Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB legt verboden aandelenhandel Kroes voor aan licentiecommissie

KNVB legt verboden aandelenhandel Kroes voor aan licentiecommissie

ZEIST (ANP) - Alex Kroes heeft de regels van de KNVB overtreden door aandelen van Ajax te kopen, terwijl hij in dienst was van AZ. De voetbalbond bevestigt berichtgeving hierover in de Volkskrant en gaat de zaak voorleggen aan de licentiecommissie. De raad van commissarissen van Ajax heeft Kroes dinsdag geschorst, amper drie weken nadat hij was begonnen in zijn functie van algemeen directeur bij de Amsterdamse club.

De raad van commissarissen verwijt Kroes aandelenhandel met voorkennis, een strafbaar feit. Kort voordat bekend werd dat hij een directiefunctie bij AZ zou verruilen voor het algemeen directeurschap in Amsterdam kocht hij nog eens 17.000 aandelen Ajax, ter waarde van zo'n 190.000 euro. Hiermee heeft hij ook de regels van de voetbalbond overtreden.

"Op de vraag van de Volkskrant of iemand die op enig moment directeur is van voetbalclub A ook aandelen mag hebben van voetbalclub B, hebben wij laten weten dat dit niet mag op grond van kwaliteitseisen uit de richtlijn waarborgen onafhankelijkheid en continuïteit licentiehouder", meldt de KNVB. "De casus zal worden voorgelegd aan de licentiecommissie betaald voetbal. Die commissie houdt toezicht op de naleving van de licentieregelgeving."

Mogelijke sancties

De KNVB probeert met het licentiesysteem de integriteit en continuïteit van de voetbalcompetities zo goed mogelijk te waarborgen. De commissie richt zich vooral op de financiën van clubs. Zo keurde ze onlangs een overname van Vitesse door een Amerikaanse investeerder af en legde ze eerder clubs de verplichting op een plan van aanpak op te stellen bij hoog opgelopen schulden. Ook puntenaftrek behoort in dat geval tot de mogelijke sancties.

Een woordvoerder verklaarde dat het in het geval-Kroes te vroeg is om iets te zeggen over de mogelijke conclusies van de licentiecommissie. AZ, de club waar Kroes de regels heeft overtreden, zou volgens de Volkskrant gevraagd zijn opheldering te verschaffen. De club meldt via een woordvoerder nog geen vragen daarover te hebben ontvangen.

Meer uit Voetbal

Bayern en Real Madrid in evenwicht in eerste duel halve finale

MÜNCHEN (ANP) - Bayern München en Real Madrid hebben elkaar in evenwicht gehouden in de eerste wedstrijd van de halve finale in de Champions League. Het duel tussen de nummer 2 van Duitsland en de koploper van Spanje eindigde in 2-2.

1 uur geleden
Atlético moet deel stadion twee duels sluiten na racisme

MADRID (ANP/AFP) - Atlético Madrid moet de komende twee thuiswedstrijden in de Spaanse voetbalcompetitie een deel van het stadion sluiten. De Spaanse bond bestraft de club daarmee voor racistische spreekkoren en oerwoudgeluiden richting aanvaller Nico Williams van Athletic Club, afgelopen zaterdag.

3 uur geleden
De Ligt niet bij selectie Bayern voor duel met Real Madrid

MÜNCHEN (ANP) - Verdediger Matthijs de Ligt van Bayern München is niet opgenomen in de selectie voor de eerste halve finale van de Champions League tegen Real Madrid. De Oranje-international kampt met een knieblessure.

4 uur geleden
PSG-coach Luis Enrique: we moeten druk niet als bedreiging zien

DORTMUND (ANP) - Trainer Luis Enrique van Paris Saint-Germain ziet in aanloop naar de halve finales van de Champions League tegen Borussia Dortmund de hoge verwachtingen rond zijn elftal niet als probleem. "Bij Paris Saint-Germain heb je altijd met druk te maken. Ik geniet van deze situatie. Het is een voorrecht om in de halve finales van de Champions League te staan. Je moet de druk niet als een bedreiging zien", sprak de Spanjaard op een persconferentie.

5 uur geleden
Deadline Vitesse voor proflicentie al halverwege mei

ARNHEM (ANP) - Vitesse moet een maand eerder dan gedacht zijn financiën op orde hebben in verband met het verkrijgen van een proflicentie voor volgende seizoen. De geplaagde club uit Arnhem kreeg van de licentiecommissie te horen dat zij medio mei tot intrekking van de licentie kan overgaan. Eerder hield Vitesse rekening met een deadline op 15 juni, de uiterste datum voor het indienen van een begroting voor volgend seizoen.

5 uur geleden
Barbosa mag ondanks dopingschorsing voorlopig weer voetballen

RIO DE JANEIRO (ANP/RTR) - De Braziliaanse voetbalinternational Gabriel Barbosa mag voorlopig weer voetballen. Dat heeft sporttribunaal CAS bepaald. Barbosa, beter bekend als 'Gabigol' werd ruim een maand terug voor twee jaar geschorst omdat hij niet had meegewerkt aan een dopingcontrole.

7 uur geleden
Bondscoach Tedesco laat Courtois tijdens EK definitief thuis

BERLIJN (ANP/DPA) - Doelman Thibaut Courtois maakt in juni tijdens het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland definitief geen deel uit van de Belgische selectie. "Over dit onderwerp is alles al gezegd. Ik wil geen pingpong spelen", aldus bondscoach Domenico Tedesco in gesprek met Duitse media.

7 uur geleden