Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB maakt ondanks corona winst, ledenaantal neemt af

KNVB maakt ondanks corona winst, ledenaantal neemt af

ZEIST (ANP) - De KNVB heeft afgelopen seizoen ondanks de gevolgen van het coronavirus winst gemaakt. Uit het jaarverslag blijkt dat de Nederlandse voetbalbond is uitgekomen op een positief resultaat van 4,3 miljoen euro. Een jaar eerder draaide de KNVB bijna 7 miljoen euro verlies. "Gezien de omstandigheden, is de KNVB tevreden met dit cijfer", aldus de bond, die het ledenaantal opnieuw iets zag afnemen.

De amateurcompetities lagen het grootste deel van het afgelopen seizoen stil vanwege de coronamaatregelen. Een aantal interlands van het Nederlands elftal en de 'Leeuwinnen' moest zonder publiek worden gespeeld. Dit betekende dat de KNVB minder geld ontving uit de afdrachten van de amateurverenigingen en ook minder inkomsten had uit de kaartverkoop. In totaal liep de bond afgelopen seizoen door de coronacrisis naar eigen zeggen 20 miljoen euro mis.

Via kostenbesparingen en de NOW-regeling van de overheid werd het grootste deel van dit omzetverlies opgevangen. De bond ontving vorig jaar bovendien een afkoopsom van FC Barcelona voor het vertrek van bondscoach Ronald Koeman en verdiende ook geld aan het EK van afgelopen zomer, wat leidde tot een positief eindresultaat. Het gaat volgens de KNVB om "incidentele financiële meevallers". In die betreffende kwartalen heeft de bond geen gebruik gemaakt van de NOW-regeling.

Ledenaantal

De KNVB heeft geen winstoogmerk en laat het binnengekomen geld op diverse manier ten goede komen aan het Nederlandse voetbal. "De laatste twee seizoenen zijn financieel gezien sterk beïnvloed door corona. Met de steun van de overheid, FIFA, UEFA en NOC*NSF, de loyaliteit van de partners, de buitengewone inspanningen van de medewerkers en vrijwilligers en de incidentele inkomsten, kon de negatieve impact van corona tot nu toe redelijk worden opgevangen."

De KNVB vreesde dat het ledenaantal fors zou afnemen, omdat als gevolg van de coronamaatregelen de amateurcompetities vorig seizoen maandenlang stil hebben gelegen. De afname valt volgens de bond echter mee: van bijna 1,18 miljoen naar bijna 1,16 miljoen leden. Voor het eerst in jaren nam het aantal vrouwelijke leden niet toe, maar juist iets af. Bij de jongste jeugd (Onder 7) is zowel bij de jongens als meisjes wel groei te zien.

Twee jaar geleden telde de KNVB - met afstand de grootste sportbond in Nederland - 1,2 miljoen leden. Afgelopen seizoen waren er ruim 63.000 voetbalteams actief in Nederland, verspreid over 2868 verenigingen.

Meer uit Voetbal

Van de Donk en Egurrola stranden met Lyon in Champions League

LONDEN (ANP) - Voetbalsters Damaris Egurrola en Daniëlle van de Donk zijn met hun club Olympique Lyon gestrand in de kwartfinales van de Champions League. De Franse club ging in Londen na een gelijke stand na verlenging bij de noodzakelijke strafschoppenserie onderuit tegen Chelsea.

20 minuten geleden
El Yaakoubi: geen aanvoerder Excelsior meer door miscommunicatie

ROTTERDAM (ANP) - Redouan El Yaakoubi wijt het kwijtraken van de aanvoerdersband bij Excelsior aan slechte communicatie van de club tijdens de afhandeling van de OneLove-actie. De voetballer van de Rotterdamse club ging tijdens een interview op het Youtube-kanaal van Salaheddine dieper in op zijn redenen om niet mee te willen doen aan de actie.

23 minuten geleden
Vitesse blijft na akkoord tot zeker 2030 in Gelredome spelen

ARNHEM (ANP) - Vitesse blijft in het Gelredome voetballen. De club uit Arnhem heeft na intensieve onderhandelingen een akkoord bereikt met eigenaar van het stadion, Nedstede. De nieuwe overeenkomst loopt tot 1 oktober 2030. "Er is nu eindelijk duidelijkheid en daarmee ook rust rond dit dossier gekomen, ook in het kader van de licentievoorwaarden", reageert algemeen directeur ad interim Peter Rovers van Vitesse.

4 uur geleden
IJsland ontslaat bondscoach Vidarsson

REYKJAVIK (ANP) - Arnar Vidarsson is ontslagen als bondscoach van de nationale voetbalploeg van IJsland. De oud-speler van FC Twente en De Graafschap wordt verantwoordelijk gehouden voor de matige start van het kwalificatietoernooi voor het EK van volgend jaar zomer in Duitsland.

5 uur geleden
Premier League wil geen eigenaren die mensenrechten schenden

LONDEN (ANP) - Clubs uit de Premier League mogen geen eigenaren of bestuurders meer hebben die zijn veroordeeld voor het schenden van de mensenrechten. Dat hebben de beste voetbalteams van Engeland tijdens een vergadering besloten.

6 uur geleden
Sjachtar Donetsk klaagt bij Europese commissie over FIFA

DONETSK (ANP) - Sjachtar Donetsk heeft bij de Europese commissie een klacht over de FIFA ingediend. De club uit Oekraïne is naar eigen zeggen 40 miljoen euro aan transfersommen en andere inkomsten misgelopen door regelgeving van de wereldvoetbalbond.

7 uur geleden
FC Utrecht ziet toekomst in aanvaller Sanches Fernandes

UTRECHT (ANP) - FC Utrecht ziet toekomst in Derensili Sanches Fernandes. De club heeft een optie in het contract van de 21-jarige aanvaller gelicht. De topscorer van Jong FC Utrecht is nu tot het einde van het volgend seizoen aan zijn huidige vereniging verbonden.

9 uur geleden