Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB maakt ondanks corona winst, ledenaantal neemt af

KNVB maakt ondanks corona winst, ledenaantal neemt af

ZEIST (ANP) - De KNVB heeft afgelopen seizoen ondanks de gevolgen van het coronavirus winst gemaakt. Uit het jaarverslag blijkt dat de Nederlandse voetbalbond is uitgekomen op een positief resultaat van 4,3 miljoen euro. Een jaar eerder draaide de KNVB bijna 7 miljoen euro verlies. "Gezien de omstandigheden, is de KNVB tevreden met dit cijfer", aldus de bond, die het ledenaantal opnieuw iets zag afnemen.

De amateurcompetities lagen het grootste deel van het afgelopen seizoen stil vanwege de coronamaatregelen. Een aantal interlands van het Nederlands elftal en de 'Leeuwinnen' moest zonder publiek worden gespeeld. Dit betekende dat de KNVB minder geld ontving uit de afdrachten van de amateurverenigingen en ook minder inkomsten had uit de kaartverkoop. In totaal liep de bond afgelopen seizoen door de coronacrisis naar eigen zeggen 20 miljoen euro mis.

Via kostenbesparingen en de NOW-regeling van de overheid werd het grootste deel van dit omzetverlies opgevangen. De bond ontving vorig jaar bovendien een afkoopsom van FC Barcelona voor het vertrek van bondscoach Ronald Koeman en verdiende ook geld aan het EK van afgelopen zomer, wat leidde tot een positief eindresultaat. Het gaat volgens de KNVB om "incidentele financiële meevallers". In die betreffende kwartalen heeft de bond geen gebruik gemaakt van de NOW-regeling.

Ledenaantal

De KNVB heeft geen winstoogmerk en laat het binnengekomen geld op diverse manier ten goede komen aan het Nederlandse voetbal. "De laatste twee seizoenen zijn financieel gezien sterk beïnvloed door corona. Met de steun van de overheid, FIFA, UEFA en NOC*NSF, de loyaliteit van de partners, de buitengewone inspanningen van de medewerkers en vrijwilligers en de incidentele inkomsten, kon de negatieve impact van corona tot nu toe redelijk worden opgevangen."

De KNVB vreesde dat het ledenaantal fors zou afnemen, omdat als gevolg van de coronamaatregelen de amateurcompetities vorig seizoen maandenlang stil hebben gelegen. De afname valt volgens de bond echter mee: van bijna 1,18 miljoen naar bijna 1,16 miljoen leden. Voor het eerst in jaren nam het aantal vrouwelijke leden niet toe, maar juist iets af. Bij de jongste jeugd (Onder 7) is zowel bij de jongens als meisjes wel groei te zien.

Twee jaar geleden telde de KNVB - met afstand de grootste sportbond in Nederland - 1,2 miljoen leden. Afgelopen seizoen waren er ruim 63.000 voetbalteams actief in Nederland, verspreid over 2868 verenigingen.

Meer uit Voetbal

United-eigenaar verwacht van Ten Hag geen snelle terugkeer in top

MONACO (ANP) - Het duurt waarschijnlijk nog even voordat trainer Erik ten Hag met Manchester United weer kan meedoen in de absolute voetbaltop. "We zullen twee of drie zomerse transferperiodes nodig hebben voordat we er beter op staan", spreekt de nieuwe mede-eigenaar Jim Ratcliffe zijn verwachting uit in een interview met persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Bondscoaches Koeman en Deschamps wonnen als speler allebei het EK

LEIPZIG (ANP) - Met Ronald Koeman en Didier Deschamps staan vrijdag in de EK-wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk twee bondscoaches tegenover elkaar die het toernooi als speler wonnen. Koeman deed met Oranje in 1988 en Deschamps met de Fransen in 2000.

2 uur geleden
Oranje kan zich met zege al plaatsen voor achtste finales

WOLFSBURG (ANP) - Het Nederlands elftal kan zich vrijdag al kwalificeren voor de achtste finales van het EK. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman moet dan zelf winnen van Frankrijk en heeft hulp nodig van Polen.

2 uur geleden
Bondscoach Deschamps leerde Fransen hoe ze samen kunnen winnen

LEIPZIG (ANP) - Wie de succesvolste voetbaltrainer ooit moet aanwijzen, noemt al snel de namen van Alex Ferguson, Carlo Ancelotti, Pep Guardiola of José Mourinho. Didier Deschamps was te kort coach van een club om een erelijst als die van zijn gewaardeerde collega's op te bouwen. Maar onder leiding van de 55-jarige bondscoach weet Frankrijk, vrijdag tegenstander van Oranje op het EK, wel weer hoe je samen kunt winnen op grote toernooien.

3 uur geleden
Zwitsers en Schotten kunnen leven met gelijkspel op EK voetbal

KEULEN (ANP/DPA) - De spelers van Zwitserland en Schotland kunnen leven met het gelijkspel (1-1) in hun onderlinge duel op het EK voetbal. Beide ploegen maken met het resultaat nog kans op de achtste finales.

9 uur geleden
UEFA geeft boetes op EK voetbal aan Servië en Albanië

NYON (ANP/BELGA) - De UEFA heeft de eerste boetes op het EK in Duitsland uitgedeeld aan Servië en Albanië. De voetbalbonden van beide landen moeten onder meer door racistisch gedrag van hun aanhangers 10.000 euro betalen.

10 uur geleden
Spaanse bondscoach noemt duel met Italië 'vroege finale'

GELSENKIRCHEN (ANP/DPA/AFP) - De Spaanse bondscoach Luis de la Fuente noemt de groepswedstrijd tegen Italië op het EK "een vroege finale". Beide landen wonnen de eerste groepswedstrijd. Spanje versloeg Kroatië met 3-0 en titelverdediger Italië versloeg Albanië met 2-1.

10 uur geleden