Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNSB, NOC*NSF en overheden schieten Thialf te hulp

KNSB, NOC*NSF en overheden schieten Thialf te hulp

HEERENVEEN (ANP) - De schaatsbond KNSB, sportkoepel NOC*NSF, de gemeente Heerenveen en provincie Friesland gaan ijsstadion Thialf financieel bijstaan. Thialf verkeert al enige tijd in financiële problemen. De betrokkenen hebben aangegeven dat ze vanaf september 2022 jaarlijks gezamenlijk 1,4 miljoen willen bijdragen.

De bijna anderhalf miljoen euro is precies het tekort waar de accommodatie in Heerenveen mee kampt; de opbrengsten bedragen jaarlijks zo'n 2,8 miljoen euro, terwijl de kosten 4,2 miljoen euro zijn. De activiteiten langebaanschaatsen, shorttrack en ijshockey zijn de grootste veroorzakers van het negatieve resultaat. Thialf heeft de afgelopen jaren al flink bezuinigd.

"Het is geweldig om te zien hoe de partijen zich willen inspannen om Thialf een gezonde toekomst te gunnen", aldus Pier Eringa, die gesprekken voerde met de partijen en het rapport 'Samen Thialf' opstelde. "Dat is goed nieuws voor de hele schaatswereld. Het laat eens te meer de bijzondere positie zien die Thialf in de Nederlandse sportwereld heeft."

Structurele oplossing

Eringa werd gevraagd om samen met de stakeholders van Thialf tot een structurele oplossing te komen voor het jaarlijkse exploitatietekort. Wichert van Olst werd gevraagd als onafhankelijk financieel adviseur deel te nemen. Samen vormt het tweetal de commissie Eringa.

Het is de bedoeling dat Thialf voor meer doeleinden gebruikt gaat worden. Zo is de KNSB van plan om Thialf te gaan gebruiken als het nationale trainingscentrum voor de kunstrijders. Dat zou een paar ton per jaar kunnen opleveren. NOC*NSF had al een handreiking gedaan voor een extra bijdrage van 250.000 euro voor enkele jaren en de sportkoepel is bereid die bijdrage om te zetten in een structurele jaarlijkse bijdrage.

Groot onderhoud

Volgens de commissie Eringa verdienen ook de vervangingsinvesteringen en het groot onderhoud aandacht. Voor de verdere ontwikkeling van Thialf zou de komende jaren 2,5 miljoen euro extra moeten worden uitgetrokken. "Thialf kan daar zelf geen bijdrage aan leveren. Het ijsstadion heeft afgelopen jaar al een forse reorganisatie ondergaan. Nog verder bezuinigen is niet verantwoord", valt in een verklaring te lezen.

Eringa doet een beroep op de landelijke overheid. "Het stadion is er neergezet met geld van de provincie, maar is van nationale betekenis. Dan past het ook als de Rijksoverheid hier zijn verantwoordelijkheid neemt en met een eenmalige bijdrage zorgt dat Thialf ook de komende tien jaar het ijsstadion kan blijven waar die sporters, het publiek en de overheden trots op zijn."

De Provincie en gemeente gaan de stellingname in een brief voorleggen aan de kabinetsformateur, zodra die aan het werk gaat.

Meer uit Sport

Turners De Munck en Schmidt naar finales bij EK in Rimini

RIMINI (ANP) - Turners Loran de Munck en Casimir Schmidt hebben zich bij de EK turnen in het Italiaanse Rimini verzekerd van een finaleplaats. De Munck plaatste zich met een score van 15,000 punten als derde voor de finale op het onderdeel voltige. Voor de 24-jarige turner wordt het zijn derde EK-finale op rij. Oleg Vernjajev uit Oekraïne was met 15,166 punten de sterkste in de kwalificatie.

5 uur geleden
Van de Zandschulp toont herstel in Madrid met zege op Eubanks

MADRID (ANP) - Botic van de Zandschulp is op het masterstoernooi van Madrid doorgedrongen tot de tweede ronde. De 28-jarige Nederlander versloeg de Amerikaan Christopher Eubanks in twee sets: 6-3 6-3.

6 uur geleden
Lotto Dstny van De Jong krijgt wildcard Tour de France Femmes

PARIJS (ANP/Belga) - Wielerploeg Lotto Dstny heeft een wildcard gekregen voor de Tour de France Femmes, de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. De formatie van de Nederlandse kopvrouw Thalita de Jong, een continentaal team, is een van de vijf ploegen die in augustus met een wildcard aan de start staat.

7 uur geleden
Ferrari sluit voor Formule 1-team sponsordeal met HP

MILAAN (ANP/RTR) - Ferrari heeft een meerjarige overeenkomst gesloten met HP. Het logo van de op een na grootste pc-fabrikant is vanaf begin mei te zien op de Formule 1-wagens van de Italiaanse renstal. Financiële details over de deal maakten beide partijen niet bekend.

8 uur geleden
Wielrenner Godon na ritwinst nieuwe leider in Romandië

FREIBURG (ANP) - Wielrenner Dorian Godon heeft de eerste etappe van de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De 27-jarige Fransman van Decathlon AG2R La Mondiale won na een heuvelrit over ruim 165 kilometer tussen Château-d'Oex en Freiburg de sprint van het peloton.

9 uur geleden
WK baanwielrennen 2025 van San Juan naar Santiago in Chili

AIGLE (ANP) - De WK baanwielrennen in 2025 verhuist van het Argentijnse San Juan naar Santiago in Chili. Dat maakte de internationale wielerunie UCI bekend. Het mondiale titeltoernooi vindt volgend jaar plaats van 15 tot en met 19 oktober.

11 uur geleden
Turners De Munck en Schmidt op finalekoers bij EK, ploeg wacht af

RIMINI (ANP) - Turners Loran de Munck en Casimir Schmidt liggen na de eerste van in totaal drie subdivisies op koers voor individuele finaleplaatsen bij de EK in het Italiaanse Rimini.

13 uur geleden