Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB-directeur Van Leeuwen: boycot van WK werkt tegengesteld

KNVB-directeur Van Leeuwen: boycot van WK werkt tegengesteld

AMSTERDAM (ANP) - Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar boycotten of het toernooi verplaatsen naar een ander land is volgens de KNVB geen goed plan. Dat zei Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de voetbalbond, dinsdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar nam ze een petitie in ontvangst van het comité Cancel Qatar 2022. Ongeveer 20.000 Nederlanders ondertekenden de petitie.

"In Qatar is onze inzet meer dan de sportieve inzet", zei Van Leeuwen. "We vragen aandacht voor belangrijke ontwikkelingen. Voor de arbeidsomstandigheden van de arbeidsmigranten, voor de mensenrechten, voor vrouwenrechten, voor vrijheid, voor gelijkheid. Amnesty International en andere partijen koppelen terug dat er beweging en impact is. Ze zijn ook heel duidelijk dat er nog een wereld te winnen is en we er nog lang niet zijn. Een boycot of het toernooi verplaatsen zou tegengesteld werken en er niet aan bijdragen. Het zou zelfs schadelijk zijn voor de arbeidsmigranten die hun werk kwijt zouden raken, terwijl we hen juist zouden moeten steunen."

Van Leeuwen kreeg de handtekeningen overhandigd door Freek de Jonge. De 77-jarige cabaretier is een van de initiatiefnemers van de actie en voerde in aanloop naar het WK van 1978 in Argentinië, dat toen een dictatuur was, samen met Bram Vermeulen ook al eens actie. "Dat deed toen ongelooflijk veel stof opwaaien en heeft de toon gezet voor de jaren daarna", zei De Jonge. "Toen verzamelden we ruim 40.000 handtekeningen, nu de helft. Terwijl het bewustzijn bij de mensen wel groter is nu. Het komt misschien ook wel door het idee: daar is toch niets meer aan te doen. De bond zou in wezen aan de kant van de petitie moeten staan."

Mensenrechtenparagraaf

In de toekomst worden toernooien niet meer aan landen als Qatar toegewezen, daarvan is Van Leeuwen overtuigd. "Het is nu al een tijdje zo dat landen die een bid uitbrengen verplicht zijn daar een mensenrechtenparagraaf in te zetten. Ze moeten het ook heel goed kunnen uitleggen. Ook de besluitvormingsprocedure is veranderd. Landen moeten openlijk aangeven waar ze op stemmen, ze moeten zich dus verantwoorden. Dat zijn belangrijke veranderingen."

Voor het WK in Qatar komen die veranderingen te laat. Van Leeuwen: "We hadden drie opties: niet naar het WK gaan, wel naar het WK gaan en alleen gaan voetballen en als laatste: wel naar het WK gaan en aandacht vragen voor dingen die moeten veranderen. Wij kiezen voor de laatste route. We noemen dat maatschappelijk bewust deelnemen."

Meer uit Voetbal

Arsenal werkt met zes treffers aan doelsaldo in Sheffield

SHEFFIELD (ANP) - Arsenal heeft de uitwedstrijd tegen Sheffield United benut om aan het doelsaldo te werken. De club uit Londen zegevierde met 6-0, na een ruststand van 5-0.

5 uur geleden
Internazionale na zege op Genoa nog dichter bij landstitel

MILAAN (ANP) - Internazionale komt steeds dichter bij de twintigste landstitel uit de clubhistorie. De koploper van de Serie A bracht ook het thuisduel met Genoa tot een goed einde (2-1). De club heeft nu een voorsprong van 15 punten op het als tweede geklasseerde Juventus, dat zondag van Napoli verloor (2-1).

5 uur geleden
FC Groningen herpakt zich met zege bij FC Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - FC Groningen heeft zich hersteld van de nederlaag tegen Feyenoord in de halve finale van de KNVB-beker (2-1). Het elftal van trainer Dick Lukkien won in de Keuken Kampioen Divisie de uitwedstrijd bij FC Den Bosch, de nummer laatst van de ranglijst, met 4-1.

6 uur geleden
Steijn wilde De Vrij, Ziyech, Tagliafico en Lang naar Ajax halen

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig Ajax-trainer Maurice Steijn had Hakim Ziyech, Nicolás Tagliafico, Stefan de Vrij, Noa Lang, Jerdy Schouten en Isco graag naar Amsterdam gehaald. "Ik denk dat we dan nog gewoon om de titel hadden gespeeld", zei hij bij het programma Rondo van Ziggo Sport. "Hun komst was ook best realistisch geweest. Heel veel spelers willen graag voor Ajax spelen. Daar is eer te behalen, zeker na een derde plaats van vorig seizoen."

6 uur geleden
Competitieduel tussen KV Mechelen en Club Brugge niet overgespeeld

BRUSSEL (ANP/Belga) - Het Belgische Hof van Arbitrage (BAS) heeft beslist dat de competitiewedstrijd tussen KV Mechelen en Club Brugge uit december niet wordt overgespeeld. Eerder kwamen de scheidsrechterscommissie en de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP) tot dezelfde conclusie.

9 uur geleden
Coach van Real Sociedad droomt van magische avond met PSG

SAN SEBASTIAN (ANP) - Trainer Imanol Alguacil droomt al nachten over een magische avond waarop zijn Real Sociedad de baas wordt over Paris Saint-Germain in de achtste finales van de Champions League. "Natuurlijk zijn we geen favoriet", stelde hij op een persconferentie. "Maar waarom zouden wij die fantastische ploeg niet kunnen uitschakelen? Die droom kan best wel eens werkelijkheid worden."

9 uur geleden
Berardi ondergaat achillespeesoperatie en mist EK met Italië

SASSUOLO (ANP) - Aanvaller Domenico Berardi van Sassuolo ondergaat dinsdag een operatie aan een gescheurde achillespees. De 29-jarige Italiaanse international komt waarschijnlijk de rest van het seizoen niet meer in actie en mist ook het EK voetbal van komende zomer.

10 uur geleden