Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB heeft nieuw reglement voor stopzetten competities

KNVB heeft nieuw reglement voor stopzetten competities

ZEIST (ANP) - De KNVB heeft de reglementen aangepast. Vanaf nu is vastgelegd wat er moet gebeuren als competities niet kunnen worden uitgespeeld. De KNVB werd dit voorjaar overvallen door het coronavirus, een onvoorziene omstandigheid waar in de reglementen niets over vermeld stond. Dat had grote gevolgen, met veel boze en teleurgestelde clubs tot gevolg.

In de nieuwe reglementen staat nu dat alle uitslagen worden geschrapt als de competitie nog niet halverwege is. In de eredivisie gaat het om zeventien speelronden en in de eerste divisie om negentien, voor alle teams. "In die situatie is er geen ranglijst op grond waarvan kampioenschappen worden bepaald, Europese tickets worden toegekend en vindt er geen promotie en degradatie plaats", meldt de KNVB.

Als er wel meer dan de helft van het reguliere aantal wedstrijden is gespeeld, wordt er een ranglijst opgemaakt op basis waarvan de Europese tickets worden verdeeld. Er vindt dan alleen promotie en/of degradatie plaats door de teams die op het moment van voortijdig stoppen al onherroepelijk zijn gepromoveerd of gedegradeerd. Ook is alleen sprake van een kampioen als het desbetreffende team op dat moment al onherroepelijk kampioen is. In het geval dat alle teams ten minste 85 procent van de wedstrijden hebben gespeeld, wordt op basis van de ranglijst bepaald wie kampioen is, wie promoveert of degradeert en wie zich kwalificeert voor Europees voetbal, aldus de voetbalbond.

Iedereen verrast door pandemie

"Iedereen was verrast door de impact die de coronapandemie op het voetbal had. Niemand heeft eerder zo’n situatie meegemaakt. Mocht dit nog eens gebeuren, dan wil iedereen graag duidelijkheid hebben. Daarom hebben we in overleg met alle betrokken partijen deze reglementswijziging doorgevoerd. We zullen er altijd alles aan doen om de competities uit te spelen, maar mocht dat onverhoopt niet lukken, dan staat nu in elk geval vast hoe we de competities gaan afronden", zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB.

Afgelopen seizoen werd besloten de huidige ranglijst aan te houden voor het toewijzen van de Europese tickets. Kampioenen wees de KNVB niet aan en ook was er geen sprake van promotie en degradatie, tot woede van onder meer FC Utrecht, SC Cambuur en De Graafschap.

De reglementswijzigingen zijn uitgewerkt door een werkgroep, bestaand uit onder meer twee algemeen directeuren van eredivisieclubs, twee algemeen directeuren van clubs uit de eerste divisie, de directies van de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie, een spelersafgevaardigde, een trainersafgevaardigde en het bestuur betaald voetbal.

"Het is goed dat er nu vooraf duidelijkheid is. De spelregels zijn helder. Iedere club weet nu exact waar hij aan toe is voordat de competitie begint. Dat voorkomt Poolse landdagen en juridische gevechten waar vooral advocaten beter van worden", zegt Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV.

Meer uit Voetbal

Ontslagen directeur Kahn wil rustig praten met Bayern-bestuurders

MÜNCHEN (ANP) - Voormalig directeur Oliver Kahn gaat binnenkort praten met de bestuurders van Bayern München over zijn ontslag, dat zaterdag kort na het binnenhalen van de titel volgde. De Zuid-Duitse club ontsloeg Kahn en collega-directeur Hasan Salihamidzic op het moment dat onverwacht alsnog de elfde landstitel op rij kon worden gevierd. Kahn ontbrak in Keulen waar Bayern met 2-1 won van FC Köln, terwijl koploper Borussia Dortmund punten verspeelde (2-2) tegen FSV Mainz.

29 minuten geleden
Ten Hag vraagt om investeringen bij Manchester United

MANCHESTER (ANP) - Om mee te strijden om de hoofdprijzen in het voetbal zal Manchester United nog meer moeten investeren. Dat was de boodschap waarmee Erik ten Hag zijn eerste seizoen als coach in de Premier League afsloot. De ploeg van Ten Hag, als derde geëindigd in de Engelse competitie, neemt het zaterdag nog op tegen stadgenoot Manchester City in de finale van de FA Cup.

2 uur geleden
Voetballer Brobbey maakt gebaar op Instagram richting Berghuis

AMSTERDAM (ANP) - Voetballer Brian Brobbey lijkt zondagavond met een foto op zijn Instagramaccount zijn steun te hebben betuigd aan Steven Berghuis. De speler van Ajax plaatste een foto van hem samen met Berghuis met daarbij een hartje en en de naam van Berghuis. Hij heeft er verder geen tekst bij gezet.

10 uur geleden
Mbappé voor de vierde keer beste speler in Frankrijk

PARIJS (ANP) - De Franse vereniging van profvoetballers UNFP heeft voor de vierde keer Kylian Mbappé verkozen tot beste speler van het seizoen in de hoogste competitie Ligue 1.

11 uur geleden
AC Milan zeker van Champions League na winst op Juventus

TURIJN (ANP) - AC Milan heeft zich verzekerd van deelname aan de Champions League van komend seizoen. In Turijn won de ploeg uit Milaan met 1-0 van Juventus.

12 uur geleden
Play-offs om Europees voetbal beginnen donderdag in Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De play-offs om Europees voetbal beginnen donderdagavond in het Abe Lenstra-stadion, waar sc Heerenveen het opneemt tegen FC Twente. Dat duel begint om 18.45 uur. Seizoenkaarthouders van Heerenveen kunnen gratis naar binnen. Om 21.00 uur is in De Galgenwaard de aftrap bij de eerste confrontatie tussen FC Utrecht en Sparta Rotterdam.

13 uur geleden
Ajax geeft Berghuis boete na slaan van fan bij spelersbus

ENSCHEDE (ANP) - Steven Berghuis heeft van Ajax een boete gekregen, omdat hij na de nederlaag bij FC Twente (3-1) een klap uitdeelde aan een fan. Dat liet de club weten na een gesprek met de voetballer, die inmiddels spijt heeft betuigd.

13 uur geleden