Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB en clubs klaar met gedrag fans: misstanden moeten stoppen

KNVB en clubs klaar met gedrag fans: misstanden moeten stoppen

ZEIST (ANP) - De misstanden met fans in Nederlandse voetbalstadions moeten direct stoppen. Dat vinden de KNVB, de Eredivisie CV, de Keuken Kampioen Divisie, alle clubs uit het betaalde voetbal en het Supporterscollectief. De partijen gaan de komende dagen met elkaar bespreken hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen.

"Het betaald voetbal heeft het vanwege de coronamaatregelen geruime tijd moeten stellen zonder publiek. Sinds de zomer is alles gelukkig weer opgebouwd naar (bijna) het ‘oude normaal’ met volle stadions. Helaas moeten we na zo’n tien speelrondes constateren dat supporters zich nog niet bij alle wedstrijden normaal weten te gedragen", staat in een gezamenlijke verklaring. "Spelers zijn bekogeld met plastic bekers met bier, met spreekkoren zijn specifieke personen en bevolkingsgroepen beledigd en buiten het stadion vonden bij enkele duels gewelddadigheden plaats."

De voetbalorganisaties en clubs zijn geschrokken van de vele incidenten en zoeken naar oorzaken. "Het lijkt om een maatschappelijk en ook internationaal probleem te gaan, dat men zich na de eerder opgelegde beperkingen nu grenzeloos laat gaan. Dat zien wij ook terug in het voetbal. Soms al dagen van tevoren wordt een vijandige sfeer gecreëerd waarin sommigen zichzelf lijken te verliezen. Het begint vaak met ludieke acties maar die slaan vervolgens door in zaken waar geen weldenkend mens iets mee te maken wil hebben."

Na de wedstrijd tussen NEC en Vitesse (0-1) braken zondag rellen uit buiten het stadion. Ruim twintig mensen werden gearresteerd. Tijdens het duel bekogelden fans van NEC spelers van Vitesse bij het nemen van een hoekschop of ingooi met bier. Dat gebeurt de laatste tijd in veel stadions. De confrontatie tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk werd zelfs tijdelijk gestaakt na het gooien van bier. Bij de ontmoeting tussen NEC en Vitesse waren ook homofobe spreekkoren te horen. Bij FC Twente tegen Willem II (1-1) vroeg de stadion-omroeper de fans te stoppen met spreekkoren richting de scheidsrechter.

"Betaald voetbal is topsport en topamusement. Rivaliteit geeft hier een extra dimensie aan maar kent wel duidelijke grenzen", stellen de organisaties en clubs verder. "Wij vinden dat de recente reeks misstanden direct moet stoppen. We gaan daarom de komende dagen met elkaar bespreken hoe we gezamenlijk het tij kunnen keren. Welke oplossingen kunnen of moeten we op welk moment inzetten? Voetbal is de mooiste sport. Nu we hier weer volop met z’n allen van kunnen genieten, laten we dat niet door een kleine groep verpesten."

Meer uit Voetbal

Doelman Neuer nog onzeker voor topper Bayern tegen Dortmund

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Doelman Manuel Neuer heeft de groepstraining bij Bayern München nog niet hervat in aanloop naar de topper tegen Borussia Dortmund. De 38-jarige keeper liep bij de training van het Duits elftal vorige week een spierblessure in zijn bovenbeen op.

33 minuten geleden
Geschorste voetballer Tonali ook in Engeland verdacht van gokken

LONDEN (ANP/DPA) - De al voor tien maanden geschorste Italiaanse voetballer Sandro Tonali moet vrezen voor een nog zwaardere straf om zijn gokgedrag. De Engelse voetbalbond verdenkt de middenvelder van Newcastle United nu ook van het overtreden van de regels bij vijftig weddenschappen in Engeland, tussen 12 augustus en 12 oktober vorig jaar. Tonali kreeg in oktober zijn schorsing van tien maanden van de Italiaanse bond.

48 minuten geleden
UEFA behandelt wens Koeman voor grotere EK-selectie op 8 april

NYON (ANP) - De Europese voetbalbond UEFA heeft de klachten van onder anderen Ronald Koeman over de in zijn ogen te kleine selecties voor het komende EK al snel gehoord. De bond laat in een verklaring weten dat de wens van meerdere bondscoaches voor een groep van 26 in plaats van 23 spelers op 8 april wordt besproken tijdens een bijeenkomst met alle geplaatste landen.

2 uur geleden
Ook directeur Ten Berge vertrekt bij hekkensluiter FC Volendam

VOLENDAM (ANP) - Ook directeur Frans ten Berge vertrekt bij FC Volendam. De Amsterdammer heeft zelf besloten na dit seizoen te stoppen. Hij blijft de hekkensluiter van de Eredivisie wel ondersteunen tot er een opvolger is gevonden. Ten Berge begon januari vorig jaar in de directie van Volendam.

3 uur geleden
Ajax mist Henderson, Brobbey, Berghuis, Kaplan en Sutalo in Zwolle

AMSTERDAM (ANP) - Jordan Henderson mist de komende drie wedstrijden van Ajax tegen PEC Zwolle, Go Ahead Eagles en Feyenoord. "Hij heeft een terugslag gekregen bij het Engelse nationale elftal", vertelde trainer John van 't Schip op een persconferentie. "Hij revalideert nu in Engeland en mist onze komende drie duels."

4 uur geleden
Van 't Schip stopt aan einde seizoen als hoofdtrainer van Ajax

AMSTERDAM (ANP) - John van 't Schip is volgend seizoen geen hoofdtrainer van Ajax meer en stopt aan het einde van de competitie. Dat liet hij weten op een persconferentie voor het uitduel van zondag met PEC Zwolle.

4 uur geleden
Amerikaanse aandeelhouders FC Den Bosch uitgekocht na onenigheid

DEN BOSCH (ANP) - FC Den Bosch neemt afscheid van zijn vijf Amerikaanse aandeelhouders. De nummer 19 van de Keuken Kampioen Divisie had al langer problemen met de investeerders, die in 2021 instapten toen de club het financieel moeilijk had. Omdat Den Bosch niet het vertrouwen had dat de situatie zou verbeteren, was de club al op zoek naar een oplossing.

6 uur geleden