Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB 'meer in actiestand' rond thema racisme en discriminatie

KNVB 'meer in actiestand' rond thema racisme en discriminatie

ZEIST (ANP) - De KNVB gaat "meer in de actiestand" als het gaat om de aanpak van racisme en discriminatie. Dat zei Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, donderdag bij een congres in Zeist waarbij de plannen voor de komende jaren - tot in ieder geval 2025 - werden gepresenteerd. Demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) was daarbij ook aanwezig.

"We gaan het accent iets verleggen", aldus Van Leeuwen. "Het accent lag op bewustwording en dat stopt ook niet. Maar we gaan wat meer in de actiestand. Dat als er iets is of gebeurt, we dat ook echt gaan melden."

Het kabinet en de KNVB presenteerden begin 2020 het eerste plan om racisme en discriminatie te bestrijden. De aanleiding voor dat plan was een incident in november 2019 tijdens de wedstrijd FC Den Bosch tegen Excelsior in de eerste divisie. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira werd door supporters van Den Bosch racistisch bejegend.

OVIVI

Voor een periode van drie jaar werd toen 14 miljoen euro beschikbaar gesteld door het kabinet voor het plan OVIVI (Ons Voetbal Is Van Iedereen). Met het donderdag gepresenteerde nieuwe plan, OVIVI 2, krijgt het vervolg tot en met in elk geval 2025.

Het plan telt 22 onderdelen, die zijn onderverdeeld in vier zogenoemde 'actielijnen': voorkomen, signaleren, sanctioneren en samen aan de slag. Met trainingsprogramma's voor clubs uit het betaalde voetbal en amateurvoetbal wil de KNVB inzetten op bewustwording. De voetbalbond gaat verder met de campagne OneLove. "Na drie jaar verschuift de focus van inspireren naar activeren", aldus de KNVB.

Spreekkoren

In OVIVI 2 is ook aandacht voor spreekkoren in stadions. Op dit moment worden verschillende technische oplossingen getest om discriminerende spreekkoren tegen te gaan. Het gaat daarbij om het signaleren, vastleggen en het voorspellen en beïnvloeden van gedrag van supporters. Om meer zicht te krijgen op het effect daarvan, worden enkele projecten uitgebreid of met een seizoen verlengd.

Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. De voetbalbond onderzoekt ook of de versterking van het tuchtrecht, het verhogen van straffen, het gewenste effect heeft.

Meer uit Voetbal

Assistent Hulshoff stopt bij Oranje, Lodeweges keert terug

ZEIST (ANP) - Sipke Hulshoff stopt per direct als assistent van bondscoach Ronald Koeman bij het Nederlands elftal. Dwight Lodeweges neemt zijn plaats in, meldt de KNVB. Lodeweges was ook al assistent van Koeman tijdens zijn eerste periode als bondscoach.

30 minuten geleden
Dortmund-spits Füllkrug zeker van plek in EK-selectie Duitsland

DORTMUND (ANP/DPA) - Niclas Füllkrug is zeker van deelname aan het Europees kampioenschap. De 31-jarige spits van Borussia Dortmund kreeg in de ochtendradioshow op de WDR te horen dat hij bij de selectie van bondscoach Julian Nagelsmann zit.

1 uur geleden
AA Gent neemt afscheid van trainer Vanhaezebrouck

GENT (ANP/BELGA) - AA Gent neemt na dit seizoen afscheid van trainer Hein Vanhaezebrouck. Dat meldt de Belgische voetbalclub op de eigen website. Beide partijen nemen volgens AA Gent afscheid "in de beste verstandhouding, met wederzijds respect en met enorme dank voor wat samen bereikt is".

2 uur geleden
Ajax ziet steeds meer toekomst met jonge Italiaanse coach Farioli

AMSTERDAM (ANP) - Erik ten Hag, voor veel Ajacieden de droomkandidaat voor de functie van hoofdtrainer, staat na veertien competitienederlagen nog onder contract bij Manchester United en Graham Potter is na serieuze gesprekken afgehaakt. Inmiddels denken ze bij Ajax aan Francesco Farioli, een 35-jarige coach uit Italië die met OGC Nice nog in de race is om een ticket voor de Champions League.

3 uur geleden
Voetballers Canada oefenen met nieuwe coach Marsch tegen Oranje

MONTREAL (ANP) - Jesse Marsch is de nieuwe bondscoach van de nationale voetbalploeg van Canada. De voormalig trainer van Leeds United is de opvolger van Mauro Biello, die even de honneurs waar heeft genomen nadat John Herdman vorig jaar augustus naar Toronto FC was vertrokken.

10 uur geleden
FC Barcelona klimt naar tweede positie na zege op Real Sociedad

BARCELONA (ANP) - Lamine Yamal heeft FC Barcelona naar de tweede plaats van La Liga geleid. De 16-jarige aanvaller opende vlak voor rust de score in de thuiswedstrijd tegen Real Sociedad. Raphinha stelde in blessuretijd met een benutte strafschop de zege voor de thuisploeg veilig (2-0).

11 uur geleden
Villa knokt zich in slotfase naar gelijkspel tegen Liverpool

BIRMINGHAM (ANP) - Aston Villa heeft zich naar een gelijkspel tegen Liverpool geknokt. De club uit Birmingham maakte in de slotfase een achterstand van 1-3 ongedaan (3-3).

11 uur geleden