschreven als 'droomkandidaat', valt voorlopig alles de goede kant op in Eindhoven.

1 uur geleden
PSV met bereiken achtste finales CL al zeker van 50 miljoen euro

SEVILLA (ANP) - Het bereiken van de achtste finales van de Champions League is voor PSV niet alleen op sportief gebied belangrijk. De Eindhovenaren mogen dankzij die prestatie ruim 50 miljoen euro bijschrijven. Dat bedrag kan nog verder oplopen in het laatste pouleduel met Arsenal en vanaf de achtste finales.

9 uur geleden
PSV na acht jaar weer naar achtste finales Champions League

SEVILLA (ANP) - PSV staat na acht jaar weer in de achtste finales van de Champions League. De Eindhovenaren kunnen, dankzij een zege van Arsenal op RC Lens (6-0), de tweede plaats in groep B niet meer ontgaan.

9 uur geleden
Pepi blijft bescheiden na treffer: ik moet geduld hebben

SEVILLA (ANP) - Ricardo Pepi bleef bescheiden nadat hij PSV in de blessuretijd van de uitwedstrijd tegen Sevilla aan een cruciale zege had geholpen. De Amerikaan kopte de bal in de 92e minuut, na een voorzet van Yorbe Vertessen, hard binnen: 2-3.

10 uur geleden
Trainer Ten Hag baalt van gelijkspel Manchester United

ISTANBUL (ANP) - Trainer Erik ten Hag baalde van het gelijkspel van Manchester United bij Galatasaray in de Champions League (3-3). "We hadden de wedstrijd in handen", zei hij vlak na het duel in Istanbul. "We speelden ook goed, maar dan moet je ook 3 punten pakken. Dat hebben we niet gedaan. Ik moet ook constateren dat we niet goed hebben verdedigd."

10 uur geleden
Pepi beëindigt reeks van zestien jaar zonder uitzege voor PSV

SEVILLA (ANP) - PSV beëindigde met de miraculeuze overwinning bij Sevilla (2-3) een lange reeks uitwedstrijden in de Champions League zonder zege. De laatste keer dat de Eindhovenaren in het hoofdtoernooi een duel buiten het eigen stadion wonnen, was tot woensdag zestien jaar geleden.

10 uur geleden