Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB: statement spelers droeg bij aan vooruitgang in Qatar

KNVB: statement spelers droeg bij aan vooruitgang in Qatar

ZEIST (ANP) - Mede door de inbreng van de voetbalspelers van het Nederlands elftal is de situatie van arbeidsmigranten in Qatar recent verbeterd. Dat zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. "Dankzij de voetballers wordt er tot in Qatar zelf op bestuurlijk niveau overleg gevoerd", aldus De Jong. "Dit onderwerp staat bovenaan internationale agenda's. Het is nu aan de besturen van de nationale en internationale bonden om de volgende stappen te zetten." In Qatar wordt volgend jaar het wereldkampioenschap gehouden.

De spelers begonnen eerder met de actie 'Football Supports Change' (voetbal steunt verandering), naar aanleiding van uiterst verontrustende berichten over de omstandigheden waarin arbeidsmigranten in Qatar werkten en leefden. De Jong: "Met deze uiting gaven de internationals aan dat de situatie moet veranderen. 'Football Supports Change' is inmiddels een breder plan dat een nieuwe fase is ingegaan, namelijk de fase van bestuurlijk diplomatie en gesprekken met onder meer instanties in Qatar.

"De spelers zijn niet verantwoordelijk voor de toewijzing van het WK aan Qatar", vervolgt De Jong. "Dat waren de nationale en internationale bonden. Daarom zijn de volgende stappen vooral aan de besturen hiervan. Hiermee verhuist de actie van het veld en gaat het terug naar de bestuurskamers. De KNVB is inmiddels gesprekspartner van onder meer mensenrechtenorganisaties, internationale vakbonden en instanties in Qatar. Deze gesprekken zijn al van start gegaan en vorige week vond een eerste bezoek aan Qatar plaats."

Werkgroep

Nederland is ook samen met Engeland, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Zweden, Zwitserland en Noorwegen onderdeel van de UEFA-werkgroep die zich in samenwerking met de FIFA richt op de rechten van de arbeidsmigranten in Qatar, zo laat de KNVB verder weten. Deze werkgroep heeft een aantal voorlopige aanbevelingen opgesteld, zoals dat Europese landen die straks meedoen aan het WK minimumeisen stellen aan al hun leveranciers in Qatar die de rechten van de arbeidsmigranten ten goede komen.

"Wij geloven in samenwerking", aldus De Jong. "De KNVB heeft nooit op Qatar als gastland van het WK gestemd en we zijn nog niet gekwalificeerd voor dit eindtoernooi, maar als maatschappelijke bewuste organisatie willen we wel graag duurzame veranderingen in die regio stimuleren. Dat doen we in samenwerking met andere bonden en ook op eigen conto voeren we gesprekken. Zo konden we tijdens ons bezoek aan Qatar vorige week zelf al vooruitgang vaststellen van zaken die vaak al heel lang spelen in het land en de rest van de regio. Die vooruitgang is terug te zien in de hervormingen die onlangs versneld zijn doorgevoerd onder druk van het WK. Maar er is nog veel werk te doen, ook om er zeker van te zijn dat alle wetten worden nageleefd. Ook na het WK."

Meer uit Voetbal

FIFA wijst verzoek KNVB af, transferdeadline blijft 31 augustus

ZEIST (ANP) - De transfermarkt sluit voor Nederlandse voetbalclubs definitief op woensdag 31 augustus om middernacht, 24 uur eerder dan in veel andere Europese landen. Voetbalbond KNVB heeft de mondiale federatie FIFA onlangs gevraagd of de deadline in Nederland met een dag verschoven kan worden, zodat die gelijk loopt met andere landen in Europa. Volgens een woordvoerster van de KNVB wees de FIFA dat verzoek echter af, omdat in de reglementen staat dat de deadline niet aangepast kan worden terwijl de transfermarkt open is.

1 uur geleden
Van Bronckhorst: het verlangen naar de Champions League is groot

GLASGOW (ANP) - Rangers FC hoopt zich ten koste van PSV voor het eerst in ruim tien jaar weer te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. "De verschillen zullen klein zijn als ik de twee teams vergelijk", zei trainer Giovanni van Bronckhorst maandag in zijn vooruitblik op het eerste duel tussen de twee clubs van dinsdag. "Het verlangen naar de Champions League is bij beide clubs enorm groot. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor twee fantastische wedstrijden. Zij hebben verschillende wapens, maar die hebben wij ook."

1 uur geleden
Oud-international Wouters als jeugdtrainer terug bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Jan Wouters is terug bij Ajax. De 62-jarige Utrechter gaat in Amsterdam als trainer aan de slag in de jeugdopleiding. Wouters speelde zelf jaren voor Ajax en was tussen 1998 en 2000 hoofdtrainer van de club.

5 uur geleden
Italiaanse scheidsrechter Orsato fluit Rangers FC - PSV

NYON (ANP) - Het duel Rangers FC - PSV in de play-offs van de Champions League staat dinsdag onder leiding van scheidsrechter Daniele Orsato. De 46-jarige Italiaan mocht in 2020 de finale van de Champions League tussen Paris Saint-Germain en Bayern München fluiten. Zes jaar geleden leidde hij PSV - Atlético Madrid in hetzelfde toernooi.

7 uur geleden
PSV zonder Ledezma en Hoever naar Schotland

EINDHOVEN (ANP) - PSV stapt maandagmiddag met 22 spelers op het vliegtuig naar Schotland. Middenvelder Richard Ledezma en verdediger Ki-Jana Hoever ontbreken. Dinsdag is in Glasgow Rangers FC de tegenstander in de play-offs van de Champions League.

7 uur geleden
Villarreal huurt Lo Celso weer van Tottenham Hotspur

LONDEN (ANP) - De Argentijnse international Giovani Lo Celso voetbalt dit seizoen opnieuw voor Villarreal. De Spaanse club huurt de 26-jarige spelmaker voor een jaar van Tottenham Hotspur. In de tweede helft van het vorige seizoen speelde Lo Celso ook al op huurbasis voor Villarreal, waarmee hij de halve finales van de Champions League haalde.

8 uur geleden
AS Roma wint met invaller Wijnaldum van Salernitana

SALERNO (ANP) - AS Roma is het nieuwe voetbalseizoen in Italië begonnen met een kleine overwinning. Het elftal van trainer José Mourinho won met 1-0 bij Salernitana.

19 uur geleden