Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB geeft na debacle uit 2017 nu wel snel duidelijkheid

KNVB geeft na debacle uit 2017 nu wel snel duidelijkheid

ZEIST (ANP) - Toen manager competitiezaken Jan Bluyssen van de KNVB zaterdagmiddag rond 16 uur de nieuwste weersvoorspellingen binnen kreeg, wist hij genoeg. "De informatie was klip en klaar. We hadden genoeg gegevens om te zeggen: het gaat niet anders worden, we nemen nu al een beslissing." Even later bracht de KNVB naar buiten dat alle voetbalwedstrijden voor zondag in de eredivisie en bij de amateurs zijn afgelast.

Hoe anders was dat ruim twee jaar geleden, toen Nederland in de ban was van winterweer. Heftige sneeuwval maakte vele wegen op 10 december 2017 onbegaanbaar. Toch wachtte de KNVB toen heel lang met het nemen van een beslissing over de wedstrijden op die zondag. Op het laatste moment werden FC Utrecht - Feyenoord en Sparta Rotterdam - Vitesse afgelast. Heel wat supporters waren toen al naar de stadions geglibberd. De topper tussen Ajax en PSV in Amsterdam ging wel door, maar vele voetbalfans wisten de ArenA die dag niet te bereiken. Het kwam de KNVB op heel wat kritiek te staan.

"We willen altijd het liefste op tijd een beslissing nemen. Alleen destijds was de informatie die we hadden dat de weersomstandigheden minder slecht zouden zijn dan ze uiteindelijk echt waren", aldus Bluyssen. "We hebben toen wel met alle betrokkenen afgesproken dat we dit soort beslissingen voortaan sneller willen nemen, want we waren allemaal ontzettend teleurgesteld over hoe het was gegaan. Nu was de informatie veel duidelijker. We hebben ons laten informeren door diverse experts op het gebied van weer. Het was voor de komende 24 uur heel duidelijk. We kunnen de veiligheid van de supporters en spelers niet 100 procent garanderen, daarom hebben we alles voor zondag afgelast."

Tientallen telefoontjes

Aan die beslissing gingen tientallen telefoontjes en conferencecalls vooraf. "Per wedstrijd hebben we zo'n conferencecall gedaan met alle betrokkenen: de twee clubs, de veiligheidscoördinatoren, de gemeente, de politie. Wedstrijden verplaatsen is altijd heel vervelend, omdat het veel impact heeft op persoonlijke agenda's", aldus Bluyssen. "Het was ook een soort 'Super Sunday' met FC Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord. Maar iedereen was het er over eens dat de veiligheid van supporters en spelers voorop staat, daar willen we niet aan tornen."

In het seizoen 2013-2014 werden vijf wedstrijden uit de 29e speelronde verplaatst vanwege de nucleaire top in Den Haag. Die eiste zoveel politie-inzet dat het eredivisieprogramma overhoop werd gegooid. De beslissing om vijf van de negen duels uit die speelronde te verplaatsen, werd toen wel al ruim van tevoren genomen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Voetbal

Conference League heeft Feyenoord veel moois gebracht

TIRANA (ANP) - De spelers van Feyenoord lieten hun emoties even de vrije loop vlak na de verloren finale van de Conference League tegen AS Rome (1-0). Maar al snel lieten ze zich troosten door meegereisde fans, die met een klaterend applaus hun waardering uitspraken voor een serie van negentien enerverende Europese duels.

35 minuten geleden
Bijlow wilde finale voor Feyenoord en heel Rotterdam winnen

TIRANA (ANP) - Justin Bijlow zocht na de verloren finale van Feyenoord tegen AS Roma (0-1) om winst van de Conference League naar woorden om zijn teleurstelling te omschrijven. "We wilden die cup zo graag winnen", stamelde de doelman. "Voor Feyenoord en heel Rotterdam. Dit doet pijn, heel erg veel."

1 uur geleden
Teleurgestelde Slot had de beker graag naar Rotterdam gebracht

TIRANA (ANP) - Trainer Arne Slot vond het na de verloren finale van Feyenoord tegen AS Roma (1-0) om winst van de Conference League niet het moment om al trots terug te kijken op een succesvolle campagne van achttien Europese duels richting de eindstrijd. "Dat komt wel een keer op vakantie", zei hij. "Nu is de teleurstelling heel erg groot."

4 uur geleden
AS Roma-trainer Mourinho spreekt in tranen van historische zege

TIRANA (ANP) - AS Roma-trainer José Mourinho was in tranen na de zege (1-0) op Feyenoord in de finale van de Conference League. Bovendien noemde hij de overwinning van zijn elftal historisch. "Ik ben nu 11 maanden bij deze club", zei de Portugees. "Inmiddels begrijp ik wat AS Roma voor de supporters betekent. Ze hebben heel lang op een zege als vanavond moeten wachten."

4 uur geleden
Feyenoord verliest van AS Roma in finale van Conference League

TIRANA (ANP) - Feyenoord heeft de eerste editie van de Conference League niet weten te winnen. De club uit Rotterdam verloor de finale tegen AS Roma (1-0) in de Arena Kombëtare van Tirana.

8 uur geleden
AS Roma ziet Mkhitaryan al snel uitvallen tegen Feyenoord

TIRANA (ANP) - AS Roma heeft al vroeg in de finale van de Conference League tegen Feyenoord een teleurstelling moeten incasseren. Henrikh Mkhitaryan viel al na een kwartier uit in Tirana . De aanvaller uit Armenië miste de vorige duels van AS Roma vanwege een blessure maar leek fit voor de eindstrijd van de derde competitie van de UEFA.

10 uur geleden
Feyenoord-coach Slot: het is een voorrecht om hier te staan

TIRANA (ANP) - Trainer Arne Slot van Feyenoord noemt het een voorrecht om in de finale van de Conference League te staan. "Maar dat brengt wel de verplichting met zich mee er ook het maximale uit te halen", zei hij kort voor het begin van de wedstrijd tegen AS Roma in Tirana bij Veronica. "En we weten allemaal wat het maximale is."

11 uur geleden